Connect with us

Diaspora

Membrii grupului “Adoptă un vot” s-au adunat, din nou, la Chișinău

Publicat

pe

Reprezentanții diasporei, dar și concetățenii de acasă au organizat în acest weekend a doua ediție a offline-ului “Adoptă un vot”. De această dată, evenimentul a avut loc la Chișinău și a adunat peste 100 de cetățeni. Amintim că “Adoptă un vot” este o mișcare civică, apărută în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, atunci când zeci de mii de moldoveni aflați peste hotare s-au ajutat reciproc pentru a ajunge la secțiile de votare. În cadrul offline-urilor, comunitatea “Adoptă un vot” pune bazele unor proiecte care contribuie la prosperitatea țării.

“Ediția a doua este o dovadă a faptului că am creat acea colaborare între noi, cetățenii Republicii Moldova. Suntem mai consolidați și în parteneriat cu societatea civilă, vrem să implementăm proiecte acasă”, au declarat organizatorii.

La cel de-al doilea offline al grupului, participanții au adoptat o rezoluție prin care înaintează mai multe cerințe. De exemplu, cetățenii cer excluderea Guvernului din procesul de constituire a secțiilor de votare aflate peste hotare, dar și dreptul de a vota cu acte expirate.

Mai mult ca atât, participanții s-au împărțit în șase grupuri tematice: Economic, Social, Educație, Mass-media, Cultură și Alegeri. În cadrul acestor echipe, concetățenii au discutat problemele existente și au înaintat idei de proiecte. Grupul Economic a decis crearea unui fond de investiții a diasporei, pe când cel Social va elabora o bază de date a tuturor ONG-urilor din țară și afara ei. “Echipa Mass-media a elaborat un proiect ce vizează răspândirea știrilor de alternativă pentru vorbitorii de limba rusă. O altă idee este să creăm emisiuni online pentru pentru cetățenii din Republica Moldova aflați în străinătate”, a menționat Ana Gherciu, jurnalistă Moldova.org. Grupul Alegeri a stabilit că va formula o declarație privind condamnarea schimbării sistemului electoral.

În cea de-a doua zi a evenimentului, membrii comunității au discutat despre lupta împotriva corupției, consolidarea statutului de drept și interacțiunea diasporei cu autoritățile publice din Republica Moldova. Tot atunci, participanții au stabilit planul de acțiuni pentru următoarele luni.

Primul offline al comunității a avut loc în februarie 2017, la Veneția, unde peste 200 de moldoveni din 19 țări au pornit cele dintâi proiecte, organizate și finanțate de cetățeni. “Ne bucurăm că am reușit să îndeplinim obiectivele de bază, stabilite prin rezoluția de la Veneția, cum ar fi Declarația de dezacord în privință adoptării sistemului uninominal sau mixt”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, reprezentanta grupului Alegeri. În prezent, comunitatea “Adoptă un vot” are un grup pe Facebook, ce numără peste 97.000 de cetățeni, și un site web www.offlineauv.info.

Dana Juratu, stagiară

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Concerte pentru moldovenii de la Roma, Frankfurt pe Main și Paris în cadrul Programului „Crăciun cu dor de casă”

Publicat

pe

De către

Comunitatea moldovenilor din or. Roma, Italia, or. Frankfurt pe Main, Germania, or. Paris, Franța au avut parte în zilele de 15, 16, 17 decembrie de spectacole inedite în cadrul Programului guvernamental „Crăciun cu dor de casă”.

Evenimentul a fost organizat în premieră de către Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, cu implicarea Ambasadelor Republicii Moldova din Italia, Franța, a Consulatului General din Frankfurt și a asociațiilor din diasporă.

Programul artistic a inclus colinde și compoziții muzicale dedicate sărbătorilor de iarnă, interpretate de către cunoscuții interpreți de muzică ușoară din Republica Moldova Geta Burlacu și Aurel Chirtoacă, fiind acompaniați de violonistul Oleg Vitliuc și saxofonistul Ruslan Jalbă. De asemenea, în cadrul evenimentului au evoluat colective artistice model formate din moldovenii, din diasporă.

Proiectul „Crăciun cu dor de casă” este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și este dedicat în exclusivitate diasporei. Acest eveniment se desfășoară în conformitate cu Planul de acțiuni al Biroului Relații cu Diaspora (BRD) pentru anul 2017, în care este prevăzut elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice.

Programul are drept scop promovarea culturii naționale, tradițiilor, obiceiurilor strămoșești în rândurile moldovenilor din diasporă, indiferent de locul unde se află, păstrarea legăturilor social-culturale cu țara de origine, precum și consolidarea relațiilor între asociațiile și comunitățile diasporei.

O delegație alcătuită din reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora și ai Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova au participat la evenimentul de la Paris.

Citește mai departe

Diaspora

Mai aproape de ACASĂ: 14 localităţi fac apel la migranţi pentru a contribui la dezvoltarea comunităţilor

Publicat

pe

De către

Băştinaşii plecaţi din 14 localităţi sunt îndemnaţi de autorităţile locale şi de Asociaţiile de băştinaşi recent create să doneze pentru 14 proiecte de dezvoltare comunitară. Astfel, demarează campania naţională „Donez cu drag pentru acasă”, care va dura trei luni în localitățile partenere ale proiectului ”Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei.

Pentru a  convinge băştinaşii să doneze, pe platforma online de colectare de fonduri www.Guvern24.md, localităţile au plasat texte şi video-uri cu adresări şi descrieri ale proiectelor pentru băştinaşii plecaţi din localitate. Tot aici, fiecare băștinaș din cele 14 localităţi va putea dona cu ajutorul cardului, prin SMS şi apel telefonic.

Totodată, graţie mecanismului transparent, doritorii vor putea urmări progresul colectării de fonduri.

„Proiectele au ca scop îmbunătățirea serviciilor locale în satele și orașele de baștină. În acest context, 14 localități din Moldova vor avea servicii mai bune de infrastructură rutieră, evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale și de canalizare, realizate cu suportul migranţilor. De asemenea, vor fi amenajate spații de odihnă și agrement și modernizate instituții de învățământ, a spus Olesea Cazacu, managera de proiect Migraţie şi dezvoltare locală.

Sumele  pe care şi-au propus să le colecteze băştinaşii variază de la o localitate la alta: cea mai mică sumă fiind 1500 de dolari, pe când cea mai mare constituind 8500 de dolari. Donaţiile băştinaşilor vor fi suplinite de contribuţii din partea autorităţilor locale, dar şi granturi a câte 15.000 de dolari oferite de Guvernul Elveției.

Până la lansarea campaniei, localităţile au asigurat implicarea eficientă a cât mai mulți migranți în planificarea dezvoltării locale. Astfel, au fost create și consolidate 14 Asociații de băștinași, iar pentru o comunicare utilă și rapidă, au fost create grupuri ale băștinașilor pe rețelele de socializare. În baza unor sondaje online realizate în fiecare localitate parteneră, originarii au selectat prioritatea locală, pentru realizarea căreia doresc să contribuie financiar.

„Prin implementarea acestor proiecte, de fapt, reușim să creăm o punte de legătură și comunicare între autoritatea locală și băștinași. Este un mecanism care reunește într-o forță locuitorii satului, băştinaşii  plecați în lumea largă şi autoritatea locală. Graţie efortului comun vom avea un parc frumos în satul Mereni”, a menționat Lidia Begliţă, preşedinta Asociaţiei de băştinaşi „Cu drag pentru Mereni”.

Valoarea totală a proiectelor care urmează să fie implementate până la finele anului 2018 se ridică la 421.000 USD.

Proiectul ”Migrație și Dezvoltare Locală” a demarat în anul 2015 în 25 de localități partenere, iar în vara anului curent alte 13 localități au fost selectate în bază de concurs pentru cea de-a doua fază a proiectului.

Citește mai departe

Diaspora

Biroul relații cu diaspora lansează campania ,,Mândru că sunt din Moldova”

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat în parteneriat cu META (Moldova English Teachers’ Association) lansează, astăzi, 28 noiembrie, campania „Mândru că sunt din Moldova”, care  include un concurs de fotografii ale copiilor ce locuiesc în Republica Moldova și a copiilor originari din Republica Moldova, stabiliți peste hotare, în care să fie ilustrată reprezentativ localitatea de baștină.

La concursul cu genericul „De sărbători acasă” din cadrul  Campaniei ,,Mândru că sunt din Moldova”, care se va desfășura în perioada 01 – 30 decembrie 2017, sunt invitați că participe copii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, originari din Republica Moldova.

Scopul Campaniei este de a asigura o comunicare eficientă între copii din Republica Moldova și copiii din diasporă.

Condiții de participare la concurs:

  •       Fiecare participant să facă o fotografie a localității sale de baștină (de dorit o poză reprezentativă, un loc istoric, un monument, etc);
  •          Să posteze fotografia pe pagina unui prieten(ă)/coleg(ă)/cunoscut(ă) aflată peste hotare, pe o rețea de socializare cu #hashtag – #mandrucasuntdinMoldova și o scurtă descriere a pozei făcute, indicând specificul acelei localități și de ce ai ales anume acest loc. Apoi să-și îndemne prietenii să-i urmeze exemplu. Postarea care va avea cele mai multe aprecieri și comentarii va fi câștigătoare la categoria „Cea mai populară”;
  •           Print screen-ul/link-ul postării cu mesajul postat va fi expediat la adresa de e-mail: [email protected], pentru a intra în concurs, cu un mesaj care să cuprindă: numele, prenumele, localitatea, precum și vârsta participantului.

Comisia mixtă a juriului va aprecia pozele și le va oferi premii la următoarele categorii:

  •         Cea mai populară pe rețelele de socializare (aleasă în urma aprecierilor și comentariilor care vin în susținerea pozei date);
  •         Cea mai ingenioasă/originală (un loc deosebit cu o descriere corespunzătoare);
  •         Cea mai reprezentativă (adică cu cea mai semnificativ mesaj ce va caracteriza locul din poză);

Data limită de aplicare pentru concurs este de 30 decembrie 2017.

Numele câștigătorilor concursului vor fi anunțate atât pe pagina oficială a Biroului relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, cât și personal.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Economie58 de minute în urmă

Pavel Filip anunță că FMI oferă Moldovei o nouă tranșă de finanțare

Moldova va primi următoarea tranșă de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Pavel Filip,...

Politică7 ore în urmă

Comisia Europeană constată îndeplinirea de către R.Moldova a criteriilor pentru regimul fără vize cu UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că astăzi, la 20 decembrie, a fost publicat primul Raport anual al Comisiei Europene...

Social7 ore în urmă

11 elevi din Prodăneşti, transportaţi de urgenţă la spital, după ce s-au intoxicat cu pastile de inimă

11 elevi de la un gimnaziu din satul Prodănești, raionul Florești, au fost transportați la spital după ce ar fi...

Economie7 ore în urmă

Ministerul Economiei a semnat acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România

Ministerul Economiei a semnat astăzi acordurile de împrumut cu BERD și BEI privind interconectarea rețelelor electrice cu România. Astfel, prin...

Social8 ore în urmă

Grădiniţa din localitatea Mitoc, renovată din grantul oferit de Guvernul României

Grădiniţa de copii „Mariţa” din localitatea Mitoc, raionul Orhei, una dintre cele 933 de instituţii preşcolare renovate din grantul oferit...

Politică8 ore în urmă

Veste bună pentru Igor Dodon! Ar putea să numească un judecător la Curtea Constituțională

Curtea Constituţională ar putea fi compusă din 7 judecători, comparativ cu 6 în prezent. Comisia juridică, numiri și imunități a...

Politică8 ore în urmă

Vitalie Pîrlog, propus pentru funcția de director SIS

Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului spre examinare candidatura lui Vitalie Pîrlog pentru numire în funcția de...

Advertisement

Opinii