Connect with us

Reintegrare

Tiraspolul încalcă Acordul din 1992: Pe traseul Tiraspol – Râbnița au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară

Publicat

pe

Chișinăul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă de către Tiraspol a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Astfel, astăzi, 14 iunie, începând cu ora 08:30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM) (posibil ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Delegația R.Moldova la CUC a solicitat răspunsul celorlalte componente asupra deplasării coloanelor militare.

Componenta transnistreană în CUC a specificat că toată tehnica militară a Tiraspolului se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin Zona de Securitate, iar reprezentanții Federației Ruse a informat că se va documenta pe cazul dat și va informa CUC la următoarea ședință care va  avea loc la 21 iunie 2018.

Ulterior, la insistența părții moldovenești din cadrul Comandamentului Militar Întrunit, grupul observatorilor militari din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și regiunea transnistreană au început deplasarea pe traseul sus-numit, pentru a fixa încălcarea regimului Zonei de Securitate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Reintegrare

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” începe la Roma

Publicat

pe

De către

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” pentru rezolvarea conflictului transnistrean va avea loc la Roma în zilele de 29 și 30 mai. Discuțiile vor fi prezidate de Franco Frattini, reprezentantul special al președinției italiene OSCE.

La reuniunea oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană ,formatul de negocieri „5+2”, din partea Chișinăului  va participa vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

În cadrul reuniunii oficiale vor fi discutate progresele obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri.

De asemenea, discuțiile se vor axa pe prioritățile în procesul de reglementare transnistreană pentru perioada următoare.

Reamintim că, ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” s-a desfăşurat în perioada 27-28 noiembrie 2017, la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.

Citește mai departe

Reintegrare

Tiraspolul confirmă amplasarea ilegală a posturilor sale mobile în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

La ședința Comisiei Unificată de Control din 24 mai, s-a stabilit că în orașul Bender continuă activitatea unilaterală a așa-numitor posturi mobile de „grăniceri și vameși” transnistreni.

Aceasta, în pofida faptului că delegația Republicii Moldova a adus în atenția părților, în special, a componentei transnistrene, necesitatea de a exclude amplasarea acestora în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Copreședintele interimar a delegației transnistrene în Comisie, Vasile Vakarciuk a recunoscut că astfel de posturi mobile, într-adevăr periodic activează în Bender și în Zona de Securitate, având sarcina de control și verificarea anumitor informații operative și luarea măsurilor asupra acestora.

Delegația Republicii Moldova consideră că astfel de acțiuni nu doar că provoacă creșterea tensiunii în regiune, dar și subminează mecanismele de menținere a păcii și argumentează o dată în plus necesitatea instituirii unei misiuni internaționale de monitorizare și inspectare în Zona de Securitate.

În context, delegația moldovenească a prezentat tuturor componentelor CUC o adresare, prin care condamnă instalarea unilaterală de către structurile de forță transnistrene a posturilor mobile de „grăniceri și vameși” în or. Bender și evidențiază că aflarea acestora în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare este ilegală.

În aceeași zi, sub conducerea delegaţiei Federaţiei Ruse a avut loc ședința neordinară a Comisiei Unificate de Control pentru examinarea problemei privind asigurarea securității în preajma podului peste râul Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Discuțiile din nou nu au condus spre un consens, fiind luată decizia de a efectua consultări suplimentare.

Următoarea întrunire a Comisiei va avea loc la 31 mai 2018.

Citește mai departe

Reintegrare

Chișinăul cere eliminarea posturilor mobile amplasate în Bender

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova a cerut la ședința de astăzi a Comisiei Unificate de Control eliminarea de către partea transnistreană a așa-numitor posturi mobile de control grăniceresc și vamal în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Astfel, prin acțiunile reprezentanților transnistreni, cetățenii sunt supuși fără temei unui control riguros chiar în perimetrul orașului, fiindu-le restrâns dreptul la libera circulație.

Asemenea acțiuni, care  în ultimul timp au fost fixate de mai multe ori, demonstrează clar încălcarea regimului Zonei de Securitate de către structurile de forță anticonstituționale.

Ulterior, a avut loc o ședință de lucru a co-președinților Comisiei Unificate de Control, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, la care s-a discutat asupra textului final al proiectului deciziei referitor la asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc.

Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuc, a făcut apel către părți de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluției de compromis. Acesta a reamintit că în cel mai scurt timp se va convoca o nouă reuniune în formatul 5+2, iar nesoluționarea problemelor legate de libera circulație pe acest pod, ar putea avea impact negativ asupra deciziei finale în cadrul reuniunii, dar și asupra implementării mai multor proiecte de asistență în această regiune.

Cu regret, nici de această dată nu s-a atins un consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control va avea loc la 24 mai.

Citește mai departe