Connect with us

Social

„Cartea Rosie” a Republicii Moldova va fi editata o data la 10 ani

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.
Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Res

Publicat

pe

O comisie nationala de experti in ecologie urmeaza sa asigure, incepind cu anul curent, editarea, o data la 10 ani, a „Cartii Rosii” a Republicii Moldova.

Reprezentantii Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale au comunicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, la inceputul lunii februarie a anului curent, a intrat in vigoare Legea cu privire la „Cartea Rosie”, care este primul act oficial de acest tip. Potrivit lor, documentul stabileste normele juridice in domeniu, inclusiv atributiile autoritatilor publice de toate nivelurile si a institutiilor stiintifice.

in urmatorii 5 ani, membrii comisiei vor examina situatia speciilor de animale si plante rare, a celor aflate pe cale de disparitie si vor elabora proiectul celei de a treia editii a „Cartii Rosii”. Totodata, ei urmeaza sa identifice speciile de plante si animale care au aparut pe teritoriul Republicii Moldova in ultimii ani, dupa o perioada indelungata de disparitie, si care de asemenea vor fi introduse in noua editie.

Prima editie a „Cartii Rosii” a aparut in 1976 si include aproximativ 50 specii de plante si animale rare, pe cale de disparitie. A doua editie a aparut in anul 2001 si include 270 specii de plante si animale. // Flux

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Cum să-ți securizezi conturile de pe rețelele de socializare?// VIDEO

Publicat

pe

De către

Cu siguranță ai un cont pe Facebook, Instagram sau Odnoklassniki! Studiile arată că în mediu pe zi o persoană petrece 116 minute pe rețelele de socializare – adică aproape două ore din cele opt libere. (vizual – un sfert)

Te-ai gândit însă de ce e bine să ne securizăm conturile de pe rețelele de socializare?

Ai ghicit! Evită furtul de date personale!

Platforma Mediacritica a CJI a produs un nou tutorial digital: Cum să-ți securizezi conturile de pe rețelele de socializare?

Citește mai departe

Social

785 de elevi vor obține nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de BAC

Publicat

pe

De către

În acest an, 785 de elevi vor obține nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de bacalaureat, în comparație cu 637 în 2017, 460 – în 2016 și respectiv 229 – în 2015.

Lista candidaţilor cărora li se acordă nota „10”  din oficiu la proba de examen la limba străină a fost aprobată la ședința Comisiei Naționale de Examene, aceasta incluzând elevii care au susținut, pe parcursul învăţământului general, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.

Ministerul Educației precizează că numărul crescând al elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă atât interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine, cât și aprecierea înaltă a evaluatorilor străini.

De notat că luând în considerație și rezultatele olimpiadelor republicane, în total, în această sesiune vor fi acordate din oficiu 864 de note de  „10” pentru 828 de elevi.

Printre elevii menționați sunt 28 de elevi care vor obține două note de „10” (zece) din oficiu și sunt 4 elevi care vor obține din oficiu trei note de „10”.

Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășura în perioada 5-22 iunie. La sesiune s-au înscris 18776 de candidați, dintre care 3077 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Candidații vor susține probele de examen în 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 de centre sunt instituite în municipiul Chișinău, iar 62 de centre în alte localități ale țării.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat la data de 27 iunie 2018.

Citește mai departe

Social

Corpul neînsuflețit al unei tinere de 29 de ani a fost găsit într-o pădure din Colonița

Publicat

pe

De către

Corpul neînsuflețit al unei tinere de 29 de ani a fost găsit într-o pădure din Colonița. Victima avea urme de moarte violentă.

Potrivit Poliției capitalei, oamenii legii au fost alertați pe 26 mai despre dispariția tinerei. S-a dispus crearea unui grup de lucru, în componenţa procurorilor, ofiţerilor de investigaţii şi de urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău şi IP Ciocana pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi descoperire a crimei.

Ulterior, forţele de ordine au identificat un individ în vârstă de 28 de ani, anterior judecat, originar din com. Tohatin, fiind bănuit că ar fi fost implicat în acest caz.

Respectiv, sub conducerea procurorilor au fost efectuate acţiuni procesual-penale, care au stabilit că anume el ar fi maltratat fizic victima şi ar fi asfixiat-o, după ce ar fi consumat alcool împreună pe data de 25 mai.

În acest context ,învinuitul a fost arestat pe un termen de 30 de zile la solicitarea procurorilor şi este cercetat penal pentru omor intenţionat.

Conform legislaţiei în vigoare acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 până la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.

Citește mai departe