Analiza: De ce se ieftineste petrolul si poate oare influenta aceasta Moldova?

Autor: Adrian Lupusor, Expert-Grup

Luna august a adus o „surpriza” pe piata internationala odata cu ieftinirea produsului de baza ce releva starea sanatatii intregii economii mondiale – petrolul. Astfel, daca in luna iulie pretul acestuia la bursele internationale atingea nivelul de 146 USD per baril atunci in august ne-am pomenit cu circa 116 USD per baril. Prin urmare, timp de o luna pe pietele externe pretul petrolului s-a depreciat cu 20%, fapt ce a constituit o consecinta a mai multor schimbari din economia mondiala. Ce totusi a cauzat ieftinirea „aurului negru”? Cat va mai dura aceasta depreciere? Sau poate mai important: este oare posibila ieftinirea produselor petroliere in R. Moldova gratie acestor tendinte de pe pietele externe?
 
 

 Pretul petrolului indica „temperatura” intregii economii mondiale, iar scaderea acesteia releva o incetinire a ritmurilor de crestere a principalilor componenti a economiei internationale. Prin urmare, una din cauzele majore a ieftinirii petrolului este incetinirea sau chiar declinul cresterii economice a principalilor consum atori a acestui produs. Astfel, in al doilea trimestru a anului curent, PIB-ul UE a cunoscut un declin de 0,1%, iar in zona euro PIB-ul s-a micsorat cu 0,2%, pe cand in primul trimestru acesta a inregistrat o crestere de 0,7%. I
 
Evolutia pretului la petrol, iulie-august, 2008

Sursa:
www.oil-price.net

Mai mult ca atat, Germania a inregistrat o descrestere a PIB-ului cu 1%, vanzarile cu amanuntul in zona euro au scazut in iunie cu 3,1%, productia manufacturiera Britanica a raportat o continua descrestere pe parcursul a 4 luni, volumul productiei industriale in UE a marcat o crestere cu 0,1% in iunie dupa ce a scazut cu 1,3% in mai[1]. Simptomele recesiunii au devenit vizibile si in Japonia unde volumul productiei industriale a scazut pe parcursul a 2 trimestre consecutive. O incetinire a cresterii economice a fost remarcata in China care a raportat o crestere a PIB-ului de 10,1% in al doilea trimestru, ceea ce este sub asteptarile economistilor care anticipau o crestere de 10,3%[2].

 
Aceste date reflecta diminuarea cererii pentru produsele petroliere care finalmente si-au gasit expresia in prabusirea pretului la aceste produse. Diminuarea consumului de combustibil a fost inregistrata si in SUA in pofida raportarii unor indicatori economici mai favorabili pentru al doilea trimestru a anului curent. Astfel, in luna mai Americanii au mers cu automobilele cu 15,5 miliarde km mai putin decat in anul precedent.
 
Toate acestea nu au avut cum sa nu se reflecte asupra diminuarii pretului la petrol. Adevarul este ca economia mondiala nu este pregatita pentru a plati circa 145 USD per baril, iar legea cererii, in acest sens, si-a indeplinit perfect misiunea. Preturile exagerate la produsele petroliere a determinat cresterea indicelui preturilor la produselor industriale care finalmente s-a reflectat asupra cresterii costurilor de productie. Astfel, in luna iunie indicele IPP s-a majorat cu 0,9% in tarile UE, iar in China cresterea costurilor de transportare a determinat falimentarea multor uzine mici orientate spre export si a dus la diminuarea ratei de crestere a exporturilor de la 27,6% pana la 21,9% in prima jumatate de an.
 
Alte cauze care au alimentat ieftinirea produselor petroliere la bursele internationale au fost:
 
1) Speculatiile. Ieftinirea brusca a petrolului nu a fost o surpriza pentru acei analisti care au considerat ca o cauza majora a aprecierii preturilor la petrol este cresterea stocurilor pentru acest produs in multe state pentru a se proteja impotriva unor cresteri si mai mari a produselor petroliere si pentru o eventuala comercializare a acestui produs la preturi mult mai mari. Exista date care releva cresterea stocurilor in mai multe state, iar unul din aceste state este chiar SUA, in care Rezerva Strategica de Petrol (SPR) a cunoscut un trend ascendent pe parcursul acestui an.  
 

Sursa: Official Energy Statistics from the US Government
 
2) Capriciile Uraganului Dolly. Se anticipa ca uraganul va afecta grav producerea in Golful Mexico, insa acesta a ocolit statiile de pompare din regiune.
 
3) Anticiparea cresterii ofertei mondiale de petrol. Oferta OPEC, care in iunie 2008 a controlat 37,2% din productia mondiala de petrol, se anticipeaza sa creasca odata cu cresterea productiei Arabiei Saudite – cel mai mare exportator de petrol din lume. Pentru anul 2009 se asteapta o sporire a productiei in tarile din-afara OPEC. Astfel, potrivit prognozelor, in aceste state oferta de petrol in 2009 va creste cu 0,94 milioane barili pe zi si va constitui in medie 50,95 milioane barili pe zi, pe cand cererea se anticipeaza sa creasca cu 0,89 milioane barili pe zi si sa ajunga la nivelul de 87,71 milioane barili pe zi[3]. In raportul OPEC nu sunt indicate prognozele referitor la dinamica productiei in tarile OPEC, insa chiar daca productia va ramane la nivelul actual (ceea ce este putin probabil), iar cea din afara OPEC va creste conform anticiparilor, observam un volum al ofertei de 88,15 milioane barili. Prin urmare, in situatia in care oferta va depasi cererea si situatia pe arena politica internationala se va mentine stabila, ne putem astepta la o continuare a ieftinirii petrolului la bursele internationale.
 
Ne putem oare astepta la ieftinirea produselor petroliere si in R. Moldova?
 
Pretul combustibilului urmeaza intocmai tendintele de pe pietele externe, fiind ajustat in permanenta la noile valori inregistrate la bursele internationale. Astfel, in prima jumatate a anului curent, pretul combustibilului a cunoscut o continua apreciere, inregistrand o mica diminuare in luna martie (-0,3%) urmata de un salt brusc in luna mai pana la 4,7%. In pofida acestui fapt importul de produse petroliere a marcat o crestere de 7,2% in prima jumatate a anului curent si a constituit 298,7 mii tone.
 

Sursa: BNS
 
Daca tendintele de micsorare a preturilor la produsele petroliere se vor mentine, ne putem astepta in scurt timp la o diminuare a preturilor la carburanti pe piata locala. Iar deoarece toate indicatoarele releva continuarea acestor tendinte sau cel putin mentinerea pretului sub nivelul de 120 USD per baril, ieftinirea produselor petroliere in R. Moldova este inevitabila. Primele semnale sunt deja vizibile odata cu ieftinirea benzinei si motorinei pentru vanzarile angro (cu 0,7 MDL si respectiv 0,15 MDL per litru). Scopul acestei actiuni este evident: statiile PECO tind sa scape de stocurile cu carburanti procurate anterior la preturi mult mai inalte pentru a le inlocui cu produse petroliere la preturile actuale.
 
Un alt factor care amortiza pana acum cresterea preturilor la petrol, iar acum alimenteaza ieftinirea produselor petroliere pe piata interna este tendinta de apreciere a valutei nationale drept urmare a politicii prioritare antiinflationiste a BNM. De la inceputul anului leul moldovenesc s-a apreciat in raport cu dolarul SUA cu 14% ceea ce a putut doar sa avantajeze cumparatorii de valuta si respectiv importatorii.
 
Astfel, acum exista 2 mari forte care pot contribui la ieftinirea produselor petroliere pe piata locala: tendintele de pe pietele externe si aprecierea valutei nationale.
 
Cat priveste tendintele de la bursele internationale, exista multe motive de mentinere a pretului la titei sub limita de 120 USD per baril: micsorarea cererii si incetinirea cresterii economice in UE, Japonia si China; micsorarea consumului in SUA; cresterea productiei de petrol atat in tarile OPEC, cat si in tarile din afara cartelului. Toate acestea ne determina sa concludem ca ieftinirea petrolului este nimic altceva decat o corectie a pretului la acest produs ce a avut loc dupa o escaladare exagerata a pretului pana la 147 USD per baril, iar ieftinirea produselor petroliere in R. Moldova este inevitabila.   


[1] Conform rapoartelor EUROSTAT.
[2] Conform Dow Jones Newswires
[3] Monthly Oil Market Report, July 2008, OPEC

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.