18 persoane, trimise în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Au prejudiciat bugetul de stat cu 30 000 000 lei

Membrii unui grup criminal organizat, compus din 18 persoane, vor compărea pe banca acuzațiilor pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Aceasta după ce procurau produse agricole de la persoane fizice și juridice și nu reflectau tranzacțiile în evidență contabilă și fiscală.

Prejudiciul adus statului este evaluat la 29 486 111 lei.

Procurorii au stabilit că grupul criminal organizat, știind cu certitudine, că dețin ilicit producție agricolă în sumă de 92 216 820 lei, pentru a legaliza marfa procurată fără documente contabile, a creat o schema criminală.

Astfel, prin persoane juridice și fizice interpuse, grupul a lichefiat mijloacele bănești și a extras din terminale bancare mijloace financiare în sumă de 91 371 350 lei.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit faptul că fiecare membru al grupului criminal organizat avea rolul său prestabilit.

Unii învinuiți aveau rolul de achiziționare a produselor agricole fără acte de proveniență, transmiteau informația despre tranzacțiile efectuate și primeau mijloace bănești lichefiate pentru achitarea cu producătorii agricoli.

Alți membri ai grupului criminal organizat primeau informația cu privire la produse agricole procurate fără documente contabile, în baza cărora întocmeau acte contabile fictive, cu scop de a legaliza marfa procurată și a extrage mijloace bănești în numerar din terminale bancare.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanța de judecată a dispus sechestrarea în beneficiul statului a bunurilor infracționale, obținute în rezultatul comiterii infracțiunilor incriminate în sumă de peste 12 mln. de lei.

Astfel de către procurori au fost remise în instanța de judecată 18 persoane fizice și 4 persoane juridice.

Dacă instanţa de judecată îi va recunoaşte vinovaţi de comiterea infracţiunilor incriminate, învinuiţii riscă pedeapsa cu închisoare de până la 5 ani sau închisoare de la 5 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.