Cel puţin un milion de afgani sunt dependenţi de opiu, iar producţiile record de mac duc la creşterea numărului celor care nu mai pot trăi fără droguri. Avertismentul vine de la ONU, dar şi de la alte organizaţii internaţionale care adaugă că vârstele celor care înghit opiu în loc de mâncare sau medicamente sunt din ce în ce mai mici, transmite Digi24.
Mulţi dintre părinţii afgani au ajuns să le dea copiilor opiu în loc de pastile, mâncare sau ciocolată. Chiar şi cei mai mici înghit drogurile care îi fac dependenţi pe viaţă.
Părinţii, la fel, sunt dependenţi, dar spun că nu pot renunţa la droguri. Singurul om care ar putea să le explice cum le afectează opiul sănătatea este doctorul, însă acesta lucrează la kilometri distanţă.
Aşa că drogul este folosit şi în loc de calmante. Adulţii folosesc opiul şi pentru a-şi creşte capacitatea de efort.
„Consumul de opiu nu este o noutate în satele din Afganistan. Este o veche tradiţie. Este ca o religie”, spune medicul Mohamed Daoud Rated.
sursa video: digi24.ro
În Afganistan, centrele de dezintoxicare sunt rare, iar acolo unde ele există, au doar câteva zeci de locuri. Uneori, trei generaţii ale aceleiaşi familii se regăsesc în ele, de la bunici la nepoţi de nici trei ani.
Mai bine de un milion de afgani suferă de dependenţă, potrivit mai multor organizaţii internaţionale. Iar numărul lor poate creşte, în condiţiile în care şi producţia de opiu este din ce în ce mai mare.
Experţii ONU spun că anul acesta plantaţiile de maci au ajuns la un nou record: 200.000 de hectare.