Connect with us

Social

Copii din Moldova au lansat primul lor raport privind respectarea drepturilor

Respectarea drepturilor copiilor din Moldova atesta unele imbunatatiri in ultima perioada, insa la moment, mai exista carente in acest domeniu

Publicat

pe

Respectarea drepturilor copiilor din Moldova atesta unele imbunatatiri in ultima perioada, insa la moment, mai exista carente in acest domeniu. Acestea sunt cateva concluzii incluse in primul raport lansat de copiii din Moldova, la 12 august curent.

Potrivit raportului “Viata in ochii copilului”, elaborat de o echipa de 20 de copii cu varste curpinse intre 13 si 17 ani, printre drepturile copiilor, cel mai frecvent incalcate, se numara nondiscriminarea si dreptul de a fi protejat si de a creste intr-un mediu familial sanatos. Raportul constata oarecare progrese in ceea ce priveste respectarea dreptului la exprimare si la informare, desi si aici persista unele carente.

“Copiii din localitatile rurale, in raport cu cei din orase, sunt mai dezavantajati, in ceea ce priveste respectarea drepturilor lor. Parintii copiilor din localitatile urbane au oportunitati de angajare mai bune, in timp ce majoritatea celor de la sate prefera sa emigreze pentru a castiga mai bine, in aceasta situatie copii fiind cei mai afectati” a declarat marti, unul din autorii raportului, Adriana Rosca.

Un alt autor al raportului, Ala Rotaru, a mentionat ca in scolile din Moldova este practicat destul de frecvent, abuzul asupra copiilor, profesorii adoptand aceasta metoda ca pe o solutie in rezolvarea problemelor si ca un instrument educativ. De asemenea, violenta vine indirect si din partea copiilor, care au un comportament discriminatoriu si inadecvat fata de copii diferiti de ei, dupa etnie, confesiune, dar si starea materiala si sanatate.

Un caz aparte de discriminare il constituie situatia copiilor din partea stanga a Nistrului, acestora fiindu-le incalcat dreptul la exprimare, la asociere. Potrivit raportului, “acesti copii sunt privati de dreptul de a vorbi in limba materna, de a studia in scolile cu predare in limba romana. De asemenea, ei sunt lipsiti de dreptul de a se asocia cu copii din dreapta Nistrului, dar si din alte tari”.

Potrivit raportului, in ceea ce priveste respectarea dreptului la asistenta medicala, oficial se considera ca accesul la serviciile medicale este favorizat de caracterul gratuit al acestora, insa lucratorii medicali, adesea acorda o atentie sporita copiilor din familiile cu o situatie materiala buna. In acelasi timp, normele de igiena in institutile medicale pediatrice sunt la cel mai inferior nivel.

In opinia autorilor raportului, situatia data este rezultatul mentalitatii societatii, unii neintelegand si neacceptand ca si copii sunt o personalitate, iar solutia ar trebui sa vina de la fiecare. Una din principalele recomandari ale raportului copiilor tine de necesitatea monitorizarii permanente de catre copii a respectarii propriilor drepturi.

In acest sens, in iulie curent, a fost creat un grup de copii care va monitoriza pe parcursul a 2 ani, respectarea prevederilor legislatiei in domeniu in Moldova, iar rezultatele vor fi prezentate autoritatilor, in special structurilor responsabile de protectia drepturilor copiilor, educatie, sanatate si asistenta sociala.

De mentionat ca raportul “Viata in ochii copilului” a fost realizat de catre Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, cu sprijinul acordat de organizatia suedeza “Salvati Copii” (Radda Barnen).

Raportul a fost prezentat Comitetului pentru Drepturile Omului de la Geneva, care urmeaza sa-l examineze impreuna cu Raportul Guvernului RM si Raportul complementar al organizatiilor neguvernamentale despre respectarea Conventiei pentru Drepturile Copilului.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Marfă de contrabandă, adusă de la „Dragonul Roșu” din București, ridicată în Moldova. Patru persoane, inclusiv un vameș, reținute

Publicat

pe

De către

O schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum a fost deconspirată de către serviciile specializate ale Vămii în comun cu PCCOCS. Patru persoane au fost reținute pe acest caz, inclusiv un vameș de la postul vamal Sculeni, pe unde au fost introduse mărfurile.

Gruparea a fost filată de către serviciile specializate ale Vămii, care le-a supravegheat întregul traseu.

Ofițerii vamali au monitorizat cum unul dintre suspecți a introdus mărfurile în țară, le-a depozitat într-un garaj din satul Sculeni, după care au fost încărcate într-o altă unitate de transport, cu un alt șofer la volan.

Este un procedeu frecvent utilizat de contrabandiști pentru e evita o eventuală răspundere penală. Asta deoarece, mizează pe faptul că astfel organele de anchetă nu ar putea demonstra proveniența mărfurilor și introducerea prin contrabandă a acestora.

Cel de-al doilea șofer a fost urmărit și reținut de serviciile specializate ale Vămii în apropiere de orașul Strășeni. În cadrul flagrantului, în microbuzul acestuia, au fost depistate mai multe loturi de articole vestimentare și de încălțăminte, evaluate la aproximativ 500 000 lei. 

Ancheta a stabilit că marfa era procurată de la piața ”Dragonul Roșu” din orașul București și era destinată mai multor comercianți din capitală.

Ulterior, în cadrul perchezițiilor operate a fost reținut și liderul grupării, care a organizat și dirijat schema infracțională. Totodată, investigațiile au relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Sculeni, care ar fi facilitat introducerea în țară a mărfurilor de contrabandă.

Actualmente, toți cei patru suspecți au statut de învinuit și riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Cercetările continuă în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în filiera de contrabandă deconspirată.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Citește mai departe

Social

Peste 80 tone de pesticide, stocate pe teritoriul raionului Ungheni, au fost evacuate pentru distrugere în Polonia

Publicat

pe

De către

Peste 80 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul raionului Ungheni, au fost astăzi evacuate pentru distrugere în Polonia. Stocul de pesticide va fi distrus termic la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza.

Cele 86 de tone de pesticide stocate în depozitul de la Zagarancea au fost colectate din localităţile Alexeevca, Boghenii Noi, Cetîreni, Costuleni, Hîrceşti, Manoileşti, Negurenii Vechi, Petreşti, Pîrliţa, Todireşti, Unţeşti, Ungheni, Valea Mare  în 2007.

Potrivit colonelului Mariana Grama, lucrările de pregătire pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire,  au fost efectuate, în perioada 4-22 iunie, de o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, sub supravegherea reprezentanţilor companiei E.S. Field Services Veolia din Marea Britanie şi cu susţinerea Administraţiei Publice Locale din Ungheni.

Cu această ocazie, la depozitul central raional din satul Zagarancea, unde au fost colectate cele 86 de tone de deşeuri de pesticide din 13 localităţi ale raionului Ungheni, a avut loc o ceremonie la care au participat ambasadori, reprezentanţi ai ministerului Apărării şi autorităţilor publice locale.

Secretarul de Stat Vladimir Iliev a menţionat, în cadrul evenimentului, că asigurarea drepturilor fundamentale ale omului privind traiul într-un mediu curat fără deşeuri de pesticide  alături de siguranţa alimentară, securitatea demografică, securitatea ecologică şi  economică, au devenit pe parcursul ultimilor ani preocupări naţionale, iar ministerul Apărării s-a implicat activ în realizarea acestor obiective.

„Armata Naţională, în 2003-2008 a reambalat peste 3200 tone de deşeuri de pesticide din 424 locuri şi depozitat centralizat în 37 depozite centrale raionale, iar începând cu anul 2014 şi până în prezent, a evacuat şi distrus în Polonia, la incineratorul SARPI Dabrowa  Gornicza 1238 tone de pesticide din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Basarabeasca, Donduşeni, Leova, Soroca, Taraclia, Cahul, Călăraşi, Glodeni, Făleşti, Comrat, Ceadîr-Lunga, Sîngerei, Drochia, Edineţ şi mun. Bălţi”, a spus secretarul de Stat Iliev.

Vladimir Iliev a mulţumit Guvernelor RomânieiGermaniei, Belgiei, Bulgariei, Turciei, Olandei, Italiei, Irlandei, Cehiei, Norvegiei, Lituaniei, Estoniei şi Japoniei – ţări donatoare, care au contribuit  financiar la derularea Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova.

Citește mai departe

Social

Aproximativ cinci kilograme de bijuterii din argint, depistate în bancheta unui microbuz condus de un moldovean// FOTO

Publicat

pe

De către

Aproximativ cinci kilograme de bijuterii din argint au fost depistate de polițiștii de frontieră din România într-un  microbuz condus de un moldovean. Oamenii legii au depistat inele, brăţări, cercei, pandantive, lănţişoare în bancheta destinată şoferului.

Cazul a avut loc pe 21 iunie, când un echipaj din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti – I.T.P.F. Iaşi a oprit pentru verificări o autoutilitară marca Mercedes Sprinter, înmatriculată în Republica Moldova, condusă de cetăţeanul R. Moldova, D. V., în vărstă de 50 de ani.

În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în bancheta destinată șoferului, 4.970 grame bijuterii din metal alb.

Bărbatul a declarat că a achiziţionat bijuteriile de pe raza localităţii Vlădeşti, judeţul Galaţi, de la o persoană ale cărei date de identitate nu le cunoaşte.

Bijuteriile, în valoare de 9.940 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi urmează a fi predate la camera de corpuri delicte din cadrul S.T.P.F. Galaţi.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Citește mai departe