10 cele mai bune filme din 2019

PE SCURT

Decembrie este o lună în care se întocmesc bilanțuri și topuri pentru anul ce se termină, reflectând asupra a ceea ce am trăit. În cinematografie, desigur,  punctul central este gala premiilor Oscar, dar pentru că mai este timp până la următoare ediție a evenimentului care va celebra cele mai bune filme, site-urile specializate întocmesc propriile top-uri ale celor mai bune pelicule din anul curent. Bfi.org.uk, specializat în domeniul cinematografiei, a întocmit un top „best films”, în baza unui sondaj la care au participat 100 de cinefili.

Astfel, într-un an în care viitorul cinematografiei pare mai plin ca niciodată, sondajul a produs o listă de 10  motive excepționale pentru vizionarea de filme. Remarcăm doar că în aceste poziții se regăsesc pelicule a trei mari regizori Martin Scorsese, Quentin Tarantino și Pedro Almodóvar.

PE LUNG

1. The Souvenir

Joanna Hogg, UK

Melodrama delicată și rafinată a Joannei Hogg, setată în anii 1980, ne  spune povestea studenției unei tinere. Julia urmează școala de film și vrea să facă un film despre un băiat, mama sa și viața lor în orașul Sunderland. Locuiește într-un apartament cu un alt student și prietena lui. Îl întâlnește pe Anthony, un bărbat de la Ministerul de Externe care se mută cu ea după ce colega ei de cameră se mută. Într-o zi îi lasă o carte poștală cu o poză cu fetița din „Suvenirul”. Mai târziu o duce în galeria în care este atârnat tabloul. Julie spune că fata arată tristă, în timp ce Anthony spune că pare hotărâtă… În rolurile principale Honor Swinton Byrne, Tom Burke și Tilda Swinton.

2.  Parasite

Bong Joon-ho, South Korea

Este o comedie furtunoasă despre o familie. Eroii principali intenționează să devină angajați ai unei familii mult mai bogate, pozând ca persoane cu înaltă calificare. Kim Ki-taek, soția sa, Chung-sook, fiul Ki-Woo și fiica Ki-jeong locuiesc într-un mic apartament de la demisol, au salarii mici și se străduiesc să supraviețuiască. Totul până într-o bună zi… Regizorul Bong Joon Ho a scris și scenariu filmului în comun cu Han Jin-won. Vedetele filmului sunt Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yo-jeong, Choi Wu-shik și Park So-dam.

The Irishman

Martin Scorsese, USA

Filmul The Irishman de Martin Scorsese îi reunește pe Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci. Este o saga epică despre crima organizată din America de după cel de-al Doilea Război Mondial, privită prin ochii veteranului de război Frank Sheeran, escroc și asasin plătit care a lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute personaje ale secolului XX. O poveste care se întinde pe parcursul a câteva decenii, filmul urmărește unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din istoria americană; dispariția legendarului șef de sindicat Jimmy Hoffa.

Once Upon a Time… in Hollywood

Quentin Tarantino, USA

Este un film scris și regizat de Quentin Tarantino, care îi include în distribuție pe actori ca Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie. Cu o durată anunţată de două ore şi 45 de minute, prezintă Los Angelesul din 1969 prin intermediul poveştii de viaţă a unui star de televiziune şi a dublurii sale.

Cei doi sunt în încercarea de a se adapta în industria cinematografică care se află în  schimbare și arată „numeroase povești într-un basm modern dedicat ultimelor momente din Epoca de Aur a Hollywoodului”.

Portrait of a Lady on Fire

Céline Sciamma, France

Filmul ne arată relația dintre pictorița Marianne (Noémie Merlant) și  o tânără Héloïse (Adèle Haenel), a cărui portret urma să-l facă. Pelicula a câștigat Queer Palm la Cannes, devenind primul film regizat de o femeie care a câștigat acest premiu. Arată „libertatea” femeilor din 1770.

Pain and Glory

Pedro Almodóvar, Spain

Pain and Glory vorbeşte despre o serie de reîntâlniri ale regizorului Salvador Mallo (Antonio Banderas) cu persoane care i-au marcat viața. Unele reîntâlniri ale regizorului, a cărui sănătate este precară, au loc în realitate, altele doar în rememorările sale: copilăria petrecută în anii ’60. Filmul ține la fel de mult despre politica spaniolă, cât despre viața și munca eroului.

Atlantics

Mati Diop, France, Senegal

Într-o suburbie din Dakar, aflată de-a lungul coastei Atlanticului, este pe cale să fie inaugurat oficial un turn futurist.  Lucrătorii din construcții nu au mai fost plătiți de luni întregi. Într-o noapte, ei decid să plece din țară pe mare, în căutarea unui viitor mai luminos. Printre ei se numără Souleiman, iubitul Adei. Cu toate acestea, Ada este logodită cu un alt bărbat – bogatul Omar.

Bait

Mark Jenkin, UK

Martin Ward (Rowe) este un pescar într-un sat pitoresc Cornish. El încearcă să supraviețuiască fără barcă, în timp ce fratele său Steven (King) folosește vasul tatălui lor pentru a oferi excursii de croazieră pentru turiștii care vizitează. Între timp, apar tensiuni între Martin și familia Leigh, care  a cumpărat căsuța de vacanță „Skipper’s Cottage” de la Martin și Steven .

Us

Jordan Peele, USA

Us este un film american de groază din 2019, scris și regizat de Jordan Peele, în care joacă Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph. Filmul o arată pe Adelaide Wilson (Nyong’o) și familia sa, care sunt atacați de un grup de persoane, care sunt dublurile lor.  În 1986, tânăra Adelaide pleacă în vacanță cu părinții ei la Santa Cruz. Pe plajă, se rătăcește și intră într-o casă, unde își vede dublura în sala cu oglinzi. După mulți ani,  Adelaida merge cu familia – soțul Gabe Wilson și copiii lor, Zora și Jason – la casa lor de pe lacul din Santa Cruz. Pe plajă, Jason vede un bărbat cu brațele întinse, cu sângele picurând dintr-o mână.

Vitalina Varela

Pedro Costa, Portugal

O femeie din Capul Verde își urmează drumul prin Lisabona, pe urmele soțului decedat, descoperindu-i viața secretă. Acum treizeci de ani, Vitalina Varela și-a început viața căsătorită în Capul Verde, stabilindu-se în sfârșit în casa pe care a construit-o, cărămidă cu cărămidă, împreună cu soțul ei. Bărbatul, la fel ca mulți, a părăsit mai târziu Africa pentru perspective mai bune în străinătate, dar a jurat că, de îndată ce va fi stabilit în Portugalia, va trimite după ea. Nu a făcut-o niciodată. Acum, 30 de ani mai târziu, Varela și-a cumpărat în cele din urmă un bilet de avion la Lisabona – nu pentru a-și certa soțul, ci pentru a-l îngropa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.