Connect with us

Poliţiştii şi procurorii moldoveni au desfăşurat, pe parcursul a două săptămâni, 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii în cadrul operaţiunii Antidrog. Perchezițiile au vizat persoanele implicate în trafic de droguri în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în cadrul operațiunii au fost reținute 25 de persoane, dintre care trei sunt femei, cu vârsta cuprinsă între 19 și 47 de ani, aceștia având rolul de organizatori și intermediari la comercializarea drogurilor.

Totodată, în cadrul operațiunii, polițiștii au ridicat peste 35 kg de droguri de diferite tipuri: peste 4 kg de droguri sintetice (PVP), peste 10 kilograme de marijuana, 10 litri de opium acetilat sau produse derivate, 3 litri de precursori, 650 de pastile Ecstasy, 6 kilograme de plante de mac, peste 2 kilograme de produse etnobotanice, mai multe doze cu conținut al substanțelor psihotrope, heroină, o seră cu plante de cânepă, plante uscate de cânepă pregătite pentru prelucrare.

Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la 15 000 000 lei.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 arme de foc (pistoale) și peste 250 de cartușe de luptă, cartușe oarbe, o grenadă, stații radio, echipament de camuflare și deghizare.

Dacă suspecții vor fi găsiți vinovați ei riscă  închisoare de la 7 la 15 ani

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Important

Infografic: Sursele de finanţare şi cheltuielile partidelor politice în prima jumătate a lui 2017

În vederea obţinerii unei imagini de ansamblu cu privire la finanțarea partidelor politice din Moldova pentru prima jumatate a anului 2017, Asociația Promo-LEX a evaluat 1642 de formulare ale celor 15 partide politice existente. Suma cheltuielilor neraportate, estimată de Promo-LEX pentru activitatea operaţională a partidelor și cea de promovare, este de peste 21 milioane de lei.

În infograficul de mai jos, găsiţi informaţii despre sursele de finanţare şi cheltuielile partidelor cu cele mai multe şanse de a accede în următorul parlament. Mai multe ca atât, puteţi compara cifrele raportate de către partide la CEC cu cele estimate de Asociaţia Promo-LEX:

Autor: Daniela Osipova, stagiar Moldova.org

Citește mai departe

Important

La Strada: Legea interzice difuzarea imaginilor video cu acţiuni violente faţă de copii

Centrul Internațional ”La Strada” condamnă tendința instituțiilor mass-media, a formatorilor de opinie și a publicului larg de a populariza imagini video care prezintă acţiuni violente faţă de copii. Experții trag semnale de alarmă privind faptul că, în goana după senzațional este încălcată legea, iar difuzarea imaginilor reprezintă, de fapt, abuzarea în continuare a copilului care se vrea a fi protejat.

Potrivit sursei, difuzarea recentă în mass-media a imaginilor video în care o adolescentă este maltratată, în lezează acesteia demnitatea, iar mass-media care pretinde că o apără, de fapt, o condamnă ca această traumă să o însoțească pe parcursul întregii vieţi.

„Chiar dacă nu i-a fost dat numele, odată ce aceste imagini sunt popularizate, copila, provenind dintr-o comunitate mică, este identificată și devine extrem de vulnerabilă. Fără nicio îndoială fata a fost recunoscută din imaginile devenite virale și acum, pe lângă trauma suferită, mai și rămâne față în față cu persoanele care i-au descoperit identitatea și vor avea tendința s-o interogheze sau schiar s-o hărțuiască și batjocorească repetat pe marginea acelui material”, susține Ana Revenco, președintă a Centrului „La Strada”.

Totdată, spun experții, însuși faptul cunoașterii de către copilul-victimă că imaginile video în care a fost umilit există în spațiul public, au fost rulate la televizor și pot fi revăzute oricând, generează pentru acesta o stare de frică și rușine. „Este o stare care o va însoți pe tânără toată viața. Orice difuzare e continuarea abuzului asupra copilului care se vrea a fi protejat. Orice vizualizare în plus e continuarea violenței asupra acestuia”, sunt convinși psihologii „La Strada”.

Mai mult decât atât, reflectarea neprofesionistă a acestui subiect în spațiul public generează și alte urmări negative grave. „Astfel de materiale prezentate în forma în care au ales s-o facă majoritatea absolută a surselor media generează un sentiment de frică și neîncredere în societate. Spectatorul, în dorința de a găsi vinovatul, va eticheta tinerii în general sau pe cei cu un părinte plecat drept „potențial pericol”. Astfel se transferă întreaga responsabilitate pe umerii unor copii. Ei sunt stigmatizați și au de suferit în loc ca societatea, adulții, presa și specialișii din sectorul guvernamental și neguvernamental să își asume responsabilitatea pentru situația creată”, mai consideră Ana Revenco.

Preşedinta „La Strada” amintește că în Republica Moldova există o lege prin care cei care difuzează filme cu acţiuni violente faţă de copii pot fi atraşi la răspundere, chiar dacă prevederile acesteia, la modul practic, nu se aplică.

În acest context, presa este somată imperativ să se abțină în continuare de la difuzarea materialelor cu un caracter violent, mai ales cu participarea copiilor; imaginile deja difuzate să fie retrase de pe paginile web ale instituțiilor de presă. La fel, „La Strada” solicită oamenilor legii să întreprindă toate acțiunile de rigoare pentru a identifica și sancționa persoana care a publicat imaginile video devenite virale.

În același context, experții „La Strada” amintesc tuturor cetățenilor dornici de a se implica întru combaterea violenței asupra copiilor că cel mai eficient ajutor este să nu distribuie filmulețele video ce prezintă violență asupra copiilor, dar și să se abțină de la a eticheta și judeca. La fel, cetățenii responsabili sunt îndemnați să alerteze autoritățile imediat ce cunosc despre faptul că un copil să află într-o situație de risc. În acest sens, se poate apela 902 sau Telefonul Copilului – 116 111. În ambele cazuri apelul este gratuit și confidențial.

Citește mai departe

Economie

Infografic: Alcoolismul în Moldova. Cum ne afectează?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova se află printre țările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool. În infograficul de mai jos, aflați cum ne afectează alcoolismul: câți suferă de această stare patologică, care sunt simptomele dependenței de alcool și câte tipuri de consumatori există.

Autor: Kardo Sharifi, stagiar Moldova.org

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important1 minut în urmă

Operațiunea Antidrog: 183 de percheziții, 25 persoane reţinute şi 35 kg de droguri în valoare de 15 mil. lei ridicate

Oamenii legii au desfăşurat 183 de percheziții în 27 de raioane ale republicii.

Externe40 de minute în urmă

Linia de succesiune. Cine va prelua conducerea Casei Regale a României

Casa Regală prezintă joi linia de succesiune, pe fondul agravării stării de sănătate de Regelui Mihai şi al scandalului provocat...

Social49 de minute în urmă

Medicii cu diplomă obținută în Republica Moldova vor putea profesa în România

Medicii care au obținut diploma de studii în Republica Moldova vor putea profesa în România. Normele privind recunoașterea diplomelor, a certificatelor...

Social58 de minute în urmă

Întrevedere moldo-română la Ministerul Apărării

Cooperarea bilaterală în domeniul Apărării şi perspectivele de dezvoltare a dialogului moldo-român pe segmentul militar, precum şi în cadrul organizaţiilor...

Politică1 oră în urmă

Premierii Pavel Filip și Benjamin Netanyahu pledează pentru proiecte economice concrete

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu. Oficialii au făcut un schimb de opinii pe...

Social2 ore în urmă

Un român, depistat la Sculeni cu 5 mii țigarete în maşină. Unde le-a dosit

Poliţiştii de frontieră şi inspectorii vamali moldoveni au depistat un cetățean al României care intenționa să transporte ilegal 5. 280...

Politică2 ore în urmă

Sondaj: 26% dintre moldoveni au încredere în președintele Dodon. Este urmat de Sandu, Năstase și Filip

Președintele Igor Dodon continuă să se bucure de cea mai mare încredere a moldovenilor – 26%, potrivit celui mai recent...

Advertisement

Opinii