Banii in circulatie au crescut cu circa 67 mln lei, in februarie

Volumul banilor în circulaţie a crescut cu 66,8 mln lei până la 6 mlrd 348,4 mln lei în februarie a.c., potrivit datelor ultimului buletin al Băncii Naţionale a Moldovei.

Creşterea din a doua lună a anului curent a fost precedată de o reducere a indicatorului în cauză cu 383,3 mln lei, în luna ianuarie. Potrivit BNM, ponderea banilor în structura bazei monetare s-a majorat de la 68,5 la sută în ianuarie până la 68,9 la sută în februarie, Totodată, cota-parte a rezervelor băncilor s-a redus de la 31,5 la sută până la 31,1 la sută.

Pe parcursul lunii februarie masa monetară M2 (banii în circulaţie şi depozitele în lei moldoveneşti) s-a majorat cu peste 660 mln lei (3,6 la sută) şi a depăşit 19 mlrd lei. În aceiaşi perioadă masa monetară M3, care include indicatorul M2 şi depozitele în valută a crescut cu 527 mln lei (1,9 la sută) şi s-a apropiat de 28,35 mlrd lei.

BNM susţine că majorarea indicatorului M2 a fost determinată de creşterea cu 4,9 la sută a soldului depozitelor în monedă naţională, cu 1,1 la sută a volumului numerarului în circulaţie şi cu 90,5 la sută a soldului instrumentelor pieţei monetare. În 2007 banii în circulaţie au crescut cu 29,5 la suta, iar masa monetară M3 – cu circa 40 la sută. În anul 2006 masa monetară M3 s-a majorat cu peste o pătrime, iar volumul banilor în circulaţie a înregistrat o creştere de 12,56 la sută.

Precizăm că potrivit înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional până la finele anului curent masa monetară M3 urmează să crească cu doar 21,5 la sută. În acest sens se întrevede că pe parcursul anului BNM va întreprinde acţiuni mai energice de sterilizare a masei monetare.

În acest context, începând cu luna ianuarie 2008, Banca de stat a introdus un instrument nou de sterilizare a masei monetare prin intermediul operaţiunilor de vânzare a hârtiilor de valoare de stat aflate în portofoliul BNM.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.