Accidentul aviatic de pe aeroportul Șeremetievo: Pasagerii care s-au oprit să își ia bagajele, acuzați că au irosit secunde

PE SCURT

Pasagerii care au blocat culoarele pentru a-și lua bagajele din compartimentele avionului care a luat foc pe pista aeroportului Sheremetievo, din Moscova, sunt acum criticați pentru că au irosit secunde prețioase care puteau face diferența între viață și moarte.

Cel puțin 41 de oameni au murit în aeronava cuprinsă de flăcări, iar majoritatea celor care au pierit se aflau în partea din spate a avionului, acolo unde ușa pentru ieșirea de urgență nu s-a deschis, scrie Digi24.ro.

PE LUNG

În imaginile filmate imediat după accidentul aviatic se vede cum pasagerii din față își aruncă bagajele pe rampa de evacuare. Au fost irosite secunde vitale pentru că unii dintre pasageri nu au înțeles că este vorba de o urgență și au blocat culoarul din avion pentru a-și ridica bagajele, în loc să se îndrepte rapid spre ieșire.

În timp ce însoțitorii de zbor depuneau eforturi eroice pentru a-i evacua pe pasageri, unii dintre cei aflați la bord au irosit timp prețios: „Într-unul din videouri se vede cum primul pasager sare pe rampa de evacuare abia după 5 secunde”, „Primii pasageri încearcă să-și arunce întâi bagajele din cabină și abia apoi sar și ei pe rampă. De aceea sunt întârzieri”. „Nu știu ce să zic de oamenii care au fugit cu bagajele după ei. Dumnezeu îi va judeca”, a scris pe Facebook Mihail Savcenko, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic.

Denis Evdokimov, căpitanul avionului Aeroflot, a spus că a respectat procedurile pentru aterizarea de urgență cu avionul plin cu combustibil, mai greu ca la o aterizare de rutină. Însă echipajul nu a mai survolat orașul sau aeroportul pentru a consuma combustibil, așa cum se procedează adeseori, întrucât trăsnetul care ar fi lovit aeronava a afectat inclusiv mijloacele de comunicare cu turnul de control al aeroportului din Moscova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.