Apocalipsa în Delta Dunării

Delta Dunării va dispărea într-o sută de ani. Potrivit antena3.ro, scenariul apocaliptic pentru unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Terra e semnat de cercetătorul român Liviu Giosan de la Institutul Oceanografic Woods Hole (SUA). Acesta afirmă că Delta este în pericol din cauza că nivelul apei din Marea Neagră este în continuă creştere.

Într-un timp foarte scurt peisajele de poveste din Delta Dunării vor deveni istorie. Cel puţin asta susţine Liviu Giosan, citat de antena3.ro. Cercetătorul e de părere că terenurile din Deltă vor fi înghiţite de apa Mării Negre pentru că se află la o înălţime foarte mică faţă de nivelul mării. Astfel, peste un secol va fi atins acest nivel.

Pe de altă parte, cercetătorii din România deşi îi dau dreptate colegului din SUA, acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai târziu. Sursa citată afirmă că autorităţile nu iau prea în serios afirmaţiile lui Liviu Giosan. Guvernatorul Deltei, Viorica Bâşcă, a spus la Antena1: “Pot să exprim speranța că nu se va întâmpla nimic rău. Noi ne străduim să se întâmple lucruri bune în Delta Dunării”. Mai mult, patronii din turism cred că Delta este în siguranţă pentru moment şi că pericolele vin din lipsa de finanţare acută şi nu de la natură.

Delta Dunării oferă un adevărat spectacol al lumii animale încadrat într-un decor natural deosebit. Dunărea cu canalurile ei, cu „braţele-i” deschise primeşte pe orice doritor de a o cunoaşte. Delta „o ajută” în a fura imagini de vis şi de poveste. Delta Dunării este cea mai mare şi mai bine păstrată din toate deltele de pe bătrânul continent. Aceasta a intrat acum 21 de ani în Patrimoniul mondial UNESCO.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.