Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, o prioritate pentru preşedinţia UE

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen reprezintă o prioritate pentru viitoarea preşedinţie a Uniunii Europene, care va reveni Ciprului. Anunţul a fost făcut de către ministrul de Interne al Bulgariei prin intermediul unui comunicat de presă.

În cadrul reuniunii Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne, care s-a desfăşurat la Luxemburg, Tvetan Tvetanov, ministrul bulgar de Interne, a avut o serie de discuţii informale cu omologii săi din Germania, Olanda, dar şi cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Unul din subiectele de discuţii abordate cu miniştrii de Interne din România şi Cipru l-a constituit aderarea la Schengen. Cele trei state au stabilit măsurile care ar contibui la o evoluţie pozitivă a demersurilor României şi Bulgariei de a adera în septembrie la spaţiul Schengen.

De menţionat că România şi Bulgaria intenţionau să adere la Schengen în primăvara anului 2011. Atunci procesul a fost blocat de mai multe ţări (Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda). Aceştia şi-au motivat decizia prin faptul că aderarea celor două state la Schengen ar putea afecta siguranţa spaţiului de liberă circulaţie prin periclitarea sa cu crimă organizată şi corupţie.

Olanda se opune în continuare aderării celor două state la spaţiul Schengen, aşteptând un raport pozitiv în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.