„Ziua Depășirii”: Astăzi, omenirea va epuiza resursele planetei pentru anul 2018

Omenirea va epuiza la data de 1 august toate resursele pe care natura poate să le reînnoiască într-un an. Prin urmare, până la 31 decembrie, vom trăi „pe datorie” din resursele generaţiilor viitoare, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.

Pentru a calcula această „Zi a Depăşirii” ( „Overshoot Day”), organizaţia ia în considerare amprenta de carbon şi de resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei, scrie Agerpres.

„Astăzi, am avea nevoie de echivalentul a 1,7 Terra pentru a ne acoperi nevoile”, au subliniat experţii de la WWF într-un comunicat.

Această dată este cea mai devansată înregistrată de la lansarea „Zilei Depăşirii”, la începutul anilor ’70, când data reţinută era 29 decembrie. În 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Mişcarea „sa accelerat din cauza superconsumului şi risipei, a explicat Valérie Gramond, de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network, care aminteşte că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. „Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatând de exemplu stocurile de peşte, a spus ea.

Situaţia diferă puternic de la ţară la ţară.

„Avem responsabilităţi diferite: ţări mici, cu populaţie mică, precum Qatarul şi Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică”, subliniază Pierre Cannet de la WWF.

Dacă întreaga umanitate ar trăi ca ei, „Ziua Depăşirii” ar avea loc încă din 9 şi 19 februarie. Invers, într-o ţară ca Vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Pe site-ul „Zilei Depăşirii”„ sunt prezente diferite soluţii în vederea invesării tendinţei – revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiei verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.