Oficial NATO: Oficiul de legătură va identifica domeniile de cooperare NATO-RM/ INTERVIU

Press briefing by NATO Spokesman, James Appathurai

La reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai NATO, care a avut loc la Cartierul General de la Bruxelles a participat şi o grupă de jurnalişti din Republica Moldova. Aceştia au discutat cu oficiali NATO despre cooperarea Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, în special despre Oficiul de legătură NATO care urmează să fie inaugurat la Chişinău.

Unele detalii sunt enunţate în discuţia avută cu James APPATHURAI, adjunct al Asistentului Secretarului General NATO pentru Afaceri Politice şi Politica de Securitate, reprezentant special al Secretarului General NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală.

Secretarul General NATO şi prim-ministrul Republicii Moldova au semnat pe data de 29 noiembrie la Cartierul General NATO memorandumul cu privire la deschiderea la Chişinău a unui Oficiu de legătură.  Acest fapt va permite să facem următorii paşi în contextul cooperării noastre. Care sunt aceşti paşi ? Republica Moldova trebuie să-i identifice. Or, sperăm că în scurt timp va fi deschis Oficiul de legătură  NATO la Chişinău. Pentru început va activa o singură persoană.

Aş vrea sa subliniez ca acest pas este urmare şi se bazează pe invitaţia guvernului Republicii Moldova; este o componentă a parteneriatului nostru, şi noi avem deja un parteneriat larg, cuprinzător.

Legat de activitătile de parteneriate, realizate de NATO împreună cu autorităţile Republicii Moldova, aş menţiona distrugerea muniţiilor periculoase, care nu mai pot fi folosite, distrugerea de pesticide precum şi ajutorul pentru reformarea sistemului de apărare.

Deci, acum vom continua pe această bază să dezvoltăm în continuare parteneriatul nostru. Spre exemplu, mai multe reforme în sistemul de apărare, apărare cibernetică care este, de asemenea, o arie de cooperare. Aşa dar,  putem face multe împreună. Or, toate acestea cu respectarea neutralitătii R Moldova. Avem mulţi parteneri care sunt tări neutre şi este perfect normal pentru noi.  Acesta va fi un pas pozitiv înainte, care ne va ajuta să dezvoltăm şi mai mult parteneriatul nostru.

În altă ordine de idei vreau să subliniez că suntem recunoscători Republicii Moldova pentru contribuţia sa importantă la misiunea KFOR din Kosovo.

     Care va fi impactul activităţii Oficiului de legătură NATO asupra proeictelor deja iniţiate în Republica Moldova, dar nefinalizate, cum ar fi de exemplu Defence Capacity Building ?

Consider că proiectul Defence Capacity Building se derulează conform prevederilor stabilite. S-a încheiat prima etapă, cea de analiză şi consiliere a autorităţilor de către experţii noştri în planificare în ceea ce priveşte reforma forţelor armate ale Republicii Modova. Urmează să fie lansată etapa a doua . Revenind la Oficiul de legătură, acesta va avea câteva roluri principale: În primul rând să ne ajute pe noi la Cartierul general să fim în contact regulat cu autorităţile ca sa putem avansa pe calea reformelor. Al doilea, să progresam în alte arii de cooperare, ca de exemplu apărarea cibernetică, despre care deja am vorbit, ori gestionarea fondurilor dedicate unor proiecte concrete pentru Republica Moldova (trust funds). Şi în al treilea rând, diplomaţia publică si comunicarea. Trebuie să se ştie cu ce se ocupă NATO, să lămurim cetăţenilor că răspundem solicitărilor Guvernului de la Chişinău de a susţine ţara în diverse domenii. Noi nu vrem sa vindem imaginea Alianţei Nord-Atlantice, dar vrem să explicăm ce şi de ce facem, că avem împreună proiecte concrete, implementate în baza unui parteneriat, pe baza cererii formulate de autoritatile moldovene si cu respectarea deplină a statutului de neutralitate.  Ca să nu existe nici un fel de neîntelegere legat de ce facem în Republica Moldova şi de ce: vrem să ajutăm Moldova să-şi urmărească propriile priorităţi, să aiba instituţii mai capabile şi mai eficiente.

Există şi alte proiecte de care cetăţenii moldoveni poate nu ştiu. Voi menţiona doar unul: consolidarea integrităţii (building integrity). Guvernul moldovean a decis să-l implementeze; acesta este programul nostru care ajută în lupta împotriva corupţiei, menţinerea transparenţei, monitorizarea activităţii parlamentare şi a achiziţiilor din domeniul de apărare. Acesta este un set de bune practici. Sunt multe tări NATO care l-au implementat, ca de exemplu Norvegia şi Marea Britanie. Îl oferim şi ţărilor partenere. Deci, Oficiul de Legătura poate să ajute şi astfel de proiecte să avanseze, pe care cetătenii nu le văd la prima privire, dar care sunt în beneficiul lor şi guvernul doreşte să le implementeze .

Situaţia din Republica Moldova cum influenţează cooperarea ţării noastre cu NATO ?

Noi respectăm situaţia politică din Republica Moldova şi reiterăm faptul că doar ţara Dumneavoastră trebuie să-şi determine vectorul de dezvoltare, în ce direcţie să se orienteze, având în vedere recentele  alegeri prezidenţiale. Dar considerăm, chiar suntem siguri că parteneriatul stabilit cu NATO răspunde priorităţilor Republicii Moldova, deoarece acesta a fost stabilit la solicitarea autorităţilor de la Chişinău şi toate proiectele care se implemenetează sunt coordonate împreună. Ne dorim ca această colaborare să continue. Şi sperăm să se aprofundeze o dată cu înfiinţarea oficiului de legatură.

 Republica Moldova de ce ar avea nevoie în contextul situaţiei din regiune ?

Nici eu, nici NATO trebuie să spună de ce are nevoie Republica Moldova în situaţia actuală din regiune. Da, suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în regiunea Marii Negre în general. După ce a anexat Crimea, Federaţia Rusă a dislocat multă tehnică militară în regiunea Mării Negre, Aceasta schimbă situaţia de securitate din regiune, această tehnică e menită să limiteze accesul în Marea Neagră pentru oricine Rusia nu vrea să aibă acest acces. Astfel, noi, NATO, trebuie să ne asigurăm că putem apăra statele membre şi ajuta partenerii. Şi ne vom asigura că avem capacitatea să facem ceea ce trebuie să facem. Îngrijorarea e mare, nu doar în rândul ţărilor membre, dar şi în rândul ţărilor partenere . De aceea, ne consultăm cu partenerii noştri, analizăm foarte atent şi nu vrem să vedem escaladarea, ci diminuarea tensiunii în regiunea Mării Negre şi intensificarea cooperării dintre state suverane. Deci, sperăm că se va reveni la o astfel de situaţie, dar din păcate acum nu suntem acolo din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.

Adaptare Anatol Caciuc

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.