Connect with us

Social

„Cartea Rosie” a Republicii Moldova va fi editata o data la 10 ani

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.
Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Res

Publicat

pe

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.

Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale au comunicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, la inceputul lunii februarie a anului curent, a intrat in vigoare Legea cu privire la „Cartea Rosie”, care este primul act oficial de acest tip. Potrivit lor, documentul stabileste normele juridice in domeniu, inclusiv atributiile autoritatilor publice de toate nivelurile si a institutiilor stiintifice.

in urmatorii 5 ani, membrii comisiei vor examina situatia speciilor de animale si plante rare, a celor aflate pe cale de disparitie si vor elabora proiectul celei de a treia editii a „Cartii Rosii”. Totodata, ei urmeaza sa identifice speciile de plante si animale care au aparut pe teritoriul Republicii Moldova in ultimii ani, dupa o perioada indelungata de disparitie, si care de asemenea vor fi introduse in noua editie.

Prima editie a „Cartii Rosii” a aparut in 1976 si include aproximativ 50 specii de plante si animale rare, pe cale de disparitie. A doua editie a aparut in anul 2001 si include 270 specii de plante si animale. // Flux

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Primăria București oferă 500 de bilete de odihnă la mare pentru copiii din Chișinău

Publicat

pe

De către

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a semnat un program de cooperare Bucureşti – Chişinău în domeniul educaţiei. Scopul programului reprezintă recunoaşterea şi recompensarea performanţelor şcolare ale elevilor din Chişinău prin oferirea biletelor de odihnă în România, la mare.

Potrivit regulamentului, programul se adresează elevilor cu performanţe şcolare excepţionale de gimnaziu şi de liceu cât şi profesorilor. Proiectul va derula în perioada de vară (iunie – septembrie 2018).

De asemenea, Municipiul Bucureşti prin Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti – PROEDUS va oferi servicii de cazare, masă şi transport dus – întros de la Chişinău până în Bucureşti pentru 500 de persoane, iar taberele de odihnă vor fi organizate la mare.

Astfel, pentru a beneficia de oferta propusă de Primăria Bucureşti, elevii, dar şi profesorii vor fi obligaţi să prezinte documentele necesare (carnetul de elev vizat la zi, acordul medical, valabilitatea paşaportului sau vizei) la sediul Primăriei Chişinău.

Totodată, în scopul de a promova relaţiile dintre Republica Moldova şi Romania, oraşele Chişinău şi Bucureşti au hotărât de comun acord să semneze un Protocol de Înfrăţire. Acesta prevede: promovarea schimbului de informaţii între cele două oraşe, sprijinul agenţilor economici din Bucureşti şi Chişinău şi încurajarea domeniilor cultură, educaţie şi sport.

Citește mai departe

Social

Promo-LEX: Un deținut aflat în arest preventiv riscă să moară în penitenciar

Publicat

pe

De către

Un deținut aflat în arest preventiv riscă să moară în penitenciar, atenționează Asociația Promo-LEX. Potrivit acesteia, persoana suferă de ciroză hepatică în faza terminală, care este faza mortală a maladiei. În ciuda faptului că aceste maladii serioase sunt confirmate documentar, din 28 septembrie 2017, arestul preventiv este în continuu prelungit de către instanță.

Astăzi, Promo-LEX a organizat o conferință de presă despre cazul lui Serghei Cosovan, care dezvăluie mai multe probleme grave existente de foarte mult timp, atât în sistemul judiciar, cât și în sistemul penitenciar.

Potrivit celor de Promo-LEX, utilizarea excesivă și nejustificată a arestului preventiv, dar și problema asigurării asistenței medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova

Astfel, la 29 martie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat de urgență plângerea lui Serghei Cosovan, depusă de Asociația Promo-LEX la 20 martie 2018. În același timp, Curtea a dispus examinarea în mod prioritar a cauzei acestuia.

Curtea a propus Guvernului Republicii Moldova să prezinte observațiile sale față de plângerea înaintată. Înalta Curte a formulat întrebări cu privire la modul în care s-a dispus arestarea preventivă a persoanei și dacă persoanei i-a fost acordată asistența medicală potrivită.

Statisticile demonstrează că în Moldova se folosește excesiv măsura arestării preventive, deși legislația prevede și măsuri alternative, nu mai puțin eficiente. Se menține în continuare rata înaltă de aplicare a arestului preventiv în 2017.

Circa 90% din demersurile privind aplicarea arestului preventiv a procurorilor sunt acceptate de instanțe. Aproape aceeași rată de acceptare este înregistrată și în privința demersurilor de prelungire a măsurii de arest preventiv.

Pe lângă arestul aplicat continuu, acest caz a evidențiat o problemă mai veche – calitatea asistenței medicale din penitenciare și lipsa unui cadrul legal, care ar asigura asistența medicală corespunzătoare persoanelor ajunse în detenție.

Potrivit informației furnizate de Departamentul Instituții Penitenciare, sistemul penitenciar suferă de insuficiență de cadre medicale, reieșind din numărul de persoane deținute în penitenciarele din Republica Moldova în 2017 (aproximativ 8000) raportat la numărul actual de lucrători medicali – 205 în cele 17 penitenciare.

La 21 decembrie 2017 în raportul său final, experții Comitetului ONU împotriva Torturii și-au manifestat îngrijorarea în privința insuficienței asistenței medicale din instituțiile penitenciare, de calitatea necorespunzătoare a acestora, de creșterea numărului de decese și lipsei independenței personalului medical din sistemul penitenciar în raport cu administrația penitenciarelor.

Citește mai departe

Social

De astăzi, Agenția Servicii Publice va înregistra partidele politice, agențiile de presă sau asociațiile obștești

Publicat

pe

De către

Organizațiile necomerciale vor fi înregistrate și monitorizate de Agenția Servicii Publice. Legea pentru modificarea și completarea actelor legislative ce stipulează transferul unor competențe ale Ministerului Justiției a intrat în vigoare astăzi.

Astfel, Agenția Servicii Publice este împuternicită să înregistreze partidele politice, publicațiile periodice, agențiile de presă, asociațiile obștești, fundațiile, patronatele, sindicatele,  cultele religioase și  părțile componente ale acestora.

Însă, Ministerul Justiției păstrează, în limitele stabilite de legile speciale, dreptul de avertizare a unor organizații necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare. De asemenea, Ministerul Justiției va sesiza instanțele judecătorești privind suspendarea activității sau lichidării organizaților necomerciale, în cazurile în care acestea vor desfășura activitate contrar prevederilor legale.

Transferul responsabilității de înregistrare și monitorizare a organizațiilor necomerciale se efectuează în contextul reformei de modernizare a serviciilor publice, inițiate de Guvern. Concentrarea serviciilor publice într-o singură instituție de stat va facilita prestarea acestora.

În prezent, 11810 organizații necomerciale figurează în Registrul de stat al Ministerul Justiției. Dintre acestea, 8370 sunt asociații obștești, 2695 culte religioase și 60 partide politice.

Citește mai departe