A murit autorul stemei naționale şi „părintele” valutei naţionale Gheorghe Vrabie. Ce spunea despre leu

Reputatul grafician Gheorghe Vrabie, autorul stemei naționale, al drapelului Municipiului Chișinău și design-ului leului moldovenesc s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 77 de ani.

Gheorghe Vrabie s-a născut pe 21 martie 1939 în satul Călinești, județul Bălți. A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg, în perioada 1962-1967, iar debutul l-a făcut în anul 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura română și universală.

Vrabie a obținut Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg – 1964, Premiul concursului organizat pentru elaborarea stemei de Stat a R. Modova – 1990, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova – 1999. În 1998 a primit distincția Maestru în Artă, iar în 2000 – Medalia „Eminescu”.

De asemenea, Gheorghe Vrabie a fost deținătorul celei mai înalte decorații de stat a R. Moldova, „Cavalerul Ordinului Republicii”, primită în 2010.

Acum trei ani, „tatăl valutei moldoveneşti” a declarat la un eveniment oficial că o bancnotă de trei lei ar uşura circulaţia banilor.Tot atunci, artistul a spus că pentru ca a pictat leul a primit un milion şi jumătate de ruble, devalorizate peste noapte în 1500 de lei.

Gheorghe Vrabie a  declarat că ştie un mare adevăr despre lei: ”Au un defect banii ăştia, sunt puţini la cei care i-ar merita mai mult”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.