Connect with us

Social

Președintele INTERPOL Meng Hongwei efectuează o vizită oficială în Republica Moldova

Publicat

pe

Președintele INTERPOL, Meng Hongwei, se află, în perioada 6 – 8 iunie, într-o vizită oficială în Republica Moldova. Astfel, astăzi oficialul a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și delegația MAI.

În cadrul dialogului, ministrul de Interne a făcut o prezentare a activității ministerului, în special în domeniul polițienesc și a reformelor care au loc în această perioadă. Alexandru Jizdan a vorbit despre relațiile bilaterale bune ale țării noastre cu Republica China și proiectele comune care dau rezultate.

Ministrul a reiterat deschiderea țării noasre pentru continuarea și intensificarea comunicării cu membrii Interpol,  specificând importanța dezvoltării și menținerii securității, atât în țară, cât și în plan internațional.

La rândul său, președintele OIPC, Meng Hongwei, a subliniat că Republica Moldova este un lider la capitolul schimb de informații în cadrul INTERPOL, un exemplu bun din lista statelor membre CSI în combaterea criminalității organizate, fiind atestate rezultate semnificative în acest sens.

Părțile au mai discutat despre acțiunile de combatere a pericolelor și amenințărilor la securitatea regională și internațională. Ministrul Alexandru Jizdan, a comunicat despre măsurile întreprinse de organele de forță din Republica Moldova în combaterea criminalității transfrontaliere,  cibernetice, dar și despre rolul colaborărilor cu alte țări și necesitatea schimbului de experiență în domeniul aplicării legii.

După întrevederea de la MAI, delegația de la INTERPOL a efectuat o vizită la Centrul de cooperare poliţienească internaţională (Interpol) în cadrul căreia au fost purtate discuții cu șeful IGP, Alexandru Pînzari și șeful CCP Viorel Țentiu.

Totodată, președintele INTERPOL a vizitat și Academia „Ștefan cel Mare a MAI”, acolo unde a avut o întâlnire cu profesorii și studenții instituției de  învățământ.

INTERPOL a fost creată în 1923 și este cea mai mare organizaţie internaţională de poliţie, având 190 de ţări membre, fiecare reprezentată de câte un Birou Naţional Central.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Intervenție mai puțin obișnuită a salvatorilor. Au scos un vițel dintr-o fântână de canalizare// VIDEO

Publicat

pe

De către

Intervenție mai puțin obișnuită a salvatorilor. Aceștia au fost solicitați să scoată un vițel dintr-o fântână de canalizare. Pentru extragerea la suprafață a animalului au fost mobilzate două echipe de pompieri.

Cazul a avut loc pe 6 iunie, la ora 10:27, când salvatorii Detașamentului Salvatori și Pompieri Botanica și Detașamentului Căutare Salvare nr.1 au fost solicitați pe adresa str. Muncești 799/6, mun. Chișinău, unde a avut loc incidentul.

La fața locului, salvatorii au depistat că animalul este extenuat și se află la o adâncime de 3.5 metri. Întreagă operațiune de salvare a durat aproximativ de trei ore, iar vițelul aproximativ de 300 de kilograme a fost scos viu și nevătămat.

Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2018 au fost salvate mai mult de 100 de animale.

Citește mai departe

Social

O femeie din Tudora, care a racolat o tânără pentru servicii sexuale în Turcia, reținută pe Aeroportul Chișinău// VIDEO

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră de comun cu procurorii au reușit să identifice și să rețină în flagrant o tânără moldoveancă, bănuită de proxenetism. În timpul reținerii, aceasta însoțea o altă conațională pe care reușiseră să o racoleze de pe rețelele de socializare.

Potrivit datelor acumulate, tânăra ar fi acționat conform unui plan bine determinat. În fapt, pe rețelele de socializare aceasta identifica tinere și le îndemna la practicarea prostituției în orașul Istanbul, Turcia, convingându-le că activitatea lor va fi bine plătită.

Ca urmare, în data de 18 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost creat un filaj al acțiunilor moldovencei, care reușiseră să identifice o victimă și împreună urmau să ajungă în Turcia.

Persoanele în cauză s-au prezentat la cursa Chișinău-Istanbul și doar după trecerea formalităților de control al frontierei, echipa de anchetă a acționat și tânăra, bănuită de proxenetism, a fost reținută.

În cadrul audierilor, cetățeanca R. Moldova de 23 de ani a relatat în amănunte planul său deconspirat la frontieră, recunoscându-și vina. Aceasta este locuitoare a satului Tudora, r-nul Ștefan-Vodă și educă doi copii minori.

Angajații Poliției de Frontieră continuă să întreprindă mai multe acțiuni menite să identifice alte victime ale traficului de ființe umane, dar și a posibililor complici ai infracțiunii.

În cazul în care se va dovedi vinovăția moldovencei, conform art.220, al.2 CP al RM, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 7 ani.

Citește mai departe

Social

Peste 2 000 000 de lei, ridicaţi de CNA şi procurori, în urma percheziţiilor de la ASEM

Publicat

pe

De către

Peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM. Provenienţa banilor urmează a fi stabilită în cadrul acţiunilor de urmărire penală ulterioară.

Astăzi, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore. Amănunte despre ordinea escortării reţinuţilor la judecătoria Chişinău (Buiucani) vor fi comunicate suplimentar.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Citește mai departe