Copii moldoveni cu cetăţenie română, născuţi după 1 ianuarie 2018, ar putea primi 10.000 de euro din partea statului român

Statul român vrea să le ofere copiilor, născuţi după 1 ianuarie 2018, câte 10.000 de euro pentru a putea să își continue studiile, să-și deschidă o afacere sau să își cumpere o casă, scrie Romaniatv.net.

De această lege pot beneficia și copiii moldovenilor care dețin cetățenia română.

Zilnic, acestor copii, statul român le va depune la CEC Bank o sumă, astfel încât, cu tot cu dobânzi, în momentul împlinirii a 18 ani, fiecare copil să aibă în cont 10.000 de euro.

În același timp, Realitatea.net scrie că banii vor putea fi utilizați doar de titular și numai după împlinirea vârstei de 18 ani, însă cu o condiție: copilul să urmeze 12 clase. De asemenea, banii pot fi utilizați în situații precum studii universitare, pentru a-ți deschide o afacere, pentru a-și achiziționa o locuință sau pentru tratament în caz de boala ce necesită tratament costisitor.

În baza unei legi inițiate de PNR în Parlamentul României, urmează să se creeze Autoritatea Națională pentru Copii și Tineri, iar prin intermediul ei se va derula programul național prin care se deschid depozitele bancare pentru toți nou-născuții.

“Am conceput acest proiect de lege cu gândul la toți copiii care la vârsta de 18 ani vor fie să meargă la facultate și familia nu îi poate susține financiar, fie la cei care vor să fie independenți și nu au niciun ajutor pentru a porni o afacere sau la cei care vor să își cumpere o locuință. Statul român trebuie să se îngrijească serios de fiecare cetățean în parte, încă din prima zi din viață. Această lege este un fel de mulțumire a statului român pentru fiecare născut și o garanție că statul se îngrijește de el. Iar la vârsta majoratului, statul român îi oferă un ajutor real prin intermediul căruia poate porni cu dreptul în societatea din postura de român major”, a declarat președintele PNR.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.