Președinta Asociației „Kalina” din Portugalia „Lumea trebuie să circule, să observe ce se face în afara țării și să implementeze experiențele bune în Moldova”

Este jurist și președintele asociației „Kalina”, dar nu în Moldova, ci în Portugalia. A părăsit casa împreună cu primii emigranți basarabeni. Deși a prestat mult timp munci necalificative, astăzi Alina Dudco ajută conaționalii noștri din Portugalia, care se confruntă cu diferite probleme și organizeză diverse evenimente pentru a menține atmosfera de acasă. Mai multe detalii într-un interviu acordat de aceasta pentru portalul Moldova.ORG.

– Doamnă Alina, care este povestea plecării dvs. în Portugalia?

-Soarta a dorit ca eu să părăsesc Moldova circa 16 ani în urmă. A fost acea perioadă când emigrau mulți peste hotare. Practic am lăsat aici casa, meseria și am luat-o de la zero. După ce am practicat mai mult timp munci necalificate, am hotărât să-mi aranjez viața profesională și am obținut aici în Portugalia recunoașterea diplomei mele de jurist. Într-o zi am fost sfătuită de o persoană să- mi încerc puterile cel puțin ca traducător și am trimis CV-ul meu în toate instanțele judiciare în raza la 100 de km de orașul de unde trăiesc. Iată că deja de 10 ani activez în domeniul juridic în Portugalia.

– Sunteți președinta Asociației „Kalina” din Portugalia. Cum a apărut aceasta și ce ați reușit să realizați?

– Aflându-mă la o adunare cu un consul, am spus că sunt din Porto. M-au întrebat dacă nu avem vreo asociație sau centru cultural prin apropiere, iar când le-am spus că nu, mi-au propus să mă ocup de acesta. Inițial am refuzat, știam că este un lucru foarte greu și dacă mă implic 90 la sută din timpul tău va fi ocupat de activitățile din asociație. Pentru că este un lucru voluntar care necesită multe responsabilități. Dacă începi să te ocupi de o istorie sau de o problemă după ea vin o mie. Peste un an propunerea a revenit și eu totuși am acceptat. Atunci m-am gândit să fac o asociație. Noi ne ocupăm cu absolut orice activități legate de conaționalii noștri. Începând cu consultații juridice, școală de limbă portugheză, română, ucraineană până la organizarea consultațiilor medicale pentru cei care nu-și permit să plece la un medic din Portugalia. Avem o doamnă care predă dansuri, alta vine și tunde pe cei ce au dificultăți financiare. Eu am enumerat doar câteva activități, dar lista e mult mai mare.

– Cât de receptivi sunt conaționalii noștri la activitățile organizației pe care o reprezenți?

– Din păcate, nu sunt întotdeauna foarte receptivi. Deseori îi mai îndemnăm noi, dar situația este explicabilă. Acum e criză, mulți își pierd locurile de muncă, iar când apar asemenea probleme, nu te mai gândești la altceva decât cum să-ți găsești un loc de muncă și cum să-ți rezolvi problemele apărute. Totuși avem și persoane active. Spre exemplu, am avut oameni care singur au venit propunându-și candidatura în comisia electorală.

– Migrația a căpătat forme alarmante, tot mai multe familii pleacă din Moldova definitiv. Crezi că se vor întoarce? Dacă da, de ce ar avea nevoie pentru ca să fie dispuși să se întoarcă?

– În Portugalia, anii 70-80 erau similari celor din prezent din Moldova. Era o perioadă foarte dificilă și mulți alegeau să plece din Portugalia. După ce toate greutățile au trecut situația s-a normalizat. Acum, iar a început să emigraze foarte multă lume. Eu consider că migrația din Moldova este o situație inevitabilă. Lumea a stat prea mult închisă și acum toți vor să plece. Sunt sigură că o bună parte se va întoarce. Sunt diferite situații. Dacă ai plecat peste hotare nu înseamnă că îți vei asigura o stare materială bună și viceversa, cei care au rămas acasă, nu o duc chiar atât de rău. Nimeni nu îți poate spune unde te vei simți mai bine. Sigur că acum 16 ani când am plecat situația era mai grea decât acum. Republica Moldova este o țară care a trecut prin mai multe etape și a încercat mai multe modele de modernizare. E ceva normal, e un moment de încercare a noului teren. Doar că nu este chiar plăcut când experințe se fac pe tine și te afli într-un model crucial al istoriei, dar e inevitabil. Lumea trebuie să circule, să observe ce se face în afara țării și să implementeze experiențele bune în țara lor. Nu putem spune că toți s-au realizat bine peste hotare. Eu cunoasc multă lume care a revenit acasă. Spre exemplu un basarabean care a lucrat mult timp în construcții în Portugalia, după care s-a întors în Moldova ca să schimbe ceva acolo. Chiar fiica mea a învățat peste hotare, dar a plecat să muncească acasă.

– Cu ce se mai ocupă Alina Dudco când nu administrează activitatea asociației?

– Circa 90 la sută din timpul meu liber este dedicat diasporei. De fapt, eu din această cauză și am refuzat inițial să mă ocup de acest proiect. Ești ocupat 24 din ore din 24. Spre exemplu, am avut un caz când am fost sunată la ora patru dimineața de către un moldovean care a suferit un accident și mă întreabă ce să facă. Cum credeți, eu la acea oră, prin telefon îi dădeam îndrumări dumnealui. Deci, sunt contactată la orice oră, pentru orice problemă, încât ajungi să înțelegi că trăiești mai mult cu viața altora decât cu a ta.

– Au trecut alegerile parlamentare în curând vom avea un nou parlament și guvern. Ce mesaj ați avea pentru viitoarea guvernare?

– Este o vorbă, dacă vrei să știi cum este un om adevărat, dă-i putere. Ei cu toții au fost șefi, noi le-am mai dat o șansă, acum cred că este timpul să facă ceva și pentru oameni. Dacă ai fost ales la guvernare și ți s-au dat atâtea înlesniri, asta nu pentru a-ți umple buzunarele, dar pentru a contribui la dezvoltarea Moldovei. Le doresc guvernanților să rămână in istoria țării doar prin lucruri bune ca îmbunătățirea economică, socială și materială a cetățenilor R. Moldova. Aș vrea ca plecarea din Moldova să fie doar pentru a calatori, a face schimb de experiență sau a particita la întruniri, dar mereu cu dorința de a reveni acasă.

Foto: Arhivă personală

Interviu realizat de Irina Titica

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.