Protestele din Rusia, în fotografii

La 17 ianuarie, în aeroportul Șeremetievo, a fost arestat Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin. Autoritățile îl acuză că a încălcat, în timp ce se afla în Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, condițiile „unei pedepse cu închisoare cu suspendare pe care a primit-o în 2014”. Navalnîi va rămâne în arest până la ședința judecătorească, ceea ce ar însemna că nu mai puțin de 30 de zile. 

Acest lucru a stârnit un val de revolte. În ajunul protestelor anunțate de susținătorii lui Navalnîi pentru acest weekend, polițiștii ruși au arestat mai multe persoane, iar Kremlinul, Parchetul și Ministerul de Interne au avertizat că participarea la manifestații este „ilegală”. Însă, acest lucru nu i-a oprit pe oameni, care s-au adunat sâmbătă pe străzile din mai multe orașe din Rusia, scandând: „Putin e un hoț”, „Rusia fără Putin!”. Valul de revoltă a fost și mai mult stârnit după ce echipa de investigații a lui Navalnîi a publicat informații și imagini cu „palatul lui Putin” de pe țărmul Mării Negre, a cărui construcție ar fi costat peste un miliard de euro. 

Cei zeci de mii de protestatari au aruncat cu zăpadă, în timp ce polițiștii au dat cu bastoane în ei. Unii au venit cu perii de curățat WC-ul, aluzie la peria de 62.000 de ruble din palatul lui Putin.

În întreaga Federație Rusă, sâmbătă au avut loc peste 85 de proteste, lucru care nu a mai fost întâlnit de mult timp în Rusia, iar peste 2500 de manifestanți au fost arestați – „astfel de arestări în masă nu s-au întâmplat niciodată. Aproape trei mii de persoane au fost duse la poliție. Așa ne vom aminti această zi”, scrie Meduza.

Și în orașele siberiene Irkutsk și Iakutsk, Chira și Novosibirsk, Ulan-Ude și Kemerovo oamenii au ieșit la proteste, în ciuda temperaturilor de minus 50 de grade Celsius. 

După ce au fost arestați mai mulți protestatari pașnici, Marea Britanie i-a solicitat Rusiei să respecte angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului. „Suntem profund preocupați de reținerea protestatarilor pașnici și continuăm să monitorizăm situația îndeaproape”, a anunțat Ministerul de Externe al Marii Britanii. 

În timp ce, Ministerul de Externe al Rusiei a cerut lămuriri Ambasadei SUA de la Moscova „pentru imixtiune în treburile interne ale Federației Ruse”, pentru că ar fi publicat pe o rețea de socializare traseele protestelor. „În esență, vorbim despre încurajarea acțiunilor violente. Guvernul SUA trebuie să-și abordeze propriile probleme”, se arată în comunicatul de presă.  Replica diplomaților din SUA nu s-a lăsat prea mult așteptată, scrie Medifax. „Statele Unite condamnă tacticile folosite împotriva protestatarilor și jurnaliștilor în orașele din Rusia. Cerem autorităților rusești eliberarea tuturor celor reținuți pentru exprimarea dreptului lor universal și eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi” a fost mesajul postat de Guvernul american.

Sursa foto: AP, Meduza, TASS, CBC, Nastoyashee Vremea

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.