Zinaida Urîtu, profesoară de fizică la liceul din satul Măgdăcești: „Experimentele virtuale sporesc calitatea instruirii”

Zinaida Urîtu este profesoară de fizică în Liceul Teoretic Măgdăcești, din satul Măgdăcești, raionul Criuleni. Este o adeptă și promotoare a inovațiilor digitale în educație, care consideră că în viitor lecțiile nu vor fi doar trans disciplinare, dar vor depăși orice hotare, creând rețele internaționale pentru studierea anumitor discipline. Recent, Zinaida Urîtu a primit titlul de „Ambasador Digital” în cadrul unui concurs organizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

Și-a început cariera în anul 1985, tot atunci a făcut cunoștință cu avantajele pe care i le poate oferi un calculator. A beneficiat atunci și de un curs de informatică, unde a studiat programarea. Zece ani mai târziu avea un calculator propriu, unde a început să creeze documente în Word. „Bineînțeles, primele documente create au fost testele de evaluare, lucrările de laborator, proiectele didactice de lungă și scurtă durată”, povestește profesoara. Astfel, utilizând teste imprimate pentru elevi, a redus timpul utilizat pentru pregătirea lor.

În anul 2010, odată cu implementarea ,,Proiectului Educație de calitate în mediul rural”, cabinetul i-a fost dotat cu calculator și proiector, iar din  2012 a utilizat pe larg simulările AEL, experimentul virtual, fapt care i-a motivat pe elevi, dar și a sporit calitatea instruirii, reducându-se timpul de demonstrare a experimentului.  „În tot acest timp, nu numai că am utilizat cu succes TIC la orele de fizică, dar am și promovat ideea utilizării TIC la ore printre colegii din instituție, oferindu-le consultații de utilizare a calculatorului, dar și printre colegii din raion, prezentând lecții demonstrative în cadrul seminarelor raionale a profesorilor de fizică”, mai povestește Zinaida.

În anul 2017, participând la Proiectul Clasa Viitorului, se întreba tot mai des cum ar trebui să fie o lecție în clasa viitorului? Consultând mai multe păreri a luat decizia de a-și schimba metodele de predare în unele mai interactive, interdisciplinare. „A început o perioadă de autoformare, am început să utilizez și evaluarea asistată de calculator prin utilizarea instrumentelor web de evaluare. Am studiat toate tutorialele pe care le-am găsit, am mers la cursuri de formare. Din multitudinea de instrumente studiate am selectat acele instrumente care sunt mai ușor de accesat, care dau un feedback instant și sunt preferate de elevi: LearningAPPS, Word Wall, Mizer.me, Proprofs, Mentimeter etc.”

„Îmi face o deosebită plăcere să fac parte din cei 25 de ambasadori. Acest lucru mă responsabilizează, și mă obligă la o formare continuă, permanentă în scopul utilizării TIC la fiecare lecție de fizică”, spune profesoara.

Folosind tehnologiile pentru realizarea unui experiment, spre exemplu, elevii au posibilitatea să modifice foarte uşor condiţiile în care se desfăşoară experimentul, îl pot repeta de un număr suficient de ori astfel încât să poată urmări modul în care se desfăşoară fenomenele studiate, pot trage singuri concluziile, pot enunţa legi, povestește Zinaida. „Rămâne de rezolvat problemele cu internetul stabil și dotarea instituțiilor cu calculatoare, ca fiecare elev să aibă acces la un calculator.”

Zinaida consideră că utilizarea tehnologiilor informaționale le descoperă elevilor surse inepuizabile de informații, din care trebuie să selectate doar cele veridice și care creează un impact pozitiv. „Rolul nostru, al  profesorilor este să cunoaștem nu doar conținutul manualelor digitale dar și multe alte informații,   pentru a face ceva  frumos pentru copiii pe care părinții i-au lăsat în grija noastră.”

Concursul „Profesorul – Ambasador Digital” este parte a proiectului cu același nume, implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” prin intermediul Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova și USAID, Suedia, UK, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare