Ziua Mondială a Libertății Presei. R.Moldova cedează şase poziţii în clasamentul mondial

Jurnaliștii din întreaga lume sărbătoresc astăzi, 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. Republica Moldova se află printre țările cu presă parțial liberă și ocupă poziția 118 din 199 de țări, într-un raport pentru anul 2014 al organizației pentru apărarea drepturilor omului „Freedom House”. În comparaţie cu anul 2013, ţara noastră a coborât şase poziţii.

Raportul „Freedom House”, dat publicității în ajunul acestei sărbători, constată că Republica Moldova, care a făcut un pas mai aproape de Uniunea Europeană după semnarea Acordului de Asociere în iunie, a rămas o țară care a prezentat îngrijorare în 2014.

Pe lângă deciziile de reglementare problematice, dreptul de proprietate a instituțiilor media este concentrat și neclar, iar alegerile parlamentare și criza din Ucraina au alimentat știri și mai părtinitoare, se arată în raportul Freedom House.

Totodată, raportul constată că mai multe state, în lupta cu propaganda rusească, au  sancționat mai multe posturi de televiziune pentru incitare la război și lipsă de pluralism. „Autorităţile Lituaniei, Letoniei şi cele din Moldova, ţară unde Moscova  susţine regiunea transnistreană, au sancţionat mai multe posturi de televiziune pentru inexactităţile istorice promovate şi lipsă de pluralism”, se arată în acest raport.

În raportul „Freedom House”, Republica Moldova ocupă poziția 118 alături de Colombia, Liban, Maldive și Nepal. Dintre cele 199 de țări și teritorii incluse în raport, 63 au fost calificate ca având presă ‘liberă’, 71 — presă ‘parțial liberă’, iar 65 — presă ‘privată de libertate’, potrivit Freedom House.

Raportul constată că, în general, libertatea presei se află la cel mai scăzut nivel în ultimii 10 ani, fiind puternic afectată de legislații în domeniul securității, de intimidări și de ingerințe din partea proprietarilor media.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare