Adresare către premier! Mai multe ONG-uri: Statul eșuează în fața propriilor cetățeni

Mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat astăzi, 24 mai, o adresare către premierul Pavel Filip, în care îşi exprimă îngrijorarea privind atitudinea pe care o au guvernanții față de manifestațiile societății civile împotriva schimbării sistemului electoral, organizate în fața Parlamentului în perioada 5-14 mai 2017.

Repretentanţi ai societăţii civile consideră că atitudinea și acțiunile instituțiilor statului față de aceste manifestații reprezintă o încălcare a dreptului la libera întrunire a cetățenilor din Republica Moldova.

În ciuda eforturilor depuse pentru îmbunătățirea activității poliției, metodele acesteia rămân vechi, influențate de agenda politică a celor de la putere. Cei care au încălcat la 14 mai 2017, dreptul la libera circulație și libertatea întrunirilor purtau uniforme noi și conduceau mașini recent achiziționate – multe dintre ele cumpărate din banii donatorilor

Asemenea practici, precum și politizarea organelor de drept, riscă să compromită eforturile donatorilor pentru crearea unui organ de poliție modern, profesional și apoliti“, se arată în adresarea menţionată.

În acest context, semnatarii adresării solicită Guvernului să ia atitudine, în mod public, față de acțiunile instituțiilor subordonate de împiedicare a cetățenilor să vină la proteste pașnice şi să investigheze toate aceste acţiuni ale organelor statului care au afectat în mod nejustificat dreptul cetățenilor la libertatea întrunirilor în perioada 5-14 mai.

În acest context sunt menţionate acțiuni precum intimidarea și avertizarea protestatarilor, sistarea nejustificată a circulației transportului public, controale, verificări și „filtre rutiere” sporite în ziua de protest ș.a.

Adresarea a fost semnată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociaţia pentru Politică externă din Moldova (APE) Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul de Informații “GenderDoc-M, Centrul de Politici și Reforme (CPR-Moldova), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Institutul de Politici Publice, Piligrim-Demo, Transparency International – Moldova (TI-Moldova).

Foto: ZdG.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.