Vladimir Voronin către ambasadorul american: Când am aflat, am rămas şocat

Liderul PCRM Vladimir Voronin i-a scris o scrisoare deschisă ambasadorului american James Pettit în care a declarat că a rămas şocat, atunci când a aflat că diplomatul american a participat la inaugurarea expoziţiei „Ocupaţiei sovietice” de la Casa Armatei din capitală.

Liderul comuniştilor s-a arătat mirat de faptul că a fost dată uitării Conferinţa de la Ialta, unde Stalin, Roosevelt şi Churchill au convenit despre împărţirea Europei postbelice şi cel de-al doilea front; care a accelerat eliberarea Europei de fascism.

Vladimir Voronin a lăudat perioada când Moldova a fost „ocupată” de sovietici, spunând că oamenii tânjesc după acea ocupație sovietică. Mai mult, comunistul s-a declarat o “victimă” a “ocupaţiei” sovietice.

Textul integral al scrisorii poate fi citi mai jos:

“Dl Ambasador!

Cînd am aflat că aţi fost la deschiderea aşa-numitei expoziţii “Ocupaţiei sovietice”, am fost şocat. Cum este posibil aşa ceva? Este posibil de uitat cu cine Uniunea Sovietică a învins Germania nazistă?

Cum este posibil de uitat despre Conferinţa de la Ialta, unde Stalin, Roosevelt şi Churchill au convenit despre împărţirea Europei postbelice? Iar despre al doilea front, care a accelerat eliberarea Europei de fascism?

Dumneavoastră cunoaşteţi prin ce a fost exprimată de fapt “ocupaţia” sovietică aici în Moldova?

În aceea că “invadatorii” la ordinul lui Iosif Stalin au mutat de la Leningrad, Institutul Medical, cu toţi profesorii şi baze educaţionale. In aceea ca au fost deschise Universitatea Pedagogică, şcoli tehnice ş.a. În crearea unor cooperative rurale (ferme colective) şi dotarea acestora cu echipamentele necesare. În deschiderea spitalelor, în organizarea luptei cu boli transmisibile. În construcţia de fabrici, în crearea locurilor de muncă moderne, în construcţia capitalei, oraşului Chişinău.

Domnule Ambasador! Unde aţi văzut, citit sau auzit, ca aşa să se comporte invadatorii? Ştiaţi că, în Moldova sovietică a fost publicat cel mai mare număr de cărţi în URSS, ca teatrele, studiourile de film, arta populară ale noastre au fost recunoscute în toată lumea!

Aşa a fost “ocupaţia” noastră! De aceea, oamenii cu mare regret şi nostalgie îşi amintesc acei ani, iar mulţi dintre ei ar dori să întoarcă „ocupaţia” sovietică.

Dumneavoastră, domnule ambasador, ştiţi biografia mea. Eu, de asemenea, sunt o “victimă” a “ocupaţiei” sovietice.

După ce mi-am pierdut tatăl în război, guvernarea sovietică a creat pentru mine şi milioane de oameni ca mine toate condiţiile pentru dezvoltarea abilităţilor.

Datorita guvernării sovietice, am absolvit trei instituţii de învăţământ superior, am devenit ministru, general. Şi în Moldova modernă, independentă, oamenii au avut încredere în mine şi m-au ales preşedinte pentru două mandate consecutive.

De ce scriu asta? Pentru că mi-a fost foarte neplăcut să vă văd la această falsificare a istoriei, organizată de naţional-unionişti cu păpuşari din Bucureşti. Sunt sigur ca cei care au organizat participarea Dumneavoastră la această expoziţie v-au lăsat balta.

Cu stimă, Vladimir Voronin”.

Reamintim că pe 26 martie, o expoziţia permanentă „Ocupaţia sovietică” a fost inaugurată la Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău. Fondul expoziţiei cuprinde peste 20 de mii de piese de muzeu, dintre care fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupaţie sovietică. Exponatele au fost colectate de colaboratorii Muzeului militar de la cetăţenii Republicii Moldova.

Atunci ministrul Apărăii Anatol Şalaru a specificat că acest muzeu nu este pentru a ne răzbuna, ci pentru a comemora în linişte memoria celor omorâţi de acel regim criminal.

ocupatie sovietica

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare