Connect with us

Economie

Săptămânal sunt acordate până la 30 de credite în cadrul programului ”Prima Casă”

Publicat

pe

În fiecare săptămână sunt acordate 20-30 de credite în cadrul programului ”Prima Casă”, iar până la finele acestui an, numărul beneficiarilor ar putea ajunge la o mie. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, la emisiunea ”Replica” de la Prime TV.

Ion Chicu spune că ritmul de acordare a creditelor ipotecare în cadrul programului va crește din toamnă. „Eu cred că până la sfârșitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul „Prima Casă” va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puțin”, spune Chicu, citat de IPN. Oficialul mai crede că pe viitor, numărul anual al beneficiarilor ar putea ajunge la 5-7 mii de oameni, iar în total, fiecare al zecelea bugetar și-ar putea cumpăra locuință cu ajutorul statului. În prezent, în sectorul public din Moldova sunt angajați în jur de 200 de mii de cetățeni.

Marina Curtiș, beneficiară a programului, spune că familia ei nu a avut niciodată o locuință proprie și posibilitatea de a cumpăra un apartament a fost primită cu bucurie. Beneficiara spune că, până acum, în condițiile oferite de băncile din Moldova nu a avut posibilitate să-și cumpere casă pentru că nu avea ce pune în gaj și nici nu dispunea de suma de bani necesară pentru prima rată. „Nu știu care va fi amploarea proiectului în țară, dar pentru familia noastră acesta înseamnă multă bucurie și emoții pozitive”, a spus Marina Curtiș.

Programul lansat de Guvern este destinat cetățenilor care au până la 45 de ani, lucrează oficial şi nu au alte credite ipotecare. Acesta a fost extins pentru a facilita accesul bugetarilor la cumpărarea locuințelor. Astfel, statul compensează pentru ei 50 la sută din creditul luat pentru apartament sau casă. Ulterior, a fost lansată ”Prima Casă-3”, destinată familiilor cu copii. Astfel, dacă are un copil, familia va primi subvenție de 10 la sută din suma împrumutului, dacă sunt doi copii – 25 la sută, trei copii – jumătate din credit, iar în cazul a patru și mai mulți micuți, statul va plăti integral pentru familie creditul ipotecar, iar beneficiarul – doar dobânzile.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în luna aprilie. Până la ora actuală au fost acordate peste 300 de credite în cadrul acestui program, ceea ce reprezintă circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în Republica Moldova. Cererile pentru „Prima Casă” sunt depuse exclusiv online, prin intermediul unui sistem informațional.

Citește mai departe

Economie

Fabrica de cablaje din Căușeni va deschide 600 de posturi noi

Publicat

pe

De către

În prezent, la fabrica „Coroplast Harness Technology”, din subzona ZEL Bălți, orașul Căușeni, specializată în producerea cablajelor auto, activează 410 angajați. Numărul acestora va crește până la 1000 de persoane, odată cu darea în folosință a noii hale de producție. În acest scop, vor fi investite circa 20 milioane de dolari.

Reprezentanții Coroplast au decis să-și extindă afacerile în Republica Moldova la sfârșitul anului 2016. Ulterior, aceștia au închiriat o hală nouă de producție. Volumul vânzărilor companiei este de 15,6 milioane de euro anual, iar producția este orientată 100 % spre export.

Citește mai departe

Diaspora

Fotografia săptămânii / „Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă prin lume?”

Publicat

pe

De către

Serafima este o bătrână din satul Brânzenii Vechi. Acum câteva zile, ea a emigrat din Republica Moldova. A plecat la fiica ei, în Milano, pentru că aici, acasă îi este greu să lupte singură cu problemele de sănătate.

Bătrâna a încărcat o valiză mare cu vreo cinci kilograme de carne și vreo patru kilograme de brânză de oi și abia de-a reușit să-și ticsească hainele și lucrurile personale. Ce mai rămâne pe-acasă, urmează să fie luat de fiica ei, la următoarea vizită.

În dimineața dinaintea plecării, Serafima se oprea periodic din aranjarea bagajelor și plângea:

„Cui las eu casa? De ce omul e nevoit să-și lase rădăcinile și să se ducă pe lume?”

Femeia și-a lăsat casa în grija unei vecine. A încetat să mai crească animale sau fructe și legume. Știa de ceva timp că va părăsi țara sa de baștină.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Serafima și povestea ei, urmăriți reportaje.Moldova.org, în curând vom publica un reportaj la acest subiect.

Foto de Dan Guțu

Citește mai departe

Economie

O companie chineză vrea să se extindă și în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Compania chineză MCC International Incorporation Ltd. planifică lansarea unor proiecte investiționale în Republica Moldova. Proiecte prioritare pentru compania chineză ar viza modernizarea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor, educația digitală, energia regenerabilă, gestionarea deșeurilor și a resurselor de apă potabilă.

Antreprenorul Zhang Ye, care este și vice președintele companiei, a declarat că proiectul de construcție a drumurilor naționale și a unui parc fotovoltaic poate fi demarat până la sfârșitul anului curent sau începutul anului 2019.

MCC International Incorporation Ltd. este o companie contractantă top 10 din lume, listată la bursele de valori din Hong Kong și Shanghai, cu peste 75 de sucursale şi filiale în străinătate și peste 120.000 de angajați. Anterior Compania a prestat servicii de construcție a infrastructurii pentru parcul Disney-Land din Singapore, universități și parcuri industriale din SUA, Kuweit, Egipt, Pakistan și alte state.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com