Connect with us

Social

La 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de plată a Impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018

Publicat

pe

Primăria municipiului Chișinău a amintit că la 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul în curs. 

Onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin: https://servicii.fisc.md/fisaimobilului.aspx cu log-ările semnăturii digitale/mobile.

Scutirea la impozitul pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor de vârstă pensionară, în temeiul art. 283 din Codul fiscal conform Anexei (380 mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului – domiciliu).

 În temeiul legislației în vigoare, pentru cei care admit restanțe la plata impozitului pe bunurile imobiliare sunt prevăzute penalități, măsuri de executare silită, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

 Pentru siguranța și protecția datelor cu caracter personal, Avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției, la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Explozia din Chișinău: Pavel Filip a cerut ca într-o săptămână să fie prezentat un plan de acțiuni concrete

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi tuturor instituțiilor responsabile de lichidarea consecințelor în urma exploziei produse recent în Chișinău să-și consolideze eforturile și să acționeze coordonat pentru identificarea rapidă a soluțiilor.

Premierul a fost informat despre ultimele detalii despre acest caz.

„Atunci când avem o situație de criză, avem 2 aspecte: 1. Cum gestionăm situația. Și aici vreau să mulțumesc salvatorilor, pompierilor, polițiștilor și medicilor pentru felul în care au acționat. 2. Cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate repeta. Noi, ca autorități, trebuie să luăm toate măsurile pentru a elimina aceste riscuri și să acționăm consolidat și coordonat între instituții”, a subliniat Pavel Filip.

Astfel, prim-ministrul a menționat că în prezent, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, eforturile responsabililor trebuie să se concentreze pe 3 dimensiuni:

  1. Efectuarea expertizei detaliate a blocului. Potrivit concluziilor preliminare ale experților, blocul poate fi restabilit, iar în urma unor lucrări de consolidare, locatarii ar putea reveni în apartamentele lor.
  2. Asigurarea persoanelor cu locuințe provizorii. ”Toți cei care au locuit pe scara avariată trebuie să aibă locuințe provizorii și toate condițiile. Prioritatea numărul 1 sunt oamenii”, a specificat premierul.
  3. Asigurarea reglementărilor necesare care ar preveni astfel de riscuri. ”Să vedem cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate întâmpla. Dacă este nevoie, să intervenim la cadrul legal, dacă trebuie să schimbăm mecanismele de utilizare a buteliilor de gaz și, foarte important, să comunicăm cu oamenii”, a punctat Pavel Filip.

Premierul a dispus ministrului Economiei și Infrastructurii să creeze un grup de lucru care, în termen de o săptămână, va veni cu un plan de acțiuni care să conțină soluții și propuneri, astfel încât asemenea situații să nu se mai producă.

După ce expertiza tehnică va fi gata, primăria Chișinău se va ocupa de lucrări de proiectare și reabilitare a blocului.

Citește mai departe

Social

Promo-LEX: Guvernul R.Moldova s-a angajat să plătească 7 500 euro pentru o femeie care a fost violată

Publicat

pe

De către

Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să plătească 7500 de euro pentru o femeie care a fost violată. Plângerea depusă la CEDO a fost reglementată amiabil de către reclamantă și Guvernul Republicii Moldova, în iulie 2018.

Joi, 11 octombrie, CEDO a emis o decizie prin care a luat act de reglementarea amiabilă a cauzei și a decis radierea de pe rol a plângerii reclamantei.

A.B. este o femeie, acum în vârstă de 64 de ani, dintr-o localitate a raionului Strășeni, care a fost violată de un tânăr din mahala pe nume R.R. Violul a avut loc în luna iunie 2012. Chiar dacă A.B. a solicitat acordarea unui prejudiciu moral echitabil pentru a compensa prejudiciile cauzate prin infracțiune, Judecătoria Strășeni a decis acordarea unei despăgubiri morale în sumă de 3 mii de lei pentru femeia violată.

De asemenea, prin sentința instanței de fond, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat parțial sentința Judecătoriei Strășeni din ianuarie 2013 și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoarea, cu suspendare condiționată, acesta fiind pus în libertate.

La 21 februarie  2014, reclamanta a expediat o plângere în adresa Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care a invocat violarea art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului de către Guvernul Republicii Moldova, prin faptul că A.B. a fost abuzată, umilită de o persoană către o persoană care nu a suportat o pedeapsă descurajantă.

În urma aplicării unei pedepse non-privative de libertate, A.B. a continuat să fie victimizată de agresor pentru că aceasta l-a denunțat autorităților.

Instanțele naționale au decis ca reclamantei să-i fie acordat în calitate de prejudiciu moral suma de 170 de euro pentru a acoperi toate suferințele care le-a avut în legătură cu calitatea de victimă a unei infracțiuni de viol. Acordarea unei astfel de sume derizorii i-a provocat reclamatei și mai multe suferințe, acest fapt fiind calificat de către acesta ca o modalitate de a fi luată în derâdere de către instanțele naționale.

Nu în ultimul rând, instanțele de judecată au decis acordarea în calitate de prejudiciu moral a unei sume derizorii de doar 3 mii de lei, care a amplificat umilința și suferințele prin care a trecut victima, având în vedere mai ales circumstanțele cauzei și vârsta înaintată.

La data de 20 iulie 2018, Guvernul Republicii Moldova și reclamanta au ajuns la un acord prin care Guvernul își asumă angajamentul să achite suma de 7500 de euro, în calitate de prejudiciu moral, material și costuri și cheltuieli.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, „instanțele naționale de judecată se pare că nu au ținut cont de circumstanțele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, vârsta victimei și condițiile în care a avut loc infracțiunea.

„Instanța de judecată nu motivează sub nici o formă soluția adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare și injustiție pe care-l  avea victima. Curtea Supremă de Justiție ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracțiuni de viol și deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral și material în volum echitabil”.

Citește mai departe

Social

Un moldovean și-a cumpărat mașină în România, dar a rămas fără ea la intrarea în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Un moldovean și-a cumpărat mașină în România, dar a rămas fără ea la intrarea în Republica Moldova. Autoturismul a fost indisponibilizat în punctul de trecere Leușeni, după ce polițiștii de frontieră au depistat o neconcordanță dintre numărul motorului și datele oficiale din certificatul de înmatriculare.

Incidentul a fost înregistrat astăzi, 11 octombrie, unde la pista de control s-a apropiat un mijloc de transport ce tracta pe o platformă o altă mașină de model Volvo XC 90. Conducătorul auto, un cetățean moldovean în vârstă de 28 ani, a prezentat actele necesare pentru autorizarea trecerii frontierei de stat.

Ca urmare a verificărilor în Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră datele mașinii tractate erau altele decât cele din actele oficiale.

Astfel, inspectorii de frontieră au reținut autoturismul pentru cercetări suplimentare.

Interogat, bărbatul a comunicat că vine de la Iași, procurase recent automobilul pe teritoriul României și dorea să ajungă în municipiul Chișinău. Despre cele depistate de polițiștii de frontieră nu cunoștea nimic.

În consecință, s-a întocmit proces verbal de audiere și constatare a ilegalității, urmează să fie cercetate și stabilite toate circumstanțele pentru elucidarea cazului.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com