Asteptarile economice ale intreprinzatorilor moldoveni spulberate de inundatii

Inundatiile au influentat negativ asteptarile agentilor economici, in special a celor din regiunea de nord si cea transnistreana, indicele sentimentului economic (ISE) inregistrand o scadere pentru a doua luna consecutiv.

Potrivit buletinului informativ “Sentimentul National”, prezentat la 2 septembrie la Chisinau, tinand cont de faptul ca urmarile calamitatilor se manifesta cel putin pe termen mediu, probabilitatea ca in luna septembrie sa fie inregistrata o crestere in economie, este foarte mica.

Autorul buletinului, expertul economic IDIS “Viitorul” Mihai Bologan, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca actualmente, ramura constructiilor se afla la un inceput de criza, care s-ar putea accentua pe parcursul urmatoarelor luni.

Motivul principal reprezinta conditiile climaterice, ce au perturbat lucrarile de constructii. Totusi, in legatura cu acest fapt, expertii nu anticipeaza o diminuare a preturilor la apartamente, din cauza deprecierii cursului euro fata de leu, fiind posibile chiar si scumpiri.

Potrivit lui Bologan, concediile si pasivitatea consumatorilor de asemenea au fost factori ce au temperat si au diminuat din activitatea firmelor pe parcursul lunii august. Astfel, potrivit sursei citate, la moment, nici atractivitatea investitionala nu este la un nivel inalt.

in studiu se mai arata ca agricultura este unicul sector caracterizat de stabilitate relativa, doar in aceasta ramura fiind asteptate scaderi de preturi. Fluxul mare de produse alimentare autohtone a impulsionat cresterea asteptarilor agentilor economici din comert. Imbunatatirea asteptarilor economice a fost atestata si in randul agentilor economici din ramura transportului si a comunicatiilor.

Inflatia asteptata – calculata in baza perceptiei a 200 de agenti economici – este de 1,5% pentru august si 4,15% pentru septembrie – noiembrie. In Transnistria, inflatia asteptata de catre intreprinzatori pentru urmatoarele 3 luni este de 2,6%. Spre deosebire de lunile trecute, agentii economici moldoveni nu asteapta scaderi de preturi in nici una din ramurile economiei nationale, exceptie facand doar produsele agricole, sub influenta factorului sezonier.

De mentionat ca studiul “Sentimentul National” este realizat lunar, de catre expertii IDIS “Viitorul”, pe baza monitorizarii intreprinderilor din agricultura, comert, constructii, industrie, servicii si transport si comunicatii.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.