Zece ani în industria ușoară sau cum să creezi pentru Moldova, la standardele marilor branduri

În sala de producție (Hermina), kett-urile stau aliniate cuminți, mai ceva ca la lecția de sport pentru casa a 9-a. La fiecare dintre ele, stau aplecați câte o pereche de ochi mici, fixați să nu le scape cumva vreun ac. Se asamblează căciuli pentru sezonul toamnă-iarnă. Când m-a observat, Marina a tresărit, apoi colega din spate a făcut-o să răsufle ușurată: „E pentru Hermina lotul, stai liniștită”. Dacă era pentru un brand internațional, clauza de confidențialitate nu doar le impune să nu divulge nimic, dar și să controleze absolut fiecare persoană care ajunge la producție. Doar angajați și doar cu semnătură pe contract de confidențialitate. Dar să revenim la Marina.

O mână de fată, cu sute de mii de unități produse

Abia când și-a ridicat ochii de lângă acele kett-ului (n.r. aparatul pe care se asamblează elementele unei haine din tricotaj) am descoperit doi ochi ca cerul, părul blond, strâns cuminte în coc și un infinit de răbdare. Am înțeles în foarte scurt timp că Marina nu este doar cel mai fidel angajat al Hermina. Marina poate scrie lejer istoria brandului, recunoaște fiecare piesă creată, îi știe pe dinafară numărul de linii de conexiune, iar privirea-i ageră, antrenată mai bine de 10 ani, poate recunoaște imediat unde a fost scăpat un ochi.

„Noi ne-am școlit pe cea mai înaltă calitate. Nu avem voie să spunem brandurile pentru care am cusut, din cauza contractelor de confidențialitate, însă am cusut și piese care la raft costau și 500 de euro. Acum, când coasem în mare doar produse Hermina, avem în spate anii și experiența acumulată din rigorile marilor branduri, ceea ce ne permite să garantăm pentru fiecare ochi (n.r. de împletitură). Da, a avut de suferit vederea un pic, pentru că, mai ales la kett, un ochi scăpat ne poate costa un articol ratat! Nu e vesel să desfaci, știu deja toate colegele… dar așa ne-am perfecționat toate”, ne povestește Marina.

Nu întreba câte ace ai, întreabă-te dacă le poți pune pe toate la lucru

Femeia își amintește cu mult zâmbet și seninătate despre începuturile sale, atunci când fabrica numai se deschidea, la Hîncești. Când toată producția s-a mutat la Chișinău, a venit și ea aici. Face zilnic naveta și niciodată nu se plânge. Doar despre unii stagiari vorbește cu nedumerire.

„În mai bine de 10 ani au fost mulți colegi (n.r. colege. Peste 90% dintre angajatele din industria ușoară de la noi sunt femei*) pe care i-am primit cu mare drag și le-am arătat procesele și instrumentele la care lucrăm. Din start se observă însă omul care vrea să muncească, își dă interesul, străduința și cel care a venit să „numere acele” (râde). Am avut o persoană căreia îi arătam kett-ul, i-am explicat tot și am lăsat-o să facă ceva. Când am revenit, omul număra acele de pe kett!”, spune femeia, zâmbind.

Motivația se plimbă pe stradă sau stă la masă, în birou

Cât vorbește, nu lucrează. Lucrul iubește concentrare și dedicație. Ca să dilueze cumva atmosfera încordată, fetele sunt chemate să vadă un nou model, pregătit pentru iarna 2022. Bucăți de haine zboară dintr-o pereche de mâini în alta, se potrivesc pe linii de unire și se fixează imaginar cu nasturele care va da nota și accentul necesar. Pentru privitorii simpli – simple bucăți de tricotaj, pentru ele – momentul în care îți pot manifesta creativitatea, spune părerea și simți cu adevărat implicarea.

„De când coasem produse Hermina, avem libertatea să dăm idei și noi. Potrivim mostrele și venim cu sugestii de îmbunătățire. De la senzația firelor împletite și până la lungimea modelului croit sau combinația de culori – în toate ne spunem părerea, dacă avem o idee, și mereu a fost primită deschis. Iar, dacă până acum câțiva ani vânam pe reclamele străine să ne vedem creațiile, deoarece produceam pentru branduri dinafară, acum merg pe stradă sau deschid rețelele sociale și admir fiecare persoană care poartă o creație de-a noastră. Îmi crește inima. Să vezi cum creația ta îi stă bine omului este cea mai puternică motivație”, ne-a mai dezvăluit Marina.

După ce au discutat noul model pe limba lor, recomandând pliuri, cute, punând ace și gulere asimetrice, fetele eu revenit la locurile lor. Exact ca niște școlărițe în bancă. Și a început să sune „la clasă”. Kett cu kett, zornăit cu zornăit, dă semnalul cu pauze fixe că albinuțele au început a țese. Căciulă după căciulă, creațiile scoase de pe instalație sunt așezate cuminți în teancuri și organizate după culori. Un curcubeu atipic, în nuanțe calme, luminează întreaga hală de producție, animată de perechile de ochi concentrate să nu scape vreun ac. Să nu vă scape toamna asta ce-a creat toată vara echipa Hermina!

Salutări călduroase de la Marina.

Produsele create de Marina pot fi achiziționate în magazinul Cosânzeana, bd. Ștefan cel Mare nr. 132 sau online, pe FTH.md

*Sursa datelor: https://agora.md/stiri/72850/producatorii-locali-de-haine-intre-oportunitatea-vanzarilor-online-si-constrangerea-reducerii-de-personal-cum-ia-afectat-pandemia-de-covid19

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.