Connect with us

Social

Soț și soție din orașul Taraclia și-au pierdut viața, intoxicați cu gaz natural

Publicat

pe

Două persoane, o femeie de 79 de ani și un bărbat de 75 de ani, care erau soți din orașul Taraclia, și-au pierdut viața, intoxicați cu gaz natural. Cazul a avut miercuri, 20 decembrie, în jurul orei 19:40, când Serviciul 901 a fost informat despre decesul celor doi produs pe strada Gogoli numărul 108, în casa lor de locuit.

Pentru studierea mai multor circumstanțe, în teren au intervenit inspectorii Secției situaţii excepţionale Taraclia și ai Inspectoratului teritorial de poliție.

Este de menționat că incendiu în acest caz, nu s-a produs.

După primele cercetări, se presupune că cele două persoane s-ar fi intoxicat cu gaz natural, casa fiind conectată la rețeaua cu gaz.

Cazul este cercetat de către organele de drept, cauza morții urmând să fie stabilită de către medicina legală.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă populației să fie prudentă la exploatarea surselor de încălzire, inclusiv și cele conectate la gaz natural, pentru a preveni situațiile excepționale cu pierderi de vieți.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Procurorul care l-a băgat în izolator pe Brăguța a fost eliberat din funcție

Publicat

pe

De către

Procurorul Ivan Filimon, cel care l-a băgat în izolator pe Andrei Braguța, a fost eliberat din funcție. Decizia a fost luată de către Colegiul de Disciplină și Etică al procurorilor, anunță TV8.md

Filimon a refuzat să comenteze și să ofere orice interviu și a menționat că va veni cu un comentariu după ce va irosi toate căile de atac.

În cadrul ședinței anterioare a colegiului de disciplină, procurorul a răspuns că nu știa că Brăguța era bolnav, asta deși în registrul Izolatorului medicii au scris că tânărul este bolnav și necesită spitalizare.

Anterior, președintele Colegiul disciplinar al procurorilor a menționat că Filimon a ignorat faptul că Brăguța avea dereglări psihice, încălcând astfel Codul de etică al procurorilor.

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat. Pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Ulterior, rezultatele finale ale expertizei medico-legale au arătat că Andrei Braguța a murit din cauza pneumoniei. Anchetatorii au declarat că, bărbatul s-a îmbolnăvit în penitenciar, pentru că a stat în celulă fără haine şi nu i-a fost oferită plapumă.

Citește mai departe

Social

Polițiștii de frontieră, mobilizați la maxim de sărbători

Publicat

pe

De către

În perioada sărbătorilor de iarnă se estimează creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport în toate punctele de trecere a frontierei. Pentru a preveni îngreunarea circulației la frontieră și a evita formarea rândurilor, Poliția de Frontieră a dispus o serie de acțiuni suplimentare de lucru și reamintește din recomandările menite să susțină participanții la traficul transfrontalier.

Astfel, în cele mai solicitate puncte de trecere fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. În acest sens, vor fi amplasate echipaje mobile, dotate cu tehnică specială de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. Pentru informarea participanților la trafic cu copii au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare a acestora.

Totodată, în zilele în care se va atesta un număr mai mare de călători, elevii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei vor oferi ajutor polițiștilor de frontieră în dirijarea circulației prin PTF și comunicarea nemijlocit cu participanții la traficul transfrontalier.

Suplimentar, la decizia conducerii Poliției de Frontieră s-au sistat concediile angajaților și s-au format rezerve din inspectori de frontieră, care sunt pregătiți să intervină în situațiile de un aflux de călători.

La fel, pentru gestionarea corectă și eficientă a activităților în cele mai ”active” puncte de trecere atât de la frontiera moldo-română, cât și la cea moldo-ucraineană, inclusiv acordarea ajutorului practic, vor fi delegați managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În perioada vizată, polițiștii de frontieră – specialiști în tehnologii informaționale, vor asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date pentru diminuarea timpilor de procesare a documentelor de călătorie. În context, s-a făcut și un apel către instituțiile financiar-bancare, dislocate în PTF-uri, să-și revadă programul de lucru, pentru a face față numărului sporit de călători care achită vinietele în special.

La solicitarea administrației publice locale vor fi deschise puncte de trecere cu statut local, amplasate pe sectorul de frontieră moldo-ucrainean. Activitatea dată va simplifica trecerea frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră, în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare și trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparțin acestora a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone.

De menționat că pentru asigurarea unui control expeditiv în punctele de trecere se va fortifica colaborarea, dar și la maxim sincronizate activitățile cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu autoritățile omoloage din statele vecine şi alte instituții cu atribuții la frontieră.

În vederea prevenirii şi combaterii infracționalității transfrontaliere, prin menținerea sub control a situației operative, se vor mări numărul echipelor mobile antrenate la supravegherea traseelor naţionale şi frontierei de stat, și se vor intensifica relaţiile de conlucrare cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne.

În atenția călătorilor, pentru a vă asigura trecerea rapidă a frontierei și pentru a evita situațiile incomode, să țineți cont de câteva recomandări:

– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.La fel, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii, consultaţi rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră.

– în cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi Vă va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere. Totodată, acest fapt va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat şi, evident, va crea condiţii favorabile pentru cetăţeni la traversare.

– în situaţiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), disponibil 24/24.

– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor.

– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport.

– pentru informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova accesați de asemenea platforma online www.frontiera.gov.md.

– manifestați înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Citește mai departe

Social

O farmacistă din Codru a pus pe fugă un atacator, care a amenințat-o cu un pistol. Unde l-au înșfăcat oamenii legii pe individ

Individul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 8 ani.

Publicat

pe

De către

Ofiţerii de investigaţii din capitală au reţinut şi încătuşat un individ în stradă, după ce acesta a comis un atac tâlhăresc la o farmacie din Codru.. Acesta s-a dovedit a fi în vârstă de 19 ani, care şi-a recunoscut vinovăţia în urma audierilor.

Potrivit datelor constatate, cazul a avut loc în seara zilei de 6 decembrie, în jurul orei 21.00.

Individul a intrat într-o farmacie din orăşelul Codru,  cu faţa acoperită, a ameninţat farmacista cu un pistol şi a cerut banii din aparatul de casă şi control.

Femeia, însă, nu s-a speriat şi l-ar fi alungat pe atacator. Acesta a ieşit din farmacie şi a fugit într-o direcţie necunoscută, fără bani. Poliţiştii au stabilit că acesta ar fi folosit în calitate pistol, un mulaj.

El a fost arestat pe un termen de 30 de zile şi este cercetat penal pentru tâlhărie.

Conform legislaţiei penale îndividul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 8 ani.

Poliţiştii întreprind măsuri de stabilire a complicităţii acestuia în alte cazuri comise pe teritoriul capitalei.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

Soț și soție din orașul Taraclia și-au pierdut viața, intoxicați cu gaz natural

Două persoane, o femeie de 79 de ani și un bărbat de 75 de ani, care erau soți din orașul...

Social10 minute în urmă

Procurorul care l-a băgat în izolator pe Brăguța a fost eliberat din funcție

Procurorul Ivan Filimon, cel care l-a băgat în izolator pe Andrei Braguța, a fost eliberat din funcție. Decizia a fost...

Social2 ore în urmă

Polițiștii de frontieră, mobilizați la maxim de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă se estimează creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport în toate punctele...

Politică2 ore în urmă

Igor Dodon a semnat demisia a șase miniștri din Guvernul Filip

Președintele Igor Dodon a semnat decretele de demisie a șase miniștri din Guvernul Filip: Stela Grigoraș, Vasile Bîtca, Vladimir Cebotari,...

Social3 ore în urmă

O farmacistă din Codru a pus pe fugă un atacator, care a amenințat-o cu un pistol. Unde l-au înșfăcat oamenii legii pe individ

Individul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 8 ani.

Reportaje4 ore în urmă

Cât va plăti fiecare dintre noi în bugetul public?

Cum ajung banii noi la guvernanți și cum facem noi ca ei să ajungă acolo unde ne dorim? Ne privește...

Economie12 ore în urmă

Pavel Filip anunță că FMI oferă Moldovei o nouă tranșă de finanțare

Moldova va primi următoarea tranșă de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Pavel Filip,...

Advertisement

Opinii