Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi

Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice.

Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului.

Inițiativa legislativă, aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu, introduce un nou concept, cel de audit extern.

Astfel, Curtea de Conturi va efectua audit a conformității, performanței, alte tipuri de audit, dacă va fi cazul.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Parlamentul va mai audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

Comisia de control al finanțelor publice va avea următoarele atribuții: asigurarea cadrului legal privind auditul public extern, organizarea instituției supreme de audit, examinarea rapoartelor anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, controlul examinării petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind întrebuințarea resurselor financiare publice, executarea hotărârilor și adreselor Curții Constituționale în domeniu.

Crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.

Comisii de control al finanțelor publice există în mai multe instituții parlamentare europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.