Fermierii din Moldova au posibilitatea să utilizeze un robot electric, care ar putea înlocui 5 persoane la tăierea livezilor și viilor

Poate înlocui 5 muncitori în procesul de tăiere(curățare) a plantațiilor de vii și livezi, are o productivitate de 100 de hectare de livadă sau vie pe sezon și o modalitate de lucru ușoară și plăcută. Este vorba despre Secatorul electric „Electrocoup”, produs de compania franceză „INFACO”, despre utilitatea cărui s-a vorbit în cadrul unui seminar, organizată de către Compania „AGRODOR”.

Cei circa 40 de fermieri, participanți la seminar au fost instruiți privind folosirea acestui instrument revoluționar pentru agricultura Moldovei.

Secatorul electric are mai puțin de un kilogram, permite o autonomie de lucru de 9-16 ore de lucru și poate lucra în două regimuri, în fucție de persoana care îl mânuiește. El poate fi utilizat pentru tăierea pomilor, viței-de-vie, copacilor din spațiile verzi, precum și în zootehnie, pentru tăierea copitelor la animale.

Instrumentul agricol este unul din lista instrumentelor, procurarea căror este inclusă în programul de subvenționare, astfel încât cumpărătorului i se returnează 25 la sută din prețul instrumentului.

Fermierii prezenți la seminar au menționat că este importantă automatizarea proceselor de producere în agricultură, în condițiile în care este tot mai dificil de a găsi muncitori pentru prelucrarea pământului.

Totodată fermierii au menționat că următoarea etapă în dezvoltarea agriculturii este îngrijirea minuțioasă a copacilor și lăstarilor, ceea ce poate fi asigurată cu ajutorul secatorului electric.

Până în prezent în Republica Moldova utilizează secatorele electrice 25 de fermieri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.