Val Butnaru: Un an extrem de greu pentru presa

Organizaţiile de media din R. Moldova acuză conducerea comunistă că a declanşat un război impotriva presei independente şi împotriva posibilităţilor cetăţenilor R. Moldova de a fi informaţi echidistant şi imparţial.
ONG-urile au demarat o campanie de sistematizare a dovezilor şi de informare a societăţii din R. Moldova, a comunităţii internaţionale, precum că guvernarea comunistă urmăreşte lichidarea instituţiilor mass-media independente de orientare democratică. Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, a declarat astăzi, 19 mai 2008, in cadrul unei conferinţe, că în R. Moldova presa nu se dezvoltă din cauza unei politici anti-presă pe care a promovat-o guvernarea comunistă de când a venit la putere.
"Aici nu a existat altă politică naţională decât cea de intimidare a presei şi de ingrădire a dezvoltării ei, fapt ce s-a reflectat asupra modului de viaţă şi a dezvoltării democraţiei in R. Moldova. Iar guvernarea comunistă a insistat cu toate mijloacele de care dispune să controleze presa de stat şi cea publică. Scopul guvernării este să facă tot posibilul ca până la sfârşitul anului, în perspectiva alegerilor din 2009, să slăbească cât poate de mult capacitatea de impact a presei independente. Avem teamă că această politică de a rămâne la putere cu orice preţ se va răsfrânge asupra noastră şi vom suferi mult pentru aceasta. Trebuie să ne solidarizăm şi să rezistăm presiunilor puterii", a indemnat jurnaliştii Saharneanu.
De aceeaşi părere este şi directorul JURNALului, Val Butnaru. "Este un an preelectoral şi va fi unul extrem de greu pentru presă. Acum este momentul să lansăm acest apel de solidarizare a jurnaliştilor. Situaţia presei este singura porţiune în care putem sensibiliza Occidentul că avem de-a face cu o dictatură latentă de catifea. Iar în felul acesta putem schimba situaţia spre mai bine", a menţionat Butnaru.
Organizaţiile de media au întocmit un proiect de raport- rechizitoriu privind faptele anti-presă comise de guvernarea comunistă în anii 2001-2008. Aici au fost inserate toate fărădelegile comise de guvernarea comunistă impotriva presei independente. Printre ele se numără presiunea la care au fost supuse publicaţiile JURNAL de Chişinău, "Timpul", "Moldavskie Vedomosti", postul de radio "Vocea Basarabiei" etc. Potrivit preşedintelui UJM, Valeriu Saharneanu, cele mai multe atacuri asupra presei neafiliate puterii au fost în anul 2003 şi vor fi şi în anul 2008. "In aceste condiţii, propunem elaborarea definitivă a prezentului proiect de raport-rechizitoriu în perspectiva evaluării pericolelor ce ţintesc breasla jurnalistică în perioada ce vine şi a consolidării capacităţii de rezistenţă în faţa unor atacuri impotriva presei democratice din R. Moldova", a propus Saharneanu.
Raportul va fi prezentat atât autorităţilor naţionale cât şi organizaţiilor internaţionale (Galina Munteanu). // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare