Connect with us

Diaspora

Membrii grupului “Adoptă un vot” s-au adunat, din nou, la Chișinău

Publicat

pe

Reprezentanții diasporei, dar și concetățenii de acasă au organizat în acest weekend a doua ediție a offline-ului “Adoptă un vot”. De această dată, evenimentul a avut loc la Chișinău și a adunat peste 100 de cetățeni. Amintim că “Adoptă un vot” este o mișcare civică, apărută în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, atunci când zeci de mii de moldoveni aflați peste hotare s-au ajutat reciproc pentru a ajunge la secțiile de votare. În cadrul offline-urilor, comunitatea “Adoptă un vot” pune bazele unor proiecte care contribuie la prosperitatea țării.

“Ediția a doua este o dovadă a faptului că am creat acea colaborare între noi, cetățenii Republicii Moldova. Suntem mai consolidați și în parteneriat cu societatea civilă, vrem să implementăm proiecte acasă”, au declarat organizatorii.

La cel de-al doilea offline al grupului, participanții au adoptat o rezoluție prin care înaintează mai multe cerințe. De exemplu, cetățenii cer excluderea Guvernului din procesul de constituire a secțiilor de votare aflate peste hotare, dar și dreptul de a vota cu acte expirate.

Mai mult ca atât, participanții s-au împărțit în șase grupuri tematice: Economic, Social, Educație, Mass-media, Cultură și Alegeri. În cadrul acestor echipe, concetățenii au discutat problemele existente și au înaintat idei de proiecte. Grupul Economic a decis crearea unui fond de investiții a diasporei, pe când cel Social va elabora o bază de date a tuturor ONG-urilor din țară și afara ei. “Echipa Mass-media a elaborat un proiect ce vizează răspândirea știrilor de alternativă pentru vorbitorii de limba rusă. O altă idee este să creăm emisiuni online pentru pentru cetățenii din Republica Moldova aflați în străinătate”, a menționat Ana Gherciu, jurnalistă Moldova.org. Grupul Alegeri a stabilit că va formula o declarație privind condamnarea schimbării sistemului electoral.

În cea de-a doua zi a evenimentului, membrii comunității au discutat despre lupta împotriva corupției, consolidarea statutului de drept și interacțiunea diasporei cu autoritățile publice din Republica Moldova. Tot atunci, participanții au stabilit planul de acțiuni pentru următoarele luni.

Primul offline al comunității a avut loc în februarie 2017, la Veneția, unde peste 200 de moldoveni din 19 țări au pornit cele dintâi proiecte, organizate și finanțate de cetățeni. “Ne bucurăm că am reușit să îndeplinim obiectivele de bază, stabilite prin rezoluția de la Veneția, cum ar fi Declarația de dezacord în privință adoptării sistemului uninominal sau mixt”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, reprezentanta grupului Alegeri. În prezent, comunitatea “Adoptă un vot” are un grup pe Facebook, ce numără peste 97.000 de cetățeni, și un site web www.offlineauv.info.

Dana Juratu, stagiară

Citește mai departe

Diaspora

Un moldovean va parcurge 170 km pentru a strânge bani de 5 fotolii ginecologice pentru femeile cu nevoi speciale din Moldova

Publicat

pe

De către

Andrea Lefter, un moldovean care locuiește de mai mulți ani în orașul italian Mestre, și-a propus să facă Turul de Mont Blanc, unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă dinstanță din Eurupa, parcurs anual de aproximativ 10 mii de oameni. Prin această provocare personală Andrei se solidarizează cu femeile cu nevoi speciale din Republica Moldova, dar totodată și-a propus să colecteze pe Facebook suma de 7 mii de euro care să permită procurarea de 5 fotolii ginecologice adaptate pentru acestea.

Andrea a început traseul vineri, 29 iunie, și îl va încheia pe 8 iulie. Este un circuit solicitant, dar şi impresionant în acelaşi timp, care înconjoară Masivul Mont Blanc şi traversează 3 ţări diferite pe parcurs: Italia, Franţa şi Elveţia.

“Circuitul se desfăşoară, ca altitudine, între 1000 m şi 2669 m, are 170 de km, adună 10.000 metri de ascensiune şi coborâre, şi se face, în principiu, în 10/11 zile, însa mi-am propus să reduc timpul la 8 zile cu un rucsac de 30kg în spate”, a spus tânărul.

Andrei îmărtășește experiența traseului pe pagina de Facebook a campaniei, acolo unde puteți dona.

Menționăm că în Republica Moldova locuiesc în jur de 187 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții. Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor. Din cele 62 Centre de sănătate din Republica Moldova, Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică nu au în dotare nici un astfel de fotoliu.

Urmăriți la acest subiect reportajul Femei cu abilități realizat de jurnaliștii Moldova.org anterior.

Citește mai departe

Diaspora

A protestat în fața Parlamentului European împotriva invalidării alegerilor locale. Care a fost mesajul unui tânăr din diasporă

Publicat

pe

De către

Sergiu Prisăcaru, un tânăr din Republica Moldova, a protestat astăzi în fața Parlamentului European. Acesta și-a manifestat, într-un mod inedit, dezacordul față de decizia instanței de ieri care nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase.

Protestatarul a afișat un mesaj în limba engleză cu mai multe Emoji în care a sugerat Uniunii Europene să nu tolereze regimul corupt din Republica Moldova .

După acțiunea de protest, Sergiu Prisăcaru a menționat că, deși e pentru prima dată când protestează singur, “nu a fost atât de intimidant cum pare”.

“Mai mulți români s-au apropiat să-mi zică cuvinte de încurajare, să mă ajute să țin pancardul și mi-au oferit sugestii de grupuri Facebook unde să postez ca ei să vină să mă susțină data viitoare”, a spus tânărul.

Menționăm că Andrei Năstase și-a chemat astăzi, la 17.30, în fața Primăriei Chișinău, susținătorii la o acțiune de protest.

Citește mai departe

Diaspora

Află de la Emil Chichioi despre procesul de admitere la universitățile olandeze/ VIDEO

Publicat

pe

De către

Emil, student la University of Amsterdam, vorbește despre procesul de aplicare la universitățile din Olanda și despre University of Amsterdam. Sfaturi utile pe care le afli numai de pe loc, greșeli pe care le eviți  și multe alte informații de valoare. 

Află ce reprezintă deadline-ul Numerus Fixus, cum să găsești loc de trai foarte ieftin, și motivul din cauza căruia sunt puțini studenți moldoveni la University of Amsterdam.

Citește mai departe