Alexandru Vakulovski: Lansare Return to Innocence

Pe coperta a patra a volumului Return to Innocence, debutul lui Virgil Botnaru, poetul Radu Vancu scrie: „Poemele lui Virgil Botnaru au una dintre cele mai rare calități regăsibile la un debutant: anume polifonia. Deșiarată numaidecât recognoscibil, ele sună diferit de la o secțiune la alta a cărții; se vede, vreau să spun, că-s produse de un același spirit și o aceeași energeia, însă sunetul lor e mereu altul. Uneori, ele par contaminate de un misticism aproape pios, ca-n poemul (aproape unhaiku) în care poetul trece dimineața devreme pe lângă catedrală și găsește că Dumnezeu doarme; pentru ca după câteva pagini să găsești o strigătură licențioasă de două versuri, deșucheată dar simpatică; iar, după alte câteva pagini, poemele devin documente ale unei melancolii virile, alcoolizate & depresive. E limpede, pentru mine, că Virgil Botnaru e un poet, al cărui instrument acoperă câteva octave bune; și că știe, de la bun început, cum să și-l exploateze. E, adică, un poet despre care știu sigur că voi mai vorbi – cu încredere & apreciere.“ Radu Vancu ne-a făcut o surpriză frumoasă, a ales Poezia Săptămânii pe Liternet, în perioada 1 octombrie 2013 – 28 februarie 2014, doar din poezia basarabeană. Practic a făcut o antologie de poezie din Basarabia. Îi suntem recunoscători şi-i mulţumim. Deşi în România se vorbeşte despre scriitorii basarabeni ca de nişte „deschizători de drumuri”, în general suntem neglijaţi. Mai ales când e vorba de topuri, premii, suntem ţinuţi la distanţă, Prutul pare de netrecut.

Citind volumul lui Virgil Botnaru, am avut şi eu senzaţia că mă aflu lângă un indicator cu multe direcţii. O poţi lua pe asfalt, pe cărări, chiar şi prin pădure. Există o direcţie clară a şcolii de la Bălţi (unde Virgil e doctorand şi unde a frecventat cenaclul Kontur) – asta se observă prin atracţia pentru neologisme, prin unele texte ce amintesc de poeţii optzecişti din Bălţi. Există şi direcţia esteticii urâtului (Virgil Botnaru are o teză de licenţă despre influenţa esteticii urâtului asupra poeziei tinere basarabene). Există şi o cărare spre poeţii şaizecişti, ca Nichita Stănescu. Prin pădure spre Dumnezeu, cu ochii închişi spre copilărie şi familie, cu „rutiera” spre foste şi actuale iubite. În zigzag, cu intertexte, prin biblioteci şi cărţi. Găsim şi poezia cotidianului, Virgil Botnaru având parcă o cameră ce filmează secvenţe din realitate. Nu ştii ce crede, poate că moare de râs, poate că e trist. Am văzut şi influenţa atelierelor de creative writing de la Orheiul Vechi, organizate de Dumitru Crudu, unde a fost profesor şi Radu Vancu. Apropo, cartea a apărut în colecţia Falanga basarabeană, coordonată de Dumitru Crudu la editura bucureşteană Casa De Pariuri Literare.

Construcţiile poemelor sunt diferite. De la haiku la poeme mai lungi. Unele sunt axate pe imagini, altele pe comparaţii, întâmplări. Mie mi-au plăcut cel mai mult cele cu poveşti (ce-mi aminteau că Virgil Botnaru e dintr-o generaţie cu Buzu şi Ţvetov) şi cele construite din imagini. Nu pot să nu observ şi umorul lui Virgil, uneori e de situaţie, de tăiere a cadrelor, alteori e vorba de ironie (alt instrument important al optzeciştilor).De altfel şi titlul volumului e un intertext cu Enigma, cunoscuta trupă a lui Michael Creţu, care a avut o piesă Return to Innocence. Un fost profesor de sport de-al meu, acum şofer pe 110, spunea că Enigma este muzica lui preferată pentru sex. Există o conexiune şi pentru asta în debutul lui Virgil Botnaru. Inclusiv în dedicaţia „Pentru V.,I.,R. şi toate celelalte”.

Volumul de debut al lui Virgil Botnaru mi-a amintit de debuturile optzeciştilor: chiar şi prin gruparea în cinci cicluri, spre deosebire de debuturile basarabenilor de anul trecut, ale lui Ion Buzu şi Alexandru Cosmescu, care şi-au construit cărţile dintr-o bucată. Return to Innocence, ca şi debuturile amintite anterior, este o carte ce nu se înscrie în mode şi „tendinţe”. Este o carte care se citeşte cu plăcere şi creează deja suspansul pentru următorul volum.

De la începutul anului, Virgil s-a mutat în Chişinău. Sper să-i priască! Iar astăzi, de la 18.30, vă invit la lansarea volumului de debut al lui Virgil Botnaru la cenaclul Republica, Biblioteca Naţională. Mai multe detalii pe pagina cenaclului Republica.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.