Vulcanii Noroioşi

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dacă nu-ţi poţi imagina că noroiul ar putea fi frumos, chiar fascinant, atunci trebuie să ajungi în judeţul Buzău în comunele Berca şi Scorţoasa pentru a te convinge de aceasta.

Spectacolul pe care îl oferă vulcanii noroioşi din această regiune este fascinant. Cratere în miniatură în care bolboroseşte noroiul şi care explodează în râuri cenuşii ce curg la vale, sol arid, parcă lipsit de viaţă şi crăpături adânci, acesta este peisajul care îţi copleşeşte privirea, odată ajunşi aici.

Fenomenul Vulcanilor noroioşi este splendid şi prin spectacolul pe care îl oferă şi prin peisajul selenar pe care îl creează. Acest tip de vulcani sunt rezultatul emanaţiilor de gaze de la adâncimi de 3000 de m, care în contact cu apa freatică de la suprafaţă cât şi cu solul argilos de la suprafaţă formează cratere vulcanice pline cu noroi.

Solul din jurul craterelor este unul arid, sulfuros şi extrem de sărat, dar nu este lipsit în totalitate de vegetaţie. Se pot vedea aici câteva plante care s-au adaptat la acest mediu, ele fiind unice pentru România.

La vulcani se poate ajunge foarte uşor cu maşina, indicatoarele vă vor călăuzi paşii (roţile) spre rezervaţia geologică „Vulcanii noroioşi”, care se întinde pe o suprafaţă de 30 ha şi este un fenomen unic în România şi rar întâlnit în lume.

În judeţul Buzău sunt două platouri cu vulcani noroioşi: Pâclele Mici şi Pâclele Mari. Pâclele Mici sunt rezervaţie întinsă pe 9,4 ha şi din 1924 se află sub protecţia statului.

Pâclele Mari se întinde pe o suprafaţă de 19,6 ha şi îşi are numele datorat dimensiunilor foarte mari ale celor trei vulcani principali (diametre de peste 100 m). în localitatea Beciu se află un crater de 2,5 m, care „fierbe”, datorată emanaţiilor de gaze. Chiar dacă bolborositul şi fierberea vulcanilor te duce cu gândul la temperaturi ridicate, atingând noroiul din cratere vei fi uimit că este rece.

Dacă ai chef de nişte vulcani şi o mare de noroi, cu care nu te sfătui să faci împachetări, poţi vizita aceste rezervaţii naturale din zona Buzăului, mai ales că nu se află departe de Chişinău (365km).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.