46 persoane suspectate de infectare. Ministerul Sănătății recomandă să nu ieșim din casă

PE SCURT

Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să fie opt, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Starea pacienților se îmbunătățește, în afară de două persoane care continuă să fie într-o stare de sănătate gravă, din cauza altor boli.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă oamenilor să nu iasă din casă decât pentru a cumpăra produse alimentare sau medicamente, în special cele care au revenit recent din alte țări. În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei.

PE LUNG

Ministerul Sănătății anunță că în Moldova sunt opt cazuri de infectare cu COVID-19, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Nici unul dintre cei opt pacienți nu sunt conectați la aparatul respirator: două persoane sunt într-o stare gravă, dar stabilă; trei sunt într-o stare stabilă; iar alți trei înregistrează ameliorări. Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, starea gravă a celor doi pacienți este cauzată de bolile conexe, dar nu de virus.

De asemenea, ministra a ținut să menționeze că nici una dintre celelalte persoane care a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 nu a călătorit împreună cu prima femeie infectată în Moldova, așa cum s-ar fi vehiculat în presă.

Ministerul recomandă ca în această perioadă de carantină, agenții economici să-și sisteze activitate și să funcționeze doar farmaciile și magazinele alimentare. „Asta ține de responsabilitatea noastră. Trebuie să stăm acasă, să nu mergem în vizite, pentru că astfel sporim riscul de a ne infecta cu COVID-19”, a subliniat Dumbrăveanu.

Potrivit Ministerului, timp de o săptămână au fost utilizate 140 de teste de stabilire a virusului. Astfel, în prezent, Republica Moldova are peste 1000 de teste. „Este mai mult decât suficient, zic eu”, susține ministra.

Menționăm că ieri, 13 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că slujbele religioase vor fi amânate pentru următoarele două săptămâni. Însă, de această decizie nu a ținut cont doar Mitropolia Moldovei, care a îndemnat oamenii să continue să vină la slujbe, indiferent că acest lucru ar putea răspândi și mai mult virusul, care a reușit deja să ucidă 5443 de oameni din întreaga lume, în doar câteva zile.

În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei. Astfel, circulația troleibuzelor și autobuzelor care traversează bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost redirecționată pe str. București, fără a staționa în perimetrul str. A. Pușkin – str. Ciuflea. De asemenea, rutele de troleibuze care circulă pe str. Ismail, nu vor staționa, în perimetrul str. A. Mateevici – str. A. Hîjdeu.

COVID-19 este o infecție respiratorie care, timp de câteva săptămâni a afectat 146.437 de persoane din întreaga lume și a ucis 5.445. În același timp, 72.572 de persoane au fost înregistrate că și-ar fi revenit complet. Cele mai afectate țări de coronavirus sunt: China (unde a fost înregistart primul caz de îmbolnăvire) – 80.824; Italia – 17.660; Iran – 11.364; Coreea de Sud – 8.086; Spania – 5.232; Germania – 3.758; Franța – 3.661 și SUA – 2.329. Cei mai afectați de acest virus sunt persoanele în etate care au imunitatea mai slabă și suferă de mai multe boli. La 11 martie curent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că COVID-19 este pandemic și a îndemnat toate țările să ia măsuri radicale, pentru a împiedica răspândirea lui în rândurile populației. Mai multe țări au sistat zborurile și au închis frontierele, au închis magazinele, lăsând să activeze doar farmaciile și magazinele alimentare. De asemenea, au fost închise școlile și universitățile, oamenii au fost îndemnați să se izoleze în case. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare