Connect with us

Social

„Cartea Rosie” a Republicii Moldova va fi editata o data la 10 ani

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.
Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Res

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.

Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale au comunicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, la inceputul lunii februarie a anului curent, a intrat in vigoare Legea cu privire la „Cartea Rosie”, care este primul act oficial de acest tip. Potrivit lor, documentul stabileste normele juridice in domeniu, inclusiv atributiile autoritatilor publice de toate nivelurile si a institutiilor stiintifice.

in urmatorii 5 ani, membrii comisiei vor examina situatia speciilor de animale si plante rare, a celor aflate pe cale de disparitie si vor elabora proiectul celei de a treia editii a „Cartii Rosii”. Totodata, ei urmeaza sa identifice speciile de plante si animale care au aparut pe teritoriul Republicii Moldova in ultimii ani, dupa o perioada indelungata de disparitie, si care de asemenea vor fi introduse in noua editie.

Prima editie a „Cartii Rosii” a aparut in 1976 si include aproximativ 50 specii de plante si animale rare, pe cale de disparitie. A doua editie a aparut in anul 2001 si include 270 specii de plante si animale. // Flux

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

900 + 1 de grădinițe din Moldova renovate cu susţinerea Guvernului României

Grădiniţa-creşă din satul Zamcioji, raionul Străşeni, renovată cu susţinerea unui grant oferit de Guvernul României, a fost inaugurată joi, 2 noiembrie.  Instituţia preşcolară, care este una dintre cele peste 900 de grădiniţe renovate cu suport român, este frecventată de 68 de copii cu vârsta între 2 şi 7 ani.

Potrivit lui Mircea Eşanu, directorul executiv FISM,  în această instituţie au fost investiţi circa 1 milion 400 de mii de lei, cu care s-a făcut renovarea completă a acoperişului, a faţadei, s-a construit sistemul de scurgere a apei, pavajul şi terenul de joacă pentru copii.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bîtca a declarat: „Ministerul pe care îl conduc gestionează cele 100 de milioane de euro oferite de România ca grant, dintre care 26 de milioane de euro au fost direcţionate spre renovarea instituţiilor preşcolare. Mă bucur pentru fiecare părinte din ţara noastră, care are ocazia să-şi ducă copiii la o grădiniţă renovată, bine dotată şi care oferă condiţii bune pentru educaţia acestora, precum este grădiniţa din Zamcioji”.

Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României: „Astăzi celebrăm aici educaţia. Nu este doar o grădiniţă renovată şi dotată prin eforturile României, dar şi o certificare în plus că reforma şi paşii spre integrare europeană a RM continuă, prin atenţia dată viitorului ei. Ne dorim în continuare să sprijinim activ şi să fim alături de Republica Moldova, să acordăm atenţie celor mici, să acordăm atenţie educaţiei şi să privim cu aceeaşi încredere parcursul nostru european”.

„Mă bucur că la această inaugurare a grădiniței au participat oaspeți importanți din România, atât membri ai Coaliției de guvernare, cât şi ai opoziției, ceea demonstrează că, indiferent de natura politică a Guvernului de la București, sprijinul constant pentru Republica Moldova rămâne. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, atât din România, cât şi Guvernului R. Moldova, comunităţii locale şi FISM-ului, care ne-au fost întotdeauna parteneri de încredere”, a declarat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova

 Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din Moldova.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Citește mai departe

Social

Un agent economic din capitală, care a acumulat datorii de 1,2 mln lei, a fost debranșat de la rețeaua de apă

Un agent economic, administratorul a două companii care comercializează produse alimentare, a fost debranșat joi, 2 noiembrie, de „Apă-Canal Chișinău” de la sistemul centralizat de alimentare cu apă. Aceasta pentru că de-a lungul anilor a acumulat datorii de peste 1, 2 milioane lei.

Potrivit furnizorului de apă, este vorba de două companii care sunt gestionate de membrii aceleiași familii şi deşi în ambele cazuri au fost intentate dosare, proprietarii companiilor nu și-au onorat obligațiunile față de furnizorul de apă. Antreprenorul a acumulat datoriile cu începere din 2008.

Mai mult, după debranșările anterioare efectuate de către echipele SA „Apă-Canal Chișinău”, acesta s-a reconectat ilegal la apeduct în repetate rânduri.

Dumitru Dobrojanu, maistru în cadrul întreprinderii, a declarat că doar pe parcursul acestei luni antreprenorul s-a reconectat ilegal de șapte ori. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă pe parcursul nopții, cel puțin așa spun locatarii. Potrivit maistrului, cu ochiul liber se vede că au avut loc reconectări ilegale, pentru că la țeava din polietilenă, a fost adăugată o bucată de țeavă din alt material.

Viorica Andronovici, inginer-coordonator al grupului de deconectări, a spus că agentul economic a fost acționat în instanța de judecată și chiar dacă există și un titlu executoriu, acesta nu-și onorează obligațiile. Viorica Andronovici a relatat că agentul economic refuză să contacteze cu reprezentanții întreprinderii pentru a ajunge la o înțelegere și a stabili un grafic de achitare.

Orice debranșare rezultă doar după câteva luni de tentative eșuate de negocieri şi conlucrare cu responsabilii de exploatarea blocurilor, conform prevederilor contractelor de prestate a serviciilor,  anterior încheiate cu ultimii.

Inițial, furnizorul expediază datornicilor un șir de avertismente și prescripții, iar proprietarii sunt chemați, repetat,  la diverse negocieri de reglementare a situaţiei create cu specialiștii întreprinderii noastre.  Cu unii dintre ei se întocmesc scrisori de garanție și grafice de reeșalonare pentru achitarea datoriilor  sau sunt blocate conturile.

Administraţia ACC face un apel către toţi consumatorii şi îi îndeamnă să achite facturile pentru apa consumată, atenţionând că şi alți consumatori, inclusiv persoane fizice, risca să rămână fără apă și bunuri din cauza datoriilor.

Citește mai departe

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut o discuţie telefonică cu omologul său român Mihai Fifor

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi  o discuţie telefonică cu omologul său român Mihai Fifor.

Oficialii au vorbit despre stadiul actual al relaţiilor de colaborare moldo-române în domeniul apărării şi au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia politică şi regională din Republica Moldova, documentele strategice în domeniul apărării, cu accent pe Strategia Naţională de Apărare aprobată miercuri, 1 noiembrie, de către Guvernul ţării noastre.  

Ministrul Mihai Fifor l-a felicitat pe ministrul Eugen Sturza cu ocazia numirii în funcţie şi i-a urat succes în exercitarea mandatului şi iniţiativele pe care acesta urmează să le realizeze în Ministerul Apărării şi Armata Naţională.

La rândul său, Eugen Sturza a spus că va depune toate eforturile pentru ca situaţia în Armata Naţională să se îmbunătăţească, iar pentru aceasta îşi va direcţiona priorităţile spre reformarea şi modernizarea instituţiei prin amplificarea cooperării cu partenerii internaţionali şi alinierea instituţiei la standardele occidentale.

Ministrul Sturza a mulţumit oficialului român pentru participarea ofiţerilor şi subofiţerilor români la exerciţiul internaţional “JCET-2017”, care se desfăşoară în prezent la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale.

Părţile au convenit asupra intensificării dialogului moldo-român pe toate domeniile de interes comun, inclusiv cel de participare comună a militarilor moldoveni şi români la exerciţii internaţionale, dar şi implementarea unor noi proiecte benefice pentru cele două instituţii de apărare.


Citește mai departe

Ultimile Știri

Important6 ore în urmă

Părintele dansului urban

Era anul 1983. La doar 18 ani, Oleg Verben făcea armata în Abhazia. Toată ziua o petrecea în garaj, unde...

Cultură6 ore în urmă

După 4.500 de ani, în mijlocul Piramidei lui Keops din Egipt a fost descoperită o nouă cameră

Descoperire incredibilă. După 4.500 de ani, în mijlocul Piramidei lui Keops din Egipt a fost descoperită o nouă cameră, un...

Cultură8 ore în urmă

Scriitorul Gheorghe Marin, tatăl Doinei Aldea-Teodorovici, s-a stins din viață

Gheorghe Marin, scriitorul, publicistul, tatăl Doinei Aldea-Teodorovici, s-a stins astăzi din viaţă la vârsta de 88 de ani. Anunțul a...

Politică8 ore în urmă

Parlamentul a luat act de demisia deputatului Vasilii Panciuc

Parlamentul a luat astăzi act de demisia deputatului comunist Vasilii Panciuc. Aceasta după ce parlamentarul a depus o cerere în...

Politică8 ore în urmă

Harta circumscripțiilor uninominale prezentată spre aprobare Guvernului

Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a prezentat Guvernului spre aprobare lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde...

Politică9 ore în urmă

Reformele promovate de Guvern discutate de Pavel Filip cu Înalții Consilieri UE

Reformele promovate de Executiv și prioritățile de activitate pentru perioada următoare au fost analizate, astăzi, în cadrul întrevederii Prim-ministrului Pavel...

Economie10 ore în urmă

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018, votată în prima lectură

Accizele pentru produsele petroliere, tutun și alcool se vor majora în 2018. Pentru prima dată va fi instituită o nouă...

Advertisement

Opinii