Connect with us

Social

Un trotuar din orașul Ialoveni, distrus de o maşină de mare tonaj la doar câteva luni de când acesta a fost reparat// FOTO

Publicat

pe

Un trotuar din orașul Ialoveni a fost distrus de o maşină de mare tonaj la doar cinci luni de când acesta a fost reparat. Primăria Ialoveni a anunțat pe pagina sa de Facebook că este vorba despre un șofer indiferent care nu s-a înscris în cotitură și a mers pe trotuar.

“Au trecut doar 5 luni de la finisarea lucrărilor de construcția a trotuarului și străzii, s-au cheltuit mijloace financiare considerabile pentru ca cetățenii să aibă un drum bun. Câtă nesimțire trebuie să ai ca să distrugi bunul obștesc de care se folosesc zinic cetățenii, acuma ei sunt nevoiți să meargă pe stradă ocolind trotuarul deteriorat”, se arată în mesajul postat.

Primăria Ialoveni a precizat că persoana care a comis acest barbarism va fi trasă la răspundere conform prevederilor legislației în vigoare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Cele mai curioase invenții eco ale unor elevi din R. Moldova

Publicat

pe

Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. Elevii au folosit materiale pe care mulți le-ar arunca la gunoi și au construit dispozitive care produc energie verde.

Casa viitorului, 100% ecologică

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului – sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce.

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea soarelui, captează radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul din autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție.

Cuptorul electric care folosește energia solară

Adriana Tonu și Șahrona Croitor, două eleve ale gimnaziului din satul Camencea, raionul Orhei, au inventat cuptorul electric. Fetele spun că au reușit să fiarbă apă, să prăjească ouă și să gătească alte bucate.

Gaz metan din biomasă

Alte două fete de clasa a IX-a din Liceul Teoretic Cruglic, s. Cruglic, raionul Criuleni au găsit o metodă ecologică de a obține gaz metan din biomasă.

Daniela Ciorbă și Daniela Carauș spun că, în satul în care locuiesc, există foarte multe reziduuri animaliere, care poluează apa și generează un miros urât. Prin urmare, deșeurile respective poate fi transformate în gaz metan și ulterior folosite la aragaz sau pentru încălzirea locuinței.

Premii bănești pentru câștigători

În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de școli. Participanții la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. „La concurs s-au putut înregistra școlile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă”, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităților, Proiectul Energie şi Biomasă.

Câștigătorii ediției 2018 au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei. Concursul „Surse de energie regenerabilă” este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Citește mai departe

Social

Evaziune fiscală în domeniul construcțiilor de circa 8 milioane de lei, deconspirată de oamenii legii

Publicat

pe

De către

Forțele de ordine au documentat factorii de decizii a unor întreprinderi de construcții din capitală, suspectați de evaziune fiscală în proporții deosebit de mare. În urma documentării au fost reținute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 31- 40 de ani.

Aceștia, în perioada anului 2015 – până în prezent, au cauzat bugetului public național un prejudiciu de circa 8 milioane de lei.

Totodată,  s-a stabilit că factorii de decizie ai întreprinderii au inclus date denaturate cu privire la venituri și cheltuieli în declarațiile cu privire la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător pentru perioada anilor 2016 – 2017, declarațiile cu privire la TVA pentru perioada 2015 până în prezent, alte dări de seamă privind achitarea impozitelor din salariu angajaţilor întreprinderilor.

De asemenea, suspecții ofereau angajaților și salariu în ”plic”, astfel, întreprinderile se eschivau de la plata impozitelor.

La 15 mai, au fost efectuate mai mult percheziții la domiciliile și oficiile figuranților. Astfel, au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă, cu privire la salariu angajaților, bani primiți de la cumpărătorii apartamentelor și cheltuielele de facto pentru construcție.

În urma documentării acestor întreprinderi, activitatea agenților economici nu a fost periclitată.

Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia vor fi pedepsiți cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167500 la 267500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Citește mai departe

Social

5 angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice, printre care doi şefi, reţinuţi de CNA. Sunt bănuiţi de eliberarea ilegală a peste 600 permise auto

Publicat

pe

De către

O schemă de fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere a fost documentată de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori, iar ca rezultat au fost descoperite peste 600 de cazuri de eliberare ilegală a permiselor auto.

Bănuiţi de comiterea acestor ilegalităţi sunt mai mulţi angajaţi ai Agenţiei servicii publice, dar şi persoane din cadrul unor şcoli auto din capitală.

Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018.

În acest interval de timp, membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219  a celor practice. În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.

Investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene sau prin telefon.

De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor.

Potrivit materialelor cauzei, în 9 la sută din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării.

În această dimineaţă au fost efectuate peste 60 de percheziţii la birourile şi domiciliile unor angajaţi ai ASP, dar şi la unii membri ai şcolilor auto.

Cinci persoane, între care un şef şi un adjunct de secţie, dar şi trei inspectori ai ASP, au fost reţinute pentru 72 de ore, urmând ca şi alte persoane să fie audiate.

În urma percheziţiilor au fost depistaţi bani, documente şi alt material probatoriu relevant pentru cauză. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

De asemenea se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.

Citește mai departe