Connect with us

Social

Un vicepretor din capitala a fost retinut pentru luare de mita

Un vicepretor din capitala a fost retinut pentru luare de mita

Publicat

pe

Un vicepretor dinsectorul Ciocana din Chisinau a fost retinut saptamana trecuta inflagrant delict pentru estorcare de mita in suma de 1400 de lei(169 USD).

Surse de la Ministerul de Interne au comunicat pentru BASA-press cavicepretorul a cerut aceasta suma de la un cetatean care dorea saobtina autorizatie pentru instalarea unei gherete comerciale.

Aceleasi surse informeaza ca angajatii Departamentului pentruCombaterea Coruptiei si Criminalitatii Organizate al MAI, care auoperat retinerea, au efectuat perchezitii la domiciliul si la loculde munca al vicepretorului retinut, care este suspectat de maimulte cazuri similare.

In cadrul perchezitiei de la domiciliu au fost sechestrate actelede proprietar pentru casa, automobilul "Scoda-Felicia" in valoarede 14 mii 500 de dolari americani si o cartela bancara in valoarede $ 8 700. Din biroul de serviciu a fost sechestrata o cartelabancara in valoare de 23 470 de dolari, eliberata de o banca dinSUA la 12 octombrie a.c.

Asupra cazului de estorcare de mita a fost intentat un dosar penal.

Concomitent politia din Leova l-a retinut in flagant delict peprimarul unei comune care a luat mita in valoare de 3000 USD de ladirectorul unei firme comerciale.

Potrivit datelor statistice ale MAI, in anul curent politia adepistat 85 de cazuri de mituire. Expertii MAI considera caastfel de cazuri sunt cu mult mai numeroase, insa sunt inregistratedoar acelea in care persoanele respective sunt surprinse inflagrant delict.

BASA-PRESS

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

A fost sechestrat tirajul săptămânalului regional „Cuvântul”. ONG-urile de media cer ministrului de Interne să scoată sechestrul

Publicat

pe

De către

Tirajul de vineri al ziarului regional „Cuvântul” a fost sigilat astăzi de către Poliția din Rezina în timp ce un angajat al tipografiei transporta ziarele de la tipografie la centrul de poştă din Rezina. ONG-urile de media califică acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal.

Cazul a fost inițial sesizat de jurnalista Cornelia Cozonac, care a scris pe o rețea de socializare că mașina personală a unui angajat al tipografiei ziarului de la Rezina, care transporta cele 3800 de exemplare, către Centrul de Poștă Rezina, a fost reținut și arestat de către poliția din Rezina. Mașina a fost sigilată.

“Angajatul reținut spune că i s-ar fi invocat faptul că nu are foaie de parcurs. Mașina era a angajatului, nu a redacției, deci, nu avea cum să aibă foaie de parcurs. Tirajul ziarului trebuia să fie transmis Poștei la ora 15.00, ca să fie distribuit mâine dimineața”, a scris jurnalista.

Ulterior, ONG-urile de media au declarat că sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare.

“Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare”, se arată în declarația ONG-urilor.

Acestea au cerut ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

De asemenea, ONG-urile au cerut sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei.

Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice. Aducem acest caz scandalos la cunoştinţa Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, altor parteneri de dezvoltare, şi solicităm intervenţia lor pentru asigurarea libertăţii editoriale a publicaţiilor independente din Republica Moldova, se mai arată în declarația menționată.

Citește mai departe

Social

Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată, două penitenciare – lichidate, iar Cancelaria de Stat a căpătat noi atribuții

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată prin absorbţia Fondului Republican de Susţinere Socială a Populaţiei, în scopul asigurării unui management eficient în implementarea politicilor statului în domeniul asistenţei sociale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Subdiviziunile instituției vizate vor fi restructurate pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor alocate, în special, în ceea ce priveşte finanţarea programelor cu destinaţie specială în domeniul asistenţei sociale şi finanţarea serviciilor sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale.

Optimizarea instituțiilor este urmare a reformei Guvernului și va contribui la reducerea cheltuielilor statului pentru întreținerea administrativă a celor două entități, care există în prezent.

De asemenea, Executivul a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Astfel, este creat cadrul de reglementare, într-o formulă nouă, a activitatății sistemului penitenciar, în contextul intrării în vigoare, la 16 mai curent, a Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare.

Principalele modificări în restructurarea sistemului penitenciar țin de desființarea subdiviziunilor „Direcţia trupelor de pază, supraveghere şi escortă” şi „Centrul pentru aprovizionare tehnico-materială”, lichidarea celor două penitenciare de tip deschis și optimizarea personalului în scopul majorării numărului angajaților executori. Efectivul-limită al entității este stabilit în număr de 2960 angajați.

Totodată, În urma modificărilor aprobate astăzi de Guvern, Cancelaria de Stat a căpătat atribuții în domeniul ”asigurării promovării și monitorizării implementării politicii statului în domeniul modernizării serviciilor publice”.

 

Citește mai departe

Social

Igor Dodon: În fața Președinției va fi amenajat un scuar al Domnitorilor Moldovei// FOTO

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a mers astăzi la sediul Președinției, unde se fac lucrări de reparații cu suportul Guvernului Turciei. Potrivit lui, lucrările decurg conform graficului stabilit, iar darea în exploatare a sediului renovat este preconizată pentru 27 august – Ziua Independenței Republicii Moldova.

Totodată, Igor Dodon a anunțat că, la inițiativa sa, în fața Președinției, va fi amenajat un scuar al Domnitorilor Moldovei care va fi inaugurat în anul curent – Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Oficialul a menționat că anume în această clădire a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Republicii Moldova – semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. În acest context, el a anunțat că săptămânal vor fi organizate Zilele Ușilor Deschise în sediul renovat al instituției prezidențiale.

În context, Igor Dodon a transmis în mod repetat mulțumiri președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, pentru faptul că s-a oferit să acopere integral cheltuielile pentru reparația clădirii Președinției.

Clădirea Președinției a fost devastată în urma protestelor din aprilie 2009.

Citește mai departe