„Titirezul” lui Dorin Drăguţanu a ajuns pe Wikipedia!

Operaţiunea Titirezul, definiţia pe care a dat-o în premieră guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu pentru tranzacţiile care au dus la devalizarea celor trei bănci, a ajuns şi pe paginile Wikipedia. Şi deşi pe paginile enciclopediei online, definiţia este atribuită presei, în realitate anume guvernatorul BNM a utilizat prima dată noţiunea de „titirez”.

Iniţial, Dorin Drăguţanu a utilizat această definiţie în cadrul unei conferinţe de presă, iar apoi şi în cadrul audierilor parlamentare, pentru a ilustra circularea banilor de la cele trei bănci pe diferite conturi bancare. În mediile de specialitate de obicei astfel de tranzacţii sunt definite ca „de tip suveică”.

Astfel, la începutul lunii mai, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, afirmă la o conferinţă de presă că în perioada 24-26 noiembrie, între cele 3 bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au avut loc o serie de tranzacții complexe și suspicioase, care nu au fost cunoscute la acel moment de BNM. Acesta a calificat operațiunea ca fiind una de tip „titrez”.

”A avut loc o operațiune de tip titirez sau suveică cum le spun eu. Adică, s-a folosit o sumă de lichidități mult mai mică care s-a rotit de mai multe ori pentru a ascunde creditele neperformante ”, a spus guvernatorul BNM.

În acelaşi timp, pe paginile enciclopediei online Wikipedia, prin operaţiunea Titirezul este descris întreg procesul de devalizare a celor trei bănci.

„Operațiunea „Titirezul” este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești (767 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării și mai mare decât lichiditățile totale ale băncilor”, se arată în enciclopedia online Wikipedia.

titirey

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.