Valeriu Streleț: R. Moldova ar putea semna un memorandum cu FMI în această toamnă

R. Moldova ar putea semna un memorandum cu FMI în această toamnă, a anunțat astăzi premierul Valeriu Streleț, în cadrul unui briefing, unde a făcut o trecere în revistă a vizitei la New York, unde a participat la Adunarea Generală a ONU.

“Republica Moldova  fie a îndeplinit, fie îndeplineşte majoritatea condițiilor cerute de Fond pentru semnarea unui memorandum. În sistemul bancar s-a luat deja decizia de lichidare a celor trei bănci, iar în domeniul justiției a fost aprobat planul de acțiuni. Astăzi, nu ne ajung doar câteva elemente tehnice și probarea executării unor acțiuni. Elementul tehnic care ne lipsește este noua conducere a Băncii Naționale. FMI reiterează că dacă, în termen scurt, rezolvăm problemele tehnice, foarte curând am putea avea un memorandum cu FMI”, a declarat Valeriu Streleț.

În acest context, premierul și-a exprimat speranța că problema numirii noului guvernator va fi rezolvată, astfel încât Republica Moldova se semneze un memorandum cu Fondul ce va permite reluarea unor finanțări exterioare.

Moldova.ORG reaminteşte că o misiune a FMI se află în aceste zile la Chișinău. Aceasta a venit în Moldova pe 22 septembrie., iar mâine își va încheia vizita de două săptămâni la Chișinău. Delegația avea mandat de a negocia semnarea unui nou memorandum dintre FMI și Moldova. Doar că în aceeași zi, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și-a anunțat demisia. Așa că, FMI a decis să amâne negocierile pentru semnarea acordului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.