Un fost Procuror General, trimis în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi despre expedierea în instanța de judecată a dosarului în privința unui fost Procuror General, a patru funcționari din cadrul Procuraturii Generale și a doi agenți economici, aceștia fiind acuzați de depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile intereselor publice.

Demnitarul, în complicitate cu membrii grupului de lucru format în acest scop, a inițiat procedurile de achiziție a unui imobil nefinisat și viciat, pentru dislocarea subdiviziunilor Procuraturii Generale, ignorând constatările și recomandările formulate în raportul de expertiză al Centrului Republican de Cercetări și Reglementări în Construcții „CERCON” în privința acestuia, fără a examina posibilitatea optimizării amplasării subdiviziunilor Procuraturii Generale într-un edificiu deja construit și funcțional.

În plus, contrar concluziilor experţilor, în lipsa documentaţiei de proiect de reconstrucție, reparație și finalizare a lucrărilor, verificate şi autorizate în modul stabilit, fără organizarea unei licitații publice, în lipsa examinării de către ambele părți totale și complete a caracteristicilor acestui bun imobil a încheiat contract de vânzare-cumpărare a imobilului menționat, la o sumă mai mare decât a fost evaluat conform Raportului de expertiză contabilă.

Ulterior, figurantul, în calitate de ordonator principal de credite al Procuraturii Generale la acel moment, contrar legislației în vigoare, a încheiat un contract de antrepriză cu un agent economic în vederea reconstrucției imobilului procurat, fiind achiziționate servicii și materiale de construcție la un preț majorat față de cel al pieții și executate lucrări în lipsa devizului de cheltuieli.

Drept urmare, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată de către Procuratura Generală din mijloacele bugetare, în perioada 2006-2009, a constituit 24.103.600 lei., blocul nefiind finalizat nici până astăzi, acestea reprezentând daune materiale în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat.

PA precizează că au fost puse sub sechestru bunuri ale învinuiților în valoare de peste 17 milioane lei, iar de către Ministerul Finanțelor a fost înaintată o acțiune civilă în valoare de peste 24 milioane lei, în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Figuranții pe dosar nu își recunosc vina, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, cu recuperarea cheltuielilor judiciare de peste 28 mii de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.