Connect with us

Economie

Primăria Chișinău a permis construcția magazinelor Kaufland

Publicat

pe

Autoritățile municipale au permis construcția magazinelor Kaufland în Capitală. Aleșii locali au aprobat în ședința CMC de ieri, 22 decembrie, proiectul care prevede schimbarea destinației terenului unde va fi construit primul complex comercial.

Anterior, reprezentanţii Kaufland au declarat că, până în anul 2020, planifică să deschidă şase magazine în Chișinău. Valoarea investiției se ridică la 60 de milioane de euro.

Kaufland este una dintre cele mai mari companii germane de retail din Europa, cu peste 200.000 de angajați. Aceasta deține peste o mie de magazine în Germania, Cehia, Polonia, Croația, Bulgaria și România.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Guvernul: Reforma actelor permisive a adus oamenilor de afaceri economii de peste 12 milioane dolari

Publicat

pe

De către

Reforma actelor permisive, pe care Guvernul a promovat-o pe parcursul anului trecut, a adus oamenilor de afaceri economii de peste 12 milioane de dolari anual, a anunțat astăzi Executivul făcând referire la concluzia experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale.

Astfel, până la reformă, reprezentanții mediului de afaceri cheltuiau excesiv pentru obținerea a 416 acte permisive. Astăzi, Nomenclatorul actelor permisive aprobat de Parlament conține doar 152 de acte permisive și este divizat în trei componente: licențe, autorizații și certificate.

Adițional, au fost aprobate o serie de principii noi care limitează oportunitățile de abuz din partea organelor emitente de acte permisive și exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea de obținere a actului permisiv, depusă de agentul economic.

În același timp, au fost introduse sancțiuni suplimentare pentru funcționarii care admit abuzuri în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Economiile au loc atât datorită reducerii numărului de acte permisive, cât și procedurilor de eliberare a acestora. După punerea în aplicare a soluțiilor de ghișeu unic național, (adică solicitarea la distanță, într-un singur punct a tuturor actelor permisive necesare agentului economic) cheltuielile mediului de afaceri se vor reduce și mai mult.

Reforma actelor permisive a fost realizată la inițiativa premierului Pavel Filip, cu participarea Consiliului Economic, a Ministerului Economiei și Infrastructurii şi cu suportul experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale.

Citește mai departe

Economie

Companiile din Republica Moldova participă cu peste 80 de tipuri de vinuri la „Top Wine China”

Publicat

pe

De către

La iniţiativa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, 16 companii vinicole moldoveneşti participă cu un pavilion comun  la Expoziţia „Top Wine China”.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în China, Denis Jelimalai, participarea țării noastre la această expoziție are drept scop promovarea vinurilor moldoveneşti, stabilirea relaţiilor noi de afaceri, consolidarea parteneriatelor existente şi cunoaşterea tendinţelor pieţei de vinuri chineze.

„Ne bucură faptul că experţii şi vizitatorii chinezi apreciază calitatea şi competitivitatea vinurilor oferite de companiile vinicole din Republica Moldova, demonstrând un interes viu  vizavi de pavilionul nostru. Mai mult, expoziţia este mediatizată la posturile de televiziune locale şi revistele de specialitate, aspect foarte important pentru crearea vizibilităţii vinurilor din Republicii Moldova”, a specificat ambasadorul Jelimalai.

La Expoziție și-au prezentat producția companiile vinicole Cricova, Mileştii Mici, Rădăcini, Imperial Vin, Basavin, Carpe Diem, Vinăria din Vale, Chateau Vartely, Garling, Bostavan, Purcari, Grada Vine, Migdal-P, Asconi, Castel Mimi şi Glasonia, care prezentă vizitatorilor peste 80 de tipuri de vinuri de soiuri clasice și autohtone.

„Top Wine China” este una dintre cele mai mari expoziții din China dedicată vinurilor și băuturilor alcoolice.

În cadrul expoziției sunt expuse vinuri din mai multe țări ale lumii, inclusiv Franța, Argentina, Chile, Spania, Australia, Uruguai, Italia, Germania, Noua Zelandă, etc. Ediția din acest an este vizitată zilnic de mii de vizitatori, inclusiv experţi, importatori, distribuitori, jurnalişti, bloggeri, amatori ai vinurilor de calitate şi potenţiali parteneri de afaceri.

Citește mai departe

Economie

Ministrul Economiei: ZEL-urile trebuie să-și dubleze cifra de afaceri și să ofere condiții optime pentru investitori

Publicat

pe

De către

„Zonele Economice Libere reprezintă un avantaj competitiv pentru noi în raport cu alte țări. De aceea, împreună trebuie să depunem tot efortul pentru a dubla volumul de producție, cifra de afaceri și numărul locurilor de muncă, dar și pentru a oferi condiții cât mai optime pentru investitori, infrastructura necesară”.

Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul ședinței cu administratorii  Zonelor Economice Libere.

Administratorii ZEL-urilor l-au informat pe Chiril Gaburici despre activitatea rezidenților, domeniile de producere, volumul de investiții și dificultățile pe care aceștia le întâmpină în sectorul de gestiune.

Ministrul Chiril Gaburici i-a îndemnat pe administratori să comunice mai eficient despre experiența, reușitele, precum și problemele cu care se confruntă.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este deschis să vă ofere suportul necesar pentru a vă facilita activitatea, este necesar să reducem birocrația și să identificăm noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor. În acest sens, am redus numărul de acte permisive și am optimizat numărul instituțiilor cu funcții de control”, a spus Chiril Gaburici.

În Republica Moldova sunt șapte Zone Economice Libere în care-și desfășoară activitatea circa 190 de rezidenți, care au creat peste 12 mii de locuri de muncă.

De la începutul activității până la 1 ianuarie 2018, ZEL-urile au înregistrat un volum de investiții de peste 400 de milioane de dolari, iar volumul vânzărilor nete al producției industriale pentru anul 2017 este de circa 6 miliarde de lei.

Activitatea ZEL-urilor se concentrează pe producerea cablurilor și cablajelor electronice și electrice (automotive), prelucrarea metalelor și producere de echipamente, producerea mobilei, fabricarea covoarelor, producerea firelor sintetice și de lână, fabricarea încălțămintei, producerea de vinuri, tehnologii Informaționale etc.

Printre facilitățile care le oferă Zonele Economice Libere activității agenților economici, se numără scutirea de 50% din cota impozitului stabilită în țara noastră pentru venitul obținut din exportul mărfurilor (serviciilor) originare din zona economică liberă în afara teritoriului Republicii Moldova, scutirea timp de 3 ani de la plata impozitului pe venitul obținut din exportul mărfurilor (serviciilor) originare din ZEL în afara teritoriului țării, drept rezultat al investirii în zona liberă a cel puțin un milion USD, cota zero a TVA pentru mărfurile (serviciile) livrate în zona liberă din afara Republicii Moldova, mărfurile (serviciile) livrate din zona liberă în afara Republicii Moldova, mărfurile (serviciile) livrate în zona liberă din restul teritoriului Republicii Moldova, mărfurile (serviciile) livrate de către rezidenții diferitor zone libere din Republica Moldova unul altuia etc.

Citește mai departe