Copii din Moldova au lansat primul lor raport privind respectarea drepturilor

Respectarea drepturilor copiilor din Moldova atesta unele imbunatatiri in ultima perioada, insa la moment, mai exista carente in acest domeniu. Acestea sunt cateva concluzii incluse in primul raport lansat de copiii din Moldova, la 12 august curent.

Potrivit raportului “Viata in ochii copilului”, elaborat de o echipa de 20 de copii cu varste curpinse intre 13 si 17 ani, printre drepturile copiilor, cel mai frecvent incalcate, se numara nondiscriminarea si dreptul de a fi protejat si de a creste intr-un mediu familial sanatos. Raportul constata oarecare progrese in ceea ce priveste respectarea dreptului la exprimare si la informare, desi si aici persista unele carente.

“Copiii din localitatile rurale, in raport cu cei din orase, sunt mai dezavantajati, in ceea ce priveste respectarea drepturilor lor. Parintii copiilor din localitatile urbane au oportunitati de angajare mai bune, in timp ce majoritatea celor de la sate prefera sa emigreze pentru a castiga mai bine, in aceasta situatie copii fiind cei mai afectati” a declarat marti, unul din autorii raportului, Adriana Rosca.

Un alt autor al raportului, Ala Rotaru, a mentionat ca in scolile din Moldova este practicat destul de frecvent, abuzul asupra copiilor, profesorii adoptand aceasta metoda ca pe o solutie in rezolvarea problemelor si ca un instrument educativ. De asemenea, violenta vine indirect si din partea copiilor, care au un comportament discriminatoriu si inadecvat fata de copii diferiti de ei, dupa etnie, confesiune, dar si starea materiala si sanatate.

Un caz aparte de discriminare il constituie situatia copiilor din partea stanga a Nistrului, acestora fiindu-le incalcat dreptul la exprimare, la asociere. Potrivit raportului, “acesti copii sunt privati de dreptul de a vorbi in limba materna, de a studia in scolile cu predare in limba romana. De asemenea, ei sunt lipsiti de dreptul de a se asocia cu copii din dreapta Nistrului, dar si din alte tari”.

Potrivit raportului, in ceea ce priveste respectarea dreptului la asistenta medicala, oficial se considera ca accesul la serviciile medicale este favorizat de caracterul gratuit al acestora, insa lucratorii medicali, adesea acorda o atentie sporita copiilor din familiile cu o situatie materiala buna. In acelasi timp, normele de igiena in institutile medicale pediatrice sunt la cel mai inferior nivel.

In opinia autorilor raportului, situatia data este rezultatul mentalitatii societatii, unii neintelegand si neacceptand ca si copii sunt o personalitate, iar solutia ar trebui sa vina de la fiecare. Una din principalele recomandari ale raportului copiilor tine de necesitatea monitorizarii permanente de catre copii a respectarii propriilor drepturi.

In acest sens, in iulie curent, a fost creat un grup de copii care va monitoriza pe parcursul a 2 ani, respectarea prevederilor legislatiei in domeniu in Moldova, iar rezultatele vor fi prezentate autoritatilor, in special structurilor responsabile de protectia drepturilor copiilor, educatie, sanatate si asistenta sociala.

De mentionat ca raportul “Viata in ochii copilului” a fost realizat de catre Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, cu sprijinul acordat de organizatia suedeza “Salvati Copii” (Radda Barnen).

Raportul a fost prezentat Comitetului pentru Drepturile Omului de la Geneva, care urmeaza sa-l examineze impreuna cu Raportul Guvernului RM si Raportul complementar al organizatiilor neguvernamentale despre respectarea Conventiei pentru Drepturile Copilului.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.