Descoperire arheologică importantă! Un complex funerar care a aparținut triburilor sarmatice, găsit la Fârlădeni/ FOTO

Un complex funerar ca a aparținut triburilor sarmatice a fost descoperit ieri în grădina unei gospodării din satul Fârlădeni, raionul Căușeni.

Specialiștii de la Agenția Națională Arheologică au constatat că oasele umane descoperite provin dintr-un complex funerar al triburilor sarmatice, care au populat nord-vestul mării Negre o perioadă îndelungată de timp.

Mormântul a aparținut unui copil care a fost înmormântat cu mare fast, dovadă a servit inventarul depus în mormănt şi dimensiunile gropii. Este vorba de câteva mergele şi un cercel de bronz evidenţiat pe tâmpla stângă a craniului, unde alături a mai fost depus şi un văscior de lut, lucrat la roata olarului şi realizat in cele mai frumoase tradiţii ale olăritului sarmatic.

“Descoperirea respectivă de o importanţă colosală pentru istoria veche a Basarabiei aduce date noi despre populaţia care s-a perindat în nord-estul Câmpiei Moldovei de Sud în primele secole ale erei noastre. Complexul sarmatic de la Fârlădeni datează din sec. II după Hristos. Toate materialel descoperile, după restaurarea şi cercetarea lor, vor fi depuse la Muzeul Naţional de istorie a Moldovei”, a declarat pentru Moldova.ORG Sergiu Popovici, șeful serviciului Arheologie Preventivă din cadrul Agenţiei Naţională Arheologică.

Menționăm că sarmaţii reprezintă o uniune de triburi nomade, răspândiţi către sfârșitul mileniului I până la Hristos pe un spaţiu larg dintre Munţii Ural şi râul Dunăre.

descoperire_farladeni

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.