Justiție
Avocatul lui Vlad Filat despre noul dosar: Poartă un caracter vădit electoral

Avocatul lui Vlad Filat declară că noul dosar penal în privința fostului premier, în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, este „unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019”.
Potrivit lui Victor Munteanu, tenta politică și electorală a acestui dosar rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, iar majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016. „Însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual”, a relatat avocatul.
În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Vlad Filat, Victor Munteanu a precizat că faptele, sumele de bani și companiile cu care Vlad Filat nu are nici o tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal.
„Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 0 iulie2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”, a precizat Victor Munteanu.
Precizăm că ieri Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul pe spălare de bani în privința lui Vlad Filat a fost expediat în judecată.
Potrivit materialelor cauzei, la 1 iulie 2013, Vlad Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA.
Pentru serviciile contractate, el ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.
Justiție
Un cetăţean turc, răpit de un tânăr de 29 ani. A fost ținut imobilizat timp de două zile într-o casă din Dondușeni

Un tânăr din raionul Donduşeni, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare, după ce a răpit și a jefuit un cetățean turc, aflat în Republica Moldova. Procurorii, care au solicitat condamnarea inculpatului la 12 ani de detenţie, anunţă că vor contesta sentinţa primei instanţe, pe care o consideră prea blândă.
Procurorii au demonstrat prin probe că, în seara zilei de 22 februarie 2018, inculpatul, în comun cu alţi trei complici, aflându-se în centrul oraşului Călaraşi, au convins un cetăţean al Turciei să iasă în stradă, prezentându-se ca fiind angajaţi ai poliţiei.
Ulterior, aceştia au forţat bărbatul să urce într-o maşină, unde l-au legat, lovit şi transportat într-o casă din satul Lipnic, raionul Ocniţa.
La destinaţie, agresorii au continuat să aplice forţa fizică faţă de victimă, pe care au imobilizat-o cu bandă adezivă şi o funie, şi au deposedat-o de bunurile pe care le avea asupra sa – acte, bani, carduri bancare, accesorii, telefon şi un laptop.
Prejudiciul a fost estimat la 186 mii de lei.
În continuare, prin ameninţări cu răfuiala fizică, aceştia i-au cerut cetăţenaului turc să le comunice unde sunt restul banilor, dar şi codurile cardurilor bancare.
Timp de două zile, victima s-a aflat imobilizată în casa respectivă. Într-un final, bărbatul a reușit să se elibereze de sine stătător şi să alerteze oamenii legii.
De notat că, cetăţenaul turc, în vârstă de 48 de ani, venise în Republica Moldova pentru a se logodi cu o moldoveancă pe care o cunoscuse pe reţelele de socializare.
La scurt timp după crimă, inculpatul a fost reţinut, iar ceilalţi trei complici au reuşit să se eschiveze de la organul de urmărire penală, fiind anunţaţi în căutare.
Între timp, unul dintre indivizi a fost reţinut în Franţa, urmând a fi extrădat în curând autorităţilor din Republica Moldova. În privinţa unui alt membru al grupării criminale urmărirea penală a fost disjunsă într-o procedură separată, acesta fiind judecat în prezent şi pentru un omor comis în raionul Floreşti.
Justiție
Trei moldoveni, reţinuţi pentru contrabandă cu tutun, trimiși în judecată

Trei moldoveni, care în vara anului trecut au fost reţinuţi împreună cu încă doi complici din Ucraina pentru contrabandă cu tutun, vor compărea pe banca acuzaţilor.
Potrivit Procuraturii municipiului Chişinău cei trei moldoveni au implementat o schemă infracţională de trecere peste frontiera vamală a RM (zona verde) în Ucraina a tutunului fermentat, folosit la fabricarea ţigaretelor.
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii au procurat pe parcursul lunii mai 2018, de la un agent economic o cantitate de 10.000 kg de tutun în valoare de 700.000 lei, pe care au transportat-o într-un depozit aflat în imediata apropiere de postul vamal al Republicii Moldova cu Ucraina, din raionul Briceni.
Peste o lună, aceştia au trecut prin contrabandă în Ucraina 2013 kg de tutun, unde complicii ucraineni deţineau utilaj clandestin de fabricare a ţigaretelor.
Încă peste o lună, aceştia urmau să transporte prin aceeaşi schemă alte 2079 kg de tutun. Acţiunile indivizilor însă nu s-au încununat cu succes, fiind reţinuţi de oamenii legii chiar în momentul descărcării tutunului.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 10 ani închisoare.
Urmărirea penală în privinţa cetăţenilor ucraineni a fost disjunsă într-o procedură separată, aceştia fiind anunţaţi în căutare după ce magistraţii i-au eliberat din arest preventiv.
Economie
Interpreta Jasmin vrea să fie cetățeană a R. Moldova. Ilan Șor: „Are dreptul juridic și moral”

Informația că Sara Șor, cunoscută sub numele scenic Jasmin, a depus cerere pentru obținerea cetățeniei RM prin investiție a fost dezvăluit în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV și confirmate de Ilan Șor, soțul acesteia. Mai mult, aceasta este printre primii cetățeni străini care au făcut-o. Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.
„Din sursele pe care le avem în instituțiile de drept, am aflat că la comisia care acordă cetățenia prin investiție, s-a adresat nimeni alta decât cetățeanca Sara Lvovna Șor. Este soția lui Ilan Șor și este reprezentanta companiei „Șor Sara Lvovna”, societate comercială care deține conturi bancare în Sberbank din Rusia. Am putea să ne întrebăm de ce Sara Șor nu a obținut cetățenia RM în urma căsătoriei cu Ilan Șor, că e mai simplu. Ea nu este singura. În cererea de solicitare a cetățeniei prin investiție mai apare cetățeanul rus Manahimov Anatoli Lvovici, care este fratele soției lui Șor. Mai apare și tatăl Sarei Șor – Monahimov Lev Iacovlevici”, a menționat moderatorul emisiunii, jurnalistul Vasile Năstase.
„Da, soția mea și-a exprimat dorința de a deveni cetățean al Republicii Moldova. Este adevărat. Dar informația că tatăl ei și fratele au depus cereri sunt minciună. Soția mea iubește Moldova. Are dreptul moral și juridic, în calitate de soție a unui cetățean al RM, să pretindă la cetățenie”, a comentat Șor.
Amintim că Ilan Șor, primarul orașului Orhei, figurează în dosarul „furtului miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc și a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare. În același timp interpreta Jasmin este reprezentanta unei companii care apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și laundromat. Anume prin această firmă, rudele lui Șor din Rusia ar urma să facă așa-numita „investiție” pentru a obține cetățenia RM
Potrivit avocatului Ion Crețu, această firmă a făcut transferuri de peste 900 de mii de euro. „Totodată, a primit sume mai mici, de exemplu, de la o firmă implicată în furtul miliardului și în laundromat. Conturile acesteia sunt gestionate de Cojocaru Ion, șoferul lui Ilan Șor”, a adăugat Crețu.
Sursa: JurnalTV