Connect with us

Diverse

“Fără Frică de iubire”. La Chişinău s-a desfășurat Marşul Solidarității pentru drepturile comunității LGBT //FOTO, VIDEO

Publicat

pe

Circa 500 de de persoane au participat astăzi, la Chișinău, la Marșului Solidarității „Fără frică de iubire”, organizat de comunitatea LGBT din Republica Moldova. Acțiunea a încununat manifestările celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Moldova Pride”, începută joi, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Homofobiei.

Aceasta a fost prima dată când participanții la marș au reuşit să parcurgă întregul traseu planificat, fără a fi împiedicați de extremiști ortodocși şi reprezentanţi ai organizaţiei extremiste Noua Dreaptă. Participanţii la acțiune aveau flori, inimioare şi purtau tricouri cu sloganului marşului „Fără frică de iubire”. 

Manifestanții au pornit de la intersecția străzilor București cu Ismail și au mers spre centrul capitalei, până la Palatul Republicii. În acest timp străzile care se intersectează cu strada București, pe porțiunea de drum Ismail-Maria Cebotari, au fost blocate de polițiști. Oamenii legii au stat de-a lungul străzilor, împiedicând orice incidente.

De notat că pe toată durata acțiunii, un grup de contramanifestanți ortodocși s-au adunat în centrul capitalei pentru a împiedica acțiunea. Preoți și enoriași purtau icoane şi intonau cântece bisericeşti, protestând împotriva „propagandei homosexualității”. Mai mult unii dintre aceștia s-au luat la harță cu polițiștii, care asigurau ordinea publică și care nu le-au permis să se intersecteze cu celălalalt grup.

Oamenii legii au declarat că au fost constatate câteva incidente, la Poliție fiind aduse cinci persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, care au manifestat un comportament neadecvat. Astfel, au fost întocmite două procese contravenționale pentru huliganism nu prea grav și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă.

La destinaţia finală, la Palatul Republicii din strada Nicolae Iorga, participanţii au fost evacuaţi cu autobuze, iar organizatorii au anunţat că a fost cel mai paşnic marş şi cel mai lung ca traseu parcurs. Directoarea de programe de la GenderDoc-M Angela Frolov:

„Astăzi am înţeles că Moldova este un stat de drept şi un stat democratic. Mulţumim poliţiei şi vă mulţumim vouă prietenilor pentru că sunteţi fără frică şi cu iubire.”

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

La Chişinău are loc Marşul Solidarității “Fără frică”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Toţi cei care susţin respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, membri ai comunităţii LGBT, rudele şi prietenii acestora sunt aşteptaţi astăzi la Marşul de solidaritate Fără frică, care începe de la ora 12:00 la Chişinău.

„Unde e iubire, nu e loc de frică. Adă-ți inima la marșul solidarității „Fără Frică de Iubire” în solidaritate cu persoanele LGBT din Moldova și în susținerea diversității și egalității”, îndeamnă organizatorii marșului.

Acţiunea este autorizată, iar securitatea participanţilor va fi asigurată de Poliţie.

Marşul “Fără frică” se desfăşoară în cadrul Festivalului „Moldova Pride 2018” , iniţiat de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M, ce are ca scop sensibilizarea oamenilor privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT în Republica Moldova, prin iniţierea discuţiilor despre frici – sentimente ce sunt comune pentru toţi.

Reporterii Moldova.ORG  anunță de la fața locului că cu câteva minute înainte de începerea Marșului, reprezentanți ai Noua Dreapta încearcă să intre pe teritoriul unde va avea loc acțiunea.

Poliția este prezentă la fața locului și păzește intrările dinspre strada Șciusev spre București.

În același timp, un grup de creștini ortodocși s-au adunat la intersecția cu strada Pușkin pentru a protesta împotriva Marșului.

Citește mai departe

Diverse

Candidatul din Jora de Mijloc își face campanie în Ziua Tăcerii cu ajutorul umanitar primit din România?

Publicat

pe

De către

“Azi e ziua tăcerii, ziua în care toți candidații de la Jora de Mijloc nu au voie să își facă PR și să nu întreprindă acțiuni electorale. Dar pentru Golub și grupul lui de tip mafiot din raion, nu există reguli. Ăștia, deschis și neverificați de nimeni împart ajutorul umanitar care a venit din partea Primăriei Sectorului 1.

Peste 12 tone de ajutor au venit din România iar Golub și candidatul lui îl împart la cei din Jori pentru a-și asigura votul”, a scris un cititor al site-ului care a trimis aceste două poze la redacție.

Citește mai departe

Diverse

Platformă care colectează scaune auto pentru copii pentru familii vulnerabile. Primul scaun a fost donat de Candu

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adus primă contribuție în cadrul platformei online baby4baby.org de donare a scaunelor auto pentru transportarea copiilor, prezentată şi lansată astăzi la Chișinău.

”Sunt fericit că am reușit împreună cu Automobil Club din Moldova și Federația Internațională de Automobilism să lansăm platforma online unde părinții pot dona și pot împrumuta scaune auto pentru copii. Vin cu o primă contribuție la această platformă și sper că micuțul care va sta în acest scaun să se simtă bine, pentru că siguranța îi va fi asigurată”, a postat Andrian Candu pe Facebook.

Menționăm că platforma este destinată familiilor cu venituri mici, care au nevoie de un scaun special pentru transportul copiilor de până la 12 ani, însă nu au posibilitatea să-l cumpere.

Citește mai departe