Vitalie Eșanu, despre decizia judecătoarei Berdilo: „Este un precedent prost, unde este aplicată o lege nu tocmai bună”

Decizia magistratei Rodica Berdilo și motivația acesteia au stârnit discuții în rândul societății civile, dar în special în rândul internauților.

Vitalie Eșanu, fondatorul platformei Privesc.eu, a declarat pentru Moldova.org că numărul de vizualizări ale unui video pe Facebook nu poate fi utilizat la invalidarea alegerilor.

„Nu e demonstrat cât de mult utilizează alegătorii o vizualizare. Mai mult ca atât, acele vizualizări sunt sumarizate de la 3 live-uri. Așadar, aceași oameni au fost contorizați de 3 ori pentru că, de obicei, live-urile se distribuie doar celor care urmăresc pagina”.

Potrivit acestuia, este nevoie de aflat numărul spectatorilor care locuiesc în Chișinău și au drept de vot, întrucât Facebook oferă această statistică doar administratorilor paginilor, nu și publicului. „Pentru o maximă siguranță, judecătoarea putea cere această statistică”, spune Vitalie Eșanu.

Urmărește „Curtea de Apel examinează recursul lui Andrei Năstase”

„Acesta este un precedent prost, unde este aplicată o lege nu tocmai bună, în timpurile care s-a schimbat distribuția informației. Legea a fost gândită pentru nu a incita spiritele în lumea reală, adică să nu se ajungă la bătăi, la ciocniri violente, unde oamenii să nu-și poată exprima votul și respectiv să fie schimbat rezultatul și nicidecum să-l invalideze. Ambii candidați au chemat în ziua votării oamenii să iasă la vot”.

Vitalie Eșanu a menționat, de altfel, și că în legislația moldovenească mai există legi, precum cea privind drepturile de autor, care poate pedepsi site-urile doar pentru faptul că au link spre o anumită resursă. „Acele legi își așteaptă timpul potrivit”, declară fondatorul Privesc.eu.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.