SexEd pentru adulți. Spulberăm 5 mituri despre vagin

Am învățat de la bunica, de la mama, de la vecine sau de la prietene o mulțime de lucruri despre vaginul nostru și suntem sigure că nimic nu poate fi mai veridic decât înțelepciunea generațiilor de femei care au trecut prin zilele „alea” (a se citi „menstruație) fără niciun fel de tampoane sau „ce mai este și cupa menstruală?”, care s-au tratat cu usturoi de toate relele și care știau cea mai incontestabilă metodă de depistare a virginității (da, da, la pata de pe cearșaf mă refer). Avem în capul nostru cunoștințe pe care le luăm drept adevăruri științifice, dar câte din ele sunt, totuși, reale? 

În acest articol vrem să vorbim despre miturile din jurul vaginului. Dar trebuie să  începem cu însăși definiția acestuia. 

Vaginul este canalul muscular care conectează uterul de vulvă, iar vulva… De obicei, atunci când vorbim despre vagin, de fapt ne referim la vulvă, care este organul extern și este compus din muntele lui Venus, labiile mari și mici, clitorisul, deschiderea exterioară a uretrei, bulbii vestibulari sau clitoridieni și vestibulul (adică „antreul”) vaginal 

vagin
Aparatul genital feminin

Acum că ne-am lămurit care este diferența dintre vagin și vulvă, putem trece la spulberarea miturilor (cel puțin a câtorva dintre ele). 

I. Cu toții și cu toate am auzit despre faptul că vaginul se „lărgește” dacă o femeie face mult sex cu mulți bărbați. Dar nu este deloc așa. Mușchii vaginului sunt elastici, ei se relaxează în timpul actului sexual pentru ca să permită penetrarea, dar apoi revin la forma inițială. În timpul nașterii vaginale, mușchii se întind și revin mai încet la forma inițială (sau aproape de forma inițială). De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, aceștia pot deveni mai relaxați, deoarece pierd din elasticitate. 

II. Pata de sânge de pe cearșaf. Pierderea virginității este asociată cu ruperea himenului și sângerarea, însă acest lucru se poate întâmpla mult înainte de primul contact sexual. Himenul – acemembrană subțire care acoperă parțial deschiderea vaginală a femeii – se poate rupe și în timpul unor exerciții fizice și poate să nu sângereze deloc. În același timp, în funcție de forma și elasticitatea acestui țesut, el poate rămâne „întreg” chiar și după mai multe raporturi sexuale.  

skarmavbild-2017-11-03-kl.-10.34.15
Exemple de forme de himen/coroană vaginală

Însă conceptul de virginitate poate fi dăunător pentru fete și femei, deoarece perpetuează ideea că virginitatea este ceva scump care poate fi pierdut, și este folosit pentru a controla și devaloriza femeia în funcție de statutul „virginității”. Pentru a spulbera miturile din jurul virginități, suedezii au creat un nou termen pentru himen – coroana vaginală.

În același timp, în afară de sexul vaginal, avem nenumărate alte feluri de a face sex, nu? Când totuși ne „pierdem virginitatea”?

III. Eliminările înseamnă că ai vreo infecție. De fapt, secrețiile vaginale sunt produse de glandele din vagin și cervix, acestea fiind compuse din mucus cervical, fluid din celulele vaginului, floră vaginală și celule moarte care trebuie eliminate din corp. Astfel, eliminările vaginale curăță vaginul și au funcția de a-l menține curat, protejându-l de infecții. Tipul și volumul eliminărilor depinde de vârstă și de mai mulți factori, cum ar fi perioada ciclului menstrual, sarcina și altele, acest aspect fiind individual la fiecare femeie.

Dacă eliminările sunt transparente sau albe, nu prezintă miros puternic, sunt dense, lipicioase și umede – e normal! Ar trebui să-ți faci griji doar dacă acestea își schimbă culoarea sau textura, mirosul devine neplăcut, îți provoacă mâncărimi și iritații. În aceste situații, trebuie să mergi la medicul ginecolog, pentru că e posibil să ai o infecție sau o boală cu transmitere sexuală.  

Un lucru important pe care trebuie să-l știi este că vulva nu trebuie să miroase a căpșuni, cocos sau alte fructe și că e normal ca mirosul să difere de la o zi la alta, în funcție de perioada în care te afli. Și nu, consumul anumitor alimente nu va schimba nicidecum mirosul. Și încă un nu – nu trebuie să folosești săpunuri parfumate sau alte produse, cum ar fi șervețelele umede intime, menite să „repare” acest miros. Dimpotrivă, elementele chimice și parfumurile pot să-ți aducă mai multe probleme, cum ar fi iritații, reacții alergice sau chiar infecții vaginale. 

IV. Infecțiile apar din cauza igienei precare. De fapt, vaginul se auto-curăță (vezi mai sus) și bacteriile bune trăiesc minunat în mediul lor natural. PH-ul acid ajută la prevenirea infecțiilor, însă folosirea frecventă a produselor de igienă sau a dușurilor vaginale pot perturba mediul natural, provocând infecții, cum ar fi vaginoza bacteriană.  

În loc de fapt divers. Dacă ai observat că lenjeria ta intimă se decolorează în zona vulvei, nu-ți fă griji. Cum și de ce se întâmplă asta? Epiteliul vaginal este căptușit cu celule care produc glicogen. Acesta este responsabil de crearea unui mediu prielnic pentru lactobacili – o bacterie normală, care face parte din flora vaginală. Iar acești lactobacili convertesc glucoza în acid lactic, care are un pH scăzut și care face ca eliminările vaginale să fie acide. Astfel, secrețiile acide pot fi responsabile de decolorarea pânzei. Acest lucru este normal să se întâmple și e normal dacă nu se întâmplă.

V. Bolile cu transmitere sexuală întotdeauna prezintă simptomecum ar fi schimbarea aspectului eliminărilor vaginale, iritațiile sau durerile din timpul actului sexual. Deși o bună parte din infecțiile cu transmitere sexuală într-adevăr se manifestă fizic și vizual, multe din ele sunt asimptomatice, cum ar fi pampilomavirusul uman (HPV), care este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală. HPV poate provoca negi vaginali, deși acest lucru se întâmplă mai rar. Însă unele tulpini ale acestui virus pot fi responsabile de apariția cancerului cervical, de aceea este nevoie de făcut testul Papanicolau la fiecare trei ani. 

Citește și: Ce trebuie să facă o femeie pentru sănătatea ei sexuală

Nici infecțiile cum sunt Chlamydia, gonoreea sau herpesul genital nu prezintă mereu simptome, iar testarea periodică este absolut necesară pentru sănătatea sexuală. 

Cu siguranță nu am enumerat aici toate miturile vechi și noi legate de vagin, dar tare sper că informarea corectă și educația sexuală va ajuta la spulberarea oricăror preconcepții, falsuri și tâmpenii și că vom reuși să iubim vaginul așa cum este el – straniu, cu excentricități, minunat și, cel mai important, al nostru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare