22 ani fără Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Aceștia au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un tragic accident rutier în drum de la București spre Chișinău. Dispariţia tragică a celor doi a constituit o tragedie naţională, pentru că a fost pierdut un simbol al dragostei de neam, de ţară şi de grai.

Deşi mulţi consideră că moartea lor a fost regizată, potrivit versiunii oficiale, ei au decedat în urma unui accident rutier. Maşina în care se deplasau a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, judeţul Ialomiţa, la 49 de km de Bucureşti.

Duetul Ion si Doina Aldea-Teodorovici s-a lansat la o seara de creaţie a regretatului poet Grigore Vieru. În anul 1981, artiştii şi-au spus „Da” în faţa stării civile. Au fost consideraţi adevăraţi eroi ai luptei pentru unirea Basarabiei cu România.

Prin melodiile lor, au militat mereu pentru unirea Basarabiei cu României şi sunt primii care au cântat după 1989 despre limba română şi despre Eminescu. De asemenea, au optat pentru revenirea la limba română în Republica Moldova şi a alfabetului latin.

După 22 ani de la dispariţia celor doi mari artişti, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici sunt la fel de iubiţi şi actuali la Chişinău. La 29 august, în ajunul Sărbătorii Limba Noastră, la Chişinău documentarul “Te iubesc, Ion și Doina” a reușit să țină fără suflare o întreagă sală a cinematografului Odeon. Filmul, o producție OWH Studio din 2014, care aduce imagini inedite din viața și activitatea artistică a regretatului cuplu Doina și Ion Aldea-Teodorovici, a reușit să țină în picioare sala, care a aplaudat încontinuu vreme îndelungată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.