Termenul de valabilitate a paşapoartelor românești, pentru persoanele de peste 25 de ani, ar putea fi dublat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Bucureşti propune dublarea termenului de valabilitate a paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani, având în vedere că fizionomia acestora se schimbă foarte puţin. Totodată, instituţia propune limitarea situaţiilor în care se poate solicita paşaport simplu temporar, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, anunţă News.ro.

MAI a spus dezbaterii publice o serie de modificări şi completări la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Astfel, se propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani.

”Opţiunea a ţinut cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puţin accentuate. De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani”, anunţă MAI.

Totodată, reprezentanţii Ministerului propun ca, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, valabilitatea paşaportului să fie de 5 ani, iar pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani.

Pentru că una dintre cauzele aglomeraţiei la ghişee, pe timpul verii, are legătură cu faptul că un număr mare de cetăţeni preferă să solicite un paşaport simplu temporar, MAI propune limitarea situaţiilor în care se poate solicita în regim de urgenţă un paşaport temporar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.