După cazul de intoxicație în masă de la Taraclia, toate taberele de copii din țară vor fi verificate

Premierul Pavel Filip a solicitat investigarea cazului de intoxicație în masă de la o tabără de copii din orașul Taraclia. În acest sens, premierul a dispus, de urgență, crearea unui grup de lucru, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care ar urma să stabilească circumstanțele care au determinat apariția cazurilor de intoxicație, dar și persoanele responsabile.

De asemenea, grupul de lucru urmează să verifice toate taberele de odihnă pentru copii, pentru a nu admite cazuri similare.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Agenției Naționale Sănătate Publică, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului General de Poliție.

Între timp, tabăra, unde se odihneau 98 de copii, a fost închisă, toți copiii fiind trimiși acasă.

ANSA a declarat astăzi într-un comunicat că, în tabăra de odihnă de la Taraclia, blocul alimentar, depozite și fluxul tehnologic corespund cerințelor legislației în vigoare. Regimul termic pentru păstrarea produselor alimentare este respectat. Toate produsele sunt însoțite de certificate sanitar-veterinare, calitate, inofensivitate.

În comunicatul de presă al Guvernului însă se precizează că, în urma verificărilor preliminare, specialiștii Agenției Naționale de Sănătate Publică au depistat că tabăra funcționa fără autorizația sanitară.

De asemenea, experții au identificat mai multe abateri de la normele sanitar-epidemiologice, între care: calitatea necorespunzătoare a apei, lipsa condițiilor necesare pentru igienă, dar și faptul că nu toți angajații au susținut examenul medical profilactic.

Totodată, în cursul pregătirilor pentru sezonul estival 2018, Centrul Sănătate Publică Cahul a desfășurat instruiri tematice cu directorii de tabere, de la care a lipsit însă administrația taberei.

În perioada 23-25 iunie, s-au înregistrat peste 30 de cazuri de intoxicație la copiii din tabără. Supravegherea epidemiologică a focarului continuă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.