Eugen Tomac: Reunificarea României şi Basarabiei, un proces realizabil, care trebuie promovat şi la Bruxelles

Reunificarea Basarabiei cu România este un proces „realizabil”, „realist”, care „a şi început” prin acţiunea de redobândire a cetăţeniei române de către un milion de locuitori ai Republicii Moldova, a declarat duminică, la Alba Iulia, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac.

„Nu doar că este realizabil, ci a început”, a afirmat Eugen Tomac, întrebat într-o conferinţă de presă dacă mai este posibilă unirea României şi a Republicii Moldova în actualul context internaţional. Liderul PMP a adăugat că „dacă am fi avut o clasă politică un pic mai curajoasă, mai responsabilă şi cu un simţ al patriotismului mai dezvoltat, poate ea (unirea – n.r.) s-ar fi întâmplat deja”, scrie Agerpres.

Eugen Tomac a amintit că, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, în 2009, procesul de redobândire a cetăţeniei române a fost deblocat şi că la ora actuală, din cei aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, un milion deţin paşaport românesc, fiind cetăţeni cu acte în regulă ai României.

„Deci, România a făcut primul pas spre reunificare. Sigur că acest proces, după o lungă perioadă de sovietizare, de deznaţionalizare, nu se întâmplă atât de rapid, cu atât mai mult cu cât, cel puţin în ultimii patru ani, România nu a avut o politică coerentă de a menţine acel trend de apropiere pe care preşedintele Băsescu l-a trasat. Convingerea mea este însă că procesul este ireversibil”, a declarat preşedintele PMP.

Eugen Tomac a punctat că peste 60 din cei 101 deputaţi din Parlamentul de la Chişinău, „de toate culorile politice”, deţin cetăţenia română. „Deci, premise ca acest lucru să se întâmple există”, a adăugat el.

Liderul PMP crede că subiectul reunificării trebuie dus, „cu argumentele pe care le avem”, la Bruxelles, acesta urmând să fie, de altfel, unul din mesajele pe care partidul le va promova în campania de la europarlamentare.

„Nu se întâmplă peste noapte, nu va fi un proces uşor, vor fi negocieri dificile, dar eu cred că la ora actuală întrunim toate datele pentru ca acest lucru să se întâmple. Totul depinde însă de viziunea pe care o va avea, pe care trebuie să o aibă Guvernul de la Bucureşti, implicit preşedintele. Deci, e realist”, a conchis Eugen Tomac citat de Agerpres.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.